Имамо урушавање демократије

Кроз петнаестогодишње постојање Школе демократије, које заједно организују фондација Фридрих Еберт Стифунг, Центар за међународне односе Бањалука и Центар за међународне студије Загреб, прошло је хиљаде студената из Загреба, Подгорице, Тузле и Бањалуке. Заједнички закључак је да је потребно више радити на развоју демократије у друштву.

Република Српска 22.10.2018 | 16:17
Имамо урушавање демократије
Школа демократије помаже да се студенти упознају са тим гдје се ми данас у демократском смислу налазимо, које су то опасности које су се надвиле над свјетском демократијом и шта они, као млади људи, треба да ураде да би утицали на повећање демократије у друштву, које данас све мање имамо, поручују организатори. 

„Ми имамо једно урушавање демократије у последњих трии - четири године што је манифестовано притиском на медије, појавом лажних вијести које дезинфомишу људе и збуњују их и исто тако један ауторитарни стил владања који постаје доминантан уз популизам који је исто доминантан и добијамо форму нелибералних демократија односно неслободних демократија“, каже Милош Ђајић,Центар модерних вјештина Београд.

Бањалучки студент Срђан Бановић каже да је први пут у школи демократије. Циљ му је, истиче, да научи што више о демократији и о начину како да знања примијени у друштву.

„Очекујем да ће ово бити једна прилика гдје ћемо моћи да упознамо прилике и утицај демократије у нашем друштву како се она може у демократском друштву и како се та демократска култура може укоријенити у друштво народа БиХ“, каже Срђан Бановић, студент ФПН Бања Лука.

Морамо научити да демократија није само флоскула већ да се кроз демократију преклапају све области живота. Зато је потребна размјена искустава да се сазна колико демократије има у друштвима у државама региона, кажу у бањалучком Центру за међународне односе.

„Демократија фунцкионише перманетно. Један од тих облика је да познајете друштво у цјелини, друштвене области и облике и да се утиче на то да се стварност мијења с друге стране криза на Балкану довела је до подвојености друштава и до раздвајања држава и ова школа демократије је један од начина да се успостави и појача међусобна комуникација“, сматра Милош Шолаја, Центар за међународне односе Бањалука.

Бројни предавачи ће студентима, кроз четири дана трајања Школе демократије, пренијети знање о политичко културолошком оквиру у којем живомо, о политичком систему Босне и Херцеговине, о савременим изазовима пред Европском унијом али и бројним другим темама важним за будуће генерације.



БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Истина

22.10.2018 14:25

Како се може урушти нешто чега нема?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мк

22.10.2018 18:51

У Р.СРПСКОЈ ДЕМОКРАТИЈА ИМА ПОСЕБНО ЗНАЧЕЊЕ.КОД НАС ЈЕ КАКО ВЛАСТ КАЖЕ СВИ КЛИМНУ ГЛАВОМ И ТО ЈЕ ТО.ДОДИК КАЖЕ ДА ЈЕ ТО ЈЕДИНО ИСПРАВНО ЗНАЧЕЊЕ ТЕ РИЈЕЧИ.

Name

Папански Капацитет

22.10.2018 15:01

Ми имамо демократију типа "демократски капацитет" ( а ста је то?), а пракса нам је папак->пијаца->куповина.. Зато су нам дрзавници као телад; зива вага изразена у новцу али без врлина и моралне цврстине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛИСТ

22.10.2018 15:44

Е МОЈИ СТУДЕНТИ....А СТА ВАМ ТО ВРИЈЕДИ КАДА НЕМАТЕ ПРАВА ИСТО ПРАКТИЦИРАТИ И ВИДЈЕТИ. ДА БИ ТО РЕАЛНО САГЛЕДАЛИ, МОРАТЕ ЗИВЈЕТИ У ДАНСКОЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

О Цему Ви

22.10.2018 15:46

Вецина ,,насих политицара,,су бивси (садасњи) комунисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

22.10.2018 20:53

Додик и Цвијановицева су Слободан и Мира Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ