Српски писци непожељни у ЦГ?

"Крвава бајка" Десанке Максимовић и "Ала је леп овај свет" Јована Јовановића Змаја само су неки од наслова са дугог списка која дјеца у основним школама у Црној Гори више нису обавезна да читају, али су за читање предложени "Господар прстенова" и "Хари Потер".

Регион 05.11.2018 | 08:33
Српски писци непожељни у ЦГ?
За основце више нису обавезни ни чувена пјесма "О, класје моје" Алексе Шантића, затим "Рибарчета сан" Бранка Радичевића, кратка прича "Бобиљ и друшкан" Сергеја Јесењина, као ни роман Добрице Ћосића "Далеко је сунце".

У лектири више нема ни два позната романа црногорских аутора "Тим Лавље срце" Чеда Вуковића и "Мали пират" Антона Станичића.

Из Завода за школство наводе да листа обавезних лектира не ограничава наставнике да одаберу неки од ових наслова.

Наставница у подгоричкој Основној школи "Октоих" Наталија Абрамовић рекла је за ТВ "Вијести" да је пуна слобода на наставнику и учитељу до трећег циклуса шта ће он да изабере.

Програм је у лектиру донио и нека популарна дјела савремене свјетске књижевности попут "Господара прстенова" и "Харија Потера".

"Зашто и ми дјеци да не пружимо ту могућност, кад је то једно од најпопуларнијих књижевних дјела савремене књижевности гдје су дјеца у цијелом свијету просто одушевљена том новом маштом, имагинацијом", каже Абрамовићева.

Министар просвјете Дамир Шеховић је прије десетак дана у Скупштини Црне Горе покушао да објасни по којим се критеријумима бирају лектире, наводећи адекватност текстова, естетска вриједност књижевног дјела, примјереност узрасту ученика, однос традиционалних и савремених књижевних текстова и однос књижевних дјела националне и свјетске књижевности.

У програм су, у међувремену, ушли Сунчана Шкрињарић, Кемал Цоцо, Шимо Ешић, Војислав Вулановић, Бранко Бањевић, Драгана Кршенковић, Шукрија Панџо, Блага Журић, Кемал Мусић, Хаснија Муратагић Туна, Сафет Хадровић, Ибрахим Хаџић, Азем Заимовић, Назми Рахмани, Зувдија Хоџић, Фехим Кајевић.  

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Па

05.11.2018 08:31

То је добро. Чим су непожељни или забрањени више ће се читати. То знам из личног искуства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вјеруј

05.11.2018 08:55

Зависи какав је онај ко чита, има тамо и доброг народа, али невјероватно је докле људска памет досеже. О свашта, свашта данас бране. Нису се сетили дјеци забранити насиље и злостављање над слабијим од себе, мобилне телефоне.

Name

АР

05.11.2018 13:05

Па која будала мозе И да помисли да прави поредјење Хари потер са писањем Добрице Цосица то је апсолутно невјероватно.Сви добро знамо о цему говори И ста приказује писац И сам филм Хари Потер А процитајмо књигу коју је нас добрица написао И све це нам бити јасно

Name

без изненађења ,молим

05.11.2018 09:09

Да сте се прије више мјесеци осврнули и на прописану школску лектиру у основним и средњим школама Србије тек би тек онда били изненађени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

05.11.2018 09:32

Ни чојства, ни јунаштва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниси Знао

06.11.2018 17:26

И тебе су убацили за лектиру.Ваљда се Број Један неце љутити.