Мушкарац насред улице тукао жене

Петнаестак људи нијемо је посматрало пијаног мушкарца тридесетих година како насрће на мајку, супругу и сестру на паркингу у Мркоњић Граду, али његовој сили супротставила су се двојица храбрих пролазника, који су случајно наишли и видјели овај ужасни призор.

Република Српска 23.10.2018 | 10:40
Мушкарац насред улице тукао жене
У питању су били социјални радник и полицајац, који нису били на службеној дужности, али јесу на оној људској – да помогну у спречавању даљег и бруталнијег насиља, пишу Независне новине.

Драган Плејић, социјални радник у мркоњићком Центру за социјални рад, случајно је у суботу око 22 сата пролазио са пријатељем који је запослен у МУП-у РС (име познато редакцији), када је у близини фабрике обуће, у центру града, угледао мушкарца који туче мајку и отима јој кључеве аута.

“Видјели смо његову борбу са три жене које су у торбу сакриле кључеве аутомобила, а он им је то отимао ударајући их буквално насред улице. Био је избезумљен и у видно алкохолисаном стању. Касније смо сазнали да су му то мајка, сестра и супруга”, прича Плејић за Независне новине.

Двојица младића најприје су му рекла да престане да малтретира жене, али он није одустајао.

“Тражио је од мајке да му да кључеве аута, а она му их није дала. Он је њу потом ударио неколико пута. Ми смо му отели кључеве и физички смо покушали да га савладамо и одбранимо те три жене”, каже Плејић и додаје да је мушкарац дјеловао толико избезумљено да је сигуран да би некога теже повриједио да је успио отети кључеве и сјести пијан за волан.

Плејић је испричао да је тај насилни мушкарац чак његовог пријатеља ујео док су га савладавали, због чега је завршио у Дому здравља на превијању.

Забрињавајуће је, како каже, што је све то посматрало петнаестак људи, али нико није реаговао.

Након што су њих двојица позвала полицију, полицајци су дошли за неколико минута и одвели пијаног агресивног мушкарца који је пружао отпор.

“Мала је то средина и сви се знамо. Тада сам га први пут видио у таквом стању, мада је његова жена рекла да је он кад попије стално такав и да им прави проблеме, али нису то пријављивале”, каже Плејић.

Ни он ни његов пријатељ нису били на дужности, међутим, како каже, то и јесте њихова дужност – да реагују.

“Тај призор је на мене оставио толики утисак да нисам могао повјеровати да се све то дешава на улици наочиглед свих”, испричао нам је Плејић.

Додаје да се као социјални радник сусретао са ситуацијама насиља у породици, а недавно је у овој општини син претукао оца.

“Урадимо све што је до нас, али највише заправо изостаје то код судских пресуда што им углавном буду изречене прекршајне санкције, као што ће вјероватно и сада бити случај”, каже овај социјални радник.

Истиче да у овој малој средини људи ријетко пријаве насиље у породици, плашећи се да не буду обиљежени.

“Храбре су оне жене које пријаве насиље. Ипак, мислим да је и број тих пријава порастао, вјероватно се жене више охрабрују”, истиче Плејић.

Како су нам рекли у МУП-у РС, у првих девет мјесеци ове године евидентирано је 728 случајева насиља у породици, од којих 283 кривична дјела и 445 прекршаја.

“Број случајева насиља у породици у овом периоду је мањи за 10,9 одсто у односу на исти период лани, када је евидентирано 817 ових случајева (304 кривична дјела и 513 прекршаја)”, кажу из МУП-а РС.

У овом периоду евидентиран је један случај убиства у породици, а лани је у истом периоду евидентирано шест оваквих случајева.

Извор: Независне

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Зоран

23.10.2018 09:08

Да ,у многоме слуцају проблем је у судству,тузиластву! Актуелна власт је уцинила много да имамо овакву ситуацију каква јесте,нема закона па су многи узели закон у своје руке. Кога брига за закон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бас то

23.10.2018 13:20

Ова власт је од народа направиле испрепадане овце,неки могу све а неки ниста,неки да убијају дјецу бораца и ратних војних инвалида а неки који та убиства нареде буду наградјени па цаки поново и министри.Е сада док норамлан цовјек сконта ко кога,ци је,које је партије,ко му је отац,ци је комсија како се презива одлуци ипак боље само продји,АЛ ТО ПРОДЈИ ОДЛАЗЕ САМО ОНО МОЗДА СТЕ БАС ВИ СЛЕДЕЦИ,ВИ И ВАСА ДЈЕЦА,е за то је багро ова власт морала бити промјењена,морала,ал то вас не дира и нс тангира јер забога па није нико ВАС?Све до једног дана...

Name

Срамота

23.10.2018 10:37

Закони готиво да се не прумјемјују нигдје, тако ни овде, постоје само формално. Међутим, дозволити да он сам туче и малтретира њих три, страшно је. Требале су га удружено намлатити, смоћи и воље и снаге, да не мозе сјести данима на своје дупе-образ, те да му насиље не падне више на памет. Насилнике треба опаметити истом мјером, иначе нема користи. Тако је у принципу за све у животу, јер већина повратника настави са својим недјелима и ранијим навикама. Има она изрека "клин се клином избија", нема боље, ту је суштина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

23.10.2018 10:39

Која ли мајка роди овог зорана овог никоговица поносна сам на моје синове и унуке прави људи инзињери породицни људи а и велике Патриоте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гди

23.10.2018 16:14

ДЈЕЈЕ.ЗАКОН.ПРОТИВ.НАСИЉА

ОДГОВОРИТЕ