Може ли сада Ливерпул да помогне Звезди?!

Црвено-бели су отишли у Енглеску без великих очекивања, али ко зна шта се овај пут спрема међу зидинама чувеног Енфилда.

Фудбал 23.10.2018 | 21:40
Може ли сада Ливерпул да помогне Звезди?!
Пре 45 година у осмини финала Купа шампиона Црвена звезда је елиминисала Ливерпул победивши га два пута по 2:1. Није та 1973/74. била историјска сезона по црвено-беле, јер их је већ у наредном колу зауставио Алетико Мадрид, али јесте по славни енглески клуб.

Пораз у реваншу био је први који је Ливерпул, основан 1892, икада доживео на домаћем терену у међународним такмичењима. Први и једини у 20. веку! Испоставило се, био је и прекретница да клуб са Енфилда постане један од највећих и најпознатијих у свету.

Игра Црвене звезде под командом Миљана Миљанића у Енглеској је описана као "докторска дисертација", а у Ливерпулу су умели да извуку поуке. У наредних 10 година освојене су четири од укупно пет титула првака Европе. Та пета, последња, стигла је много касније, 2005, а у међувремену су била и још три финала.

"Не примећује се можда на први поглед, али увек се враћам на ту утакмицу против Црвене звезде.и поредим је са данашњим утакмицама. Од тог тренутка кренуле се промене, учили смо више, били смо опрезнији... У суштини, потпуно смо променили стил игре", не заборавља чувени десни бек "Редса", Крис Лолер, један од актера поменутог двомеча.

Тактички зрела игра црвено-белих, кратка додавања и чување лопте у поседу опчинили су тадашњег домаћина, који је решио да убудуће и сам спусти лопту на земљу и заигра са више размишљања, уместо класичног "напуцавања" ка противничком шеснаестерцу.

Поменути двомеч, којем ће у среду, 24. октобра и у уторак, 6. новембра када је реванш у Београду, бити округло 45 година, Ливерпулу је донео заокрет ка светској слави, Црвену звезду је сврстао међу великане европског фудбала, а Миљану Миљанићу обезбедио клупу Реал Мадрида.

Судбина је решила да се црвено-бели и црвени поново састану ове сезоне у групној фази Лиге шампиона, 26 година пошто је Звезда претходни пут била међу најбољима, које је и сама покорила 1991.

Као и 1973. - упркос томе што су имали 2:1 из прве утакмице - Звездини фудбалери на Енфилд стижу без великих очекивања против прошлосезонског финалисте Лиге шампиона и једног од главних кандидата да 1. јуна на мадридској "Ванди" подигне пехар, али ко зна, можда се међу зидинама чувеног стадиона поново спрема нешто велико? Можда не за данас, али за нека будућа времена...

Уколико би изабраници Владана Милојевића успели да избегну пораз (или макар не дозволе убедљив као у Паризу, где их је ПСЖ савладао 6:1) био би то подвиг вредан да се задовољни врате кући и смерница како да наставе.

Предстојећа утакмица, свакако, показаће колико брзо је способан овај тим Црвене звезде да учи и прилагођава се тренутно најбољима. Сваки помак у односу на издање против Пари Сен Жермена пре 20 дана био би успех.

Шта следи, видећемо у среду од 21.00...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар