Ердоган: Детаљно планирано убиство

Турски председник изнео јеи, како је рекао, све детаље до којих је дошла истрага о убиству Џамала Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу.

Свијет 23.10.2018 | 12:30
Ердоган: Детаљно планирано убиство
Истовремено, турски медији јавили су да је нађено и његово тело.

Обраћајући се члановима парламента Ердоган је најпре изнео већ познате детаље у вези убиства новинара "Вашингтон поста" саудијског порекла, попут тога да је Кашоги ушао у конзулат 2. октобра, а да је у исту зграду ушло и 15 саудијских обавештајаца.

Шесторица су Истанбул напустила увече, за њима и још седморица, приватним летовима, док је последњи то учинио специјалац који се прерушио у Кашогија и напустио конзулат, прикривајући тако његово убиство.

Ердоган је објаснио и како је почела турска истрага овог убиства, када и како су турски истражиоцу ушли у конулат Саудијске Арабије и колико је та истрага трајала и куда је водила. Нагласио је да без притиска турских, али и осталих медија Саудијска Арабија не би ни пристала на истрагу у конзулату.

Он је рекао и да је реч о "свирепом убиству", детаљно планираном. "Свирепо убиство Кашогија увреда је за цело човечанство", казао је Ердоган и додао да је за убиство саудијског новинара одговорно 18 особа, од којих је 15-оро стигло из Саудијске Арабије у Турску да би то обавили, а троје су радници Конзулата у Истанбулу у којем се убиство догодило.

Као доказе Ердоган је изнео тврдње да су уклоњени хард дискови на којим се чувају снимци сигурносних камера у конзулату, које су онеспособљене дан пред само убоиство. Турски председник такође је рекао и да су припреме за таг чин кренуле недељу дана раније.

Казао је и да је звао саудијског краља који му је саопштио да је ухапшено 18 особа у вези убиства новунара, а та имена су се, какокаже Ердоган, поклопила са подацима и снимцима сигурносних камера, које имају турски истражиоци. Међутум, Ердоган каже да ће од Ријада захтевати да им изручи тих 18 особа јер би им требало судити у Турској.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Скептик

23.10.2018 11:14

Ето тако поступа и тако се понаша одговорни шеф државе а и сама држава. Овде би се све заташкало и чак би одржали конференцију за штампу гдје би Кашогија оптужили да је наркоман и алкохоличар и да се сам убио скакући са мостића висине 2 метра у поток.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

23.10.2018 11:24

Ниста боље није код нас карија тузикадија суди .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Млатис

23.10.2018 12:12

празну сламу народу. Ма сад це доци Принц, па му то све убрк реци. Коко растурате масу. Јаоооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дх

23.10.2018 19:17

ДА.СИГУРНО.ДА.ЈЕ.ПЛАНИРАНО.КАО.СТО.СУ.И.КОД.НАС.ПЛАНИРАНО.УБИЛИ.ДАВИДА.И.ОСТАЛЕ.И.САД.СЕ.СКЛАЊАЈУ.ОД.ИСТИНЕ

ОДГОВОРИТЕ