Косово највећа препрека Србији

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је данас да ће очување мира, стабилности и очување безбједности за наше грађане на Косову и Метохији бити све теже, јер је све очигледније да компромисног рјешења неће бити, како због атмосфере у централној Србији, на Косову и Метохији, али и страног фактора који не жели договор.

Србија 24.10.2018 | 11:09
Косово највећа препрека Србији
Вучић је, на телевизији Пинк, рекао да највећи проблем Србије на путу ка ЕУ јесте Косово и Метохија, какве год поруке по том питању стижу из Брисела.

"Највећи проблем на нашем европском путу је косовско питање", подвукао је он осврнувши се на недавну изјаву европског комесара за проширење Јоханеса Хана, који је рекао да није само Косово кључно на европском путу Србије.

Вучић је рекао да симпатизери бившег режима, они из ДС, "плус фашисти", такве изјаве, попут Ханове, воле да своде само на једно тумачење а то је да је проблем Србије владавина права.

"Међутим највећи проблем је Косово. Европска комисија ће у свом извештају констатовати највећи напредак у владавини права. Знају они то. ЕУ би, ако би говорила да је само Косово проблем, добила негативне поене, а несрећници са политичке сцене Србије, који то не схватају, они се хватају за то, а нису нити отворили ниједно поглавље, нити добили датум за пријем", казао је он.

Вучић је нагласио да с пажњом прати шта се догађа у ЕУ, и да Србија жели да припада том типу друштва, да буде уређена земља.

Он је поновио да грађани морају да разумију да економија може да напредује само ако имамо мир и стабилност, ако на Косову не буде тешких инцидената.

Не рачунајући убиство Оливера Ивановића, како је казао, није било тешких догађаја на КиМ.

"То мукотрпно чувамо и борили смо се на све начине да гарантујемо и обезебдимо безбједност нашим грађанима на Косову и Метохији. Разговори са Албанцима су тешки, јер они постају све нервознији“, казао је он.

Вучић је указао да ако Косово не уђе у Интерпол онда ће постати још нервознији, а ако уђу - славиће и неће бити спремни на компромис.

Такође је указао да постоји и дио међународен заједнице који говори да не треба говорити о границама, јер се залажу за независно Косово, а њих подржавају и неки наводно истакнути појединци са Косова и Метохије, који су се истакли само по томе што мрзе њега.

"Они су за независно Косово и не би да Срби добију било ста. Ми смо говорили да желимо компромис. Сада је јасно да је то готово немогуће, због атмосфере у централној Србији, на Косову, плус страног фактора који не жели да постигнемо договор. Они говоре да ћемо наводно да отворимо Пандорину кутиу. А, што сте ви отворили Пандорину кутију 2006.и 2008? Постоје и црквени великодостојници који су ћутке одобравали независност Црне Горе, а сада држе придике. Ја сам желео нешто да урадим, да Срби имају више, а не мање. Нисам у томе успео. И зато ће очување мира и стабилности бити све теже", увјерен је он.

Вучић је указао да ће ситуација и у БиХ бити све тежа, подсетивши да Србија подржава територијални интергритет БиХ, али и РС.

"Када сагледате светске интересе, који се ломе на нама, има много нелогичности. Како да објасните да уводите санкције против некога због Скрипаља, који је жив, а не против неког ко исецка човека на комаде, већ са њим склапате уговоре вриједне стотине милиона долара", указао је он.

Вучић је указао да данас не постоји "морални светионик" у свијету на којег ми Срби можемо да се угледамо.

"Не постији, све је постала рачуница. То је због непостојања политике. У таквом хаосу који постоји у свету, морамо да се сналазимо, сарађујемо са свима и боримо за нашу позицију под сунцем", закључио је Вучић.

Војна вјежба 10. новембра, морамо бити спремни да се заштитимо

Предсједник Србије Александар Вучић најавио је да ће 10. новембра бити одржана војна вјежба у којој ће, широм Србије, учествовати 8.000 војника.

"Биће то прилика да грађани виде шта смо све урадили, како смо оснажили нашу војску", рекао је Вучић и додао да ће Србија учинити све да никада не дође до било каквих сукоба, али да мора бити спремна да се заштити.

"Добили смо и 10. по реду ''миг 29''. Људи морају да знају да за заштиту наше земље набављамо нове хеликоптере и другу опрему, а када имате новца онда то можете", казао је предсједник.

Вјежба 10. новембра биће, сматра, убједљиво највећа војна вјежба у региону.

Сличне вјежбе су, казао је, одржане у БиХ, прије 20-так дана у Хрватској, као и на Косову и Метохији, у сарадњи са НАТО.

Припадници војске, полиције и безбједносних служби имаће, најавио је, и додатну подршку државе, кроз стамбену изградњу.

Извор: Тањуг

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

блбл

24.10.2018 09:12

Ако је Косово највеци проблем просперитету Србије засто се онда не ресите тог проблема? Признајте Косово и брзим корацима у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

24.10.2018 10:06

Само Република Српска

Name

признање

24.10.2018 11:25

Потребно је признати реалну ситуацију на терену и брзински ући у ЕУ. Готова прича.

Name

Забринути

24.10.2018 09:34

Има плацко ресење

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

24.10.2018 09:37

ТИ СИ ВУЧИЋУ НАЈВЕЋА ПРЕПРЕКА И НЕСРЕЋА СВЕГСРПСКОГ НАРОДА НА ПРОСТОРУ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ, ДА ЛИ СИ ТОГА СВЈЕСТАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вуцко

24.10.2018 09:44

Овај вуциц звани "калимеро" само зна се залити и сваљивати хајде изнеси оне "фрапантне доказе" сто си био рекао да цес изнијети послије избора ! ста би сад цекас, пропјевај или си лагао како би ти колега добио изборе!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

24.10.2018 09:49

Ниси способан да ријесис Косовско питање , то није способан нико али ред је да то казес. Сад ти је крива опозиција коју си разбио . Странци те и дрзе зато сто си немоцан, они који мисле другације заврсе као Милосевиц. Владавину права немој спомињати , хулиганинти раде по Србији ста хоце, русе , туку , мафија се обрацунава у БГ . Европу то не интетесује зато сто не рацуна озбиљно са Србијом .Владацес ти јос дуго и бити све веци а Србија це бити све мања .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Родитељ, препрека за напредак

24.10.2018 10:17

Огромна је срамота ова изјава, као и даље успоредбе које су карактеристичне за њега. Косово је срце Србије, колијевка, родитељи, па изјава да је оно највећа препрека, је издаја и душе и тијела. Годинама фолира и обмањује народ на КиМ да се као бори, зноји, гори, а све је ово изгледа било спремано натенане, за хладно сервирање. Читајући ово, обузела ме туга од количине лицемјерства, јер за све ово што је очигледно, покушава да прикаже чак као побједу своје политичке борбе. Ништа посебно неће донијети чланство у ЕУ, дапаче напротив, натовариће се на Србију више дажбина. С друге стране, овим је показано да овој Србији није ништа свето, на жалост великих владара, војсковођа, мученика, који су узидани у њене темеље... Ништа ме убудуће не може изненадити, јер је ово било баш горко и нечовјечно.

Name

24.10.2018 10:17

ДОДИКОВ ПОБАЧАЈ НА ИЗБОРИМА У СРБИЈИ САДА ЈЕ ДОДИКОВ ЗАШТИТНИК И ДИРЕКТНО УМИЈЕШАН У ИЗБОРЕ У БИХ ЈЕР ЈЕДАН ДРУГОГ ШТИТЕ А МАЛИ НАРОД НИЈЕ ЊИХОВА БРИГА ОНИ ИМАЈУ СВОЈЕ СЕКТЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

24.10.2018 10:26

Ста казе фрајер Србија мора увјек бити спремна дасе застити а кад Баке казе правимо орузје за недај бозе одмах фрка ах Вуцицу Вуцицу провидан си ко лизало ба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГРМЕЦ

24.10.2018 10:35

ИМАТЕ ДОДИКА КРАЈ СЕБЕ ПИТАЈТЕ ЊЕГА КАКО РЕСИТИ ПРОБЛЕМ КОСОВА И ОНАКО СТЕ УВЕК ЈЕДАН КРАЈ ДРУГОГА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историцар

24.10.2018 11:11

Србија нема никаквих али апсолутно никаквих санси да добије неки регионални војни конфликт ако до њега икад додје и зато јој је једина санса за оцување дрзавности да се не дизе у небеса вец спусти на земаљску стварност. Србија има огромну колицину технолоски заосталог наорузања док све земље у њеном окрузењу осим Македоније, БиХ и ЦГ имају технолоски напреднију војну силу. У Косову зиви 2 милиона Албанаца а у Албанији их има 3 милиона сто је заједно 5 милиона. Кад томе додамо све остале Албанце у ЦГ, Македонији, Грцкој и Србији добијемо бројку од око 5 ипо до 6 милона Албанаца. За Кособо је главни проблем то сто је велика вецина Срба који су зивјели у Пристини продала своју имовину Албанцима и тако се легално одрекла свог "срца Србије" да би са албанским парама купили станове у Београду или Новом Саду. Све и да неким цудом Србија врати Косово ко це од Срба отици да зиви доље??? Неце нико а нико не би отисао зивјети на Косову све и да 2 милиона Албанаца нестане из њега тако да је свака друга прица о Косову покусај манипулације глупом српском масом којом је на срецу српских политицара од 90-тих па до данас превусе лако манипулисати. Боље ти Вуцицу смисли како да спрецимо нестанак Срба у Сандзаку јер вец сада Срби полако нестају у Новом Пазару и околици а како је поцело за 50 до 100 година це у Србији бити висе националних мањина него Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магбетовиц

24.10.2018 11:22

Ко је синоц гледао Дацица вјерног Фана Вуцица на РТС.Казе,,нецемо признати Косово али смо за размијену територија.Знаци српску земљу мијења за српску са неким кога не признаје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

24.10.2018 11:28

Дај нам доказе о мијешању странаца у изборе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луу

24.10.2018 11:29

Не знам засто ова реценица никоме није упала у око: "... И зато ће очување мира и стабилности бити све теже..." Њему је изгледа опет до ударања, мало му било 90их по БиХ ходати и просипати интелигенцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАЖОВЕ

25.10.2018 10:19

ХОЋЕМО ФРАПАНТНЕ ДОКАЗЕ,СРБИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!

ОДГОВОРИТЕ