АБА: Мега на 4-0, Фундић зауставио НБА Олимпију!

"Непобедива" Мега савладала Олимпију упркос катастрофалном шуту.  Кошаркаши Мега Бемакса победили су љубљанску Олимпију на свом терену у првом мечу четвртог кола АБА лиге резултатом 81:77.  У серији промашаја и грешака у Митровици, екипа Дејана Милојевића је захваљујући снази Стефана Фундића тек у додатних пет минута сломила отпор гостију који су ове вечери одиграли девету утакмицу у 28 дана! Мега има 4/4! Олимпија пала после продужетка, пресудила Мишковићева тројка.  Тим Дејана Милојевића не зна за пораз у АБА лиги.

Кошарка 19.10.2018 | 19:55
АБА: Мега на 4-0, Фундић зауставио НБА Олимпију!
Меч је завршен резултатом 74:74, те се отишло у продужетке, а Мега је ипак успела да надигра Олимпију у додатних пет минута.

Упркос јако лошем проценту шута (33%), поготово за три (7/33), изабраници Дејана Милојевића су некако успели да дођу до победе.

Мегу је "извадио" офанзивни скок, којег су се дочепали чак 25 пута, али и неспретност гостију, који су меч завршили са чак 25 изгубљених лопти, наспрам Мегиних 13. Домаћин је уједно и десет пута украо лопту ривалу, наспрам седам украдених Словенаца.

Мега је боље отворила меч и држала све под контролом, али је Олимпија средином друге четвртине направила серију 24:10 и отишла на паузу са девет поена предности.

Предост екипе из Љубљане је расла у трећем кварталу и износила је чак 13 поена у неким тренуцима, али је Мега успела да се пресабере и да одличним стартом последње четвртине дође и до предности у последњим тренуцима.

У последњи минут меча ушло се у великом егалу, Олимпија је успела да дође до изједначења, али је непоражени српски представник промашио неколико отворених шутева за победу.

У продужетку није било много драме, а најбитнију тројку на утакмици постигао је талентовани Никола Мишковић и омогућио својој екипи да приведе меч крају и забележи и четврту победу у АБА лиги, у исто толико мечева.

Најефикаснији код победника био је Никола Мишковић са 18 поена и шест скокова, док је поен мање убацио грузијски центар Гога Битадзе. По 11 поена имали су Адам Мокока и Стефан Фундић, а српски центар је имао и дабл-дабл са 11 скокова (десет офанзивних).

Бољи од осталих у Олимпији био је Миха Лапорник са 19 поена, 15 је имао Блаж Месичек, а поен мање 18-годишњи Украјинац Исуф Владлен Санон.

Никола Мишковић погодио је дугу двојку за 70:69 и прво вођство Меге од средине друге четвртине, а потом и тројку преко руке ривала за 79:77 и прво вођство Меге у продужетку.

Између ова два коша 207 центиметара високог тинејџера прошло је осам минута, четири до краја последње деонице и четири у продужетку, током којих је поене домаћем тиму доносио искључиво Стефан Фундић и увек на исти начин. Са три офанзивна скока и шест лаганих поена потом, снажни крилни центар оставио је екипу у игри у драматичној завршници прве утакмице 4. кола АБА лиге и омогућио Мишковићу, а потом и Луки Ашћерићу, да везаним кошевима са дистанце поставе коначних:

Мега - Олимпија 81:77, 74:74 (20:18, 19:30, 17:15, 18:11)!

Са својих 199 центиметара, Фундић је сакупио десет (!?) офанзивних скокова у чему су му добрано помагали саиграчи и готово сваки претворио у поене без којих састав Дејана Милојевића не би остао лидер регионалне лиге са скором 4-0, а пред гостовање Морнару и дерби са Партизаном у Сремској Митровици.

Екипа тренера Зорана Мартича допутовала је у Србију из Грчке, у којој је доживела тесан пораз од Промитеаса у ФИБА лиги шампиона (79:77), четвртом такмичењу у ком је одиграла званичну утакмицу од 21. септембра и 1. кола АБА лиге. У међувремену, играјући меч на свака три дана у правом НБА темпу, "змајчеки" су изгубили од Приморске у Суперкупу Словеније, од Крке у словеначком првенству, од Стразбура и Промитеаса у Лиги шампиона, а од Црвене звезде, Партизана и Меге у регионалној лиги.

Победили су само Морнар и Задар као домаћини у Љубљани, па наставак сезоне на неколико фронтова очекују са скором 2-7.

У судару два можда и најпријатнија изненађења досадашњег сезона АБА лиге, видели смо велику борбу између Мега Бемакса и Олимпије из Љубљане. Толико је то био тесан дуел да је морао да буде решен у продужетку, а тамо је све решио тројком Николе Мишковића тројком на уласку у последњи минут - 81:77 (74:74). Мега је и даље непоражена у АБА лиги, има скор 4/4!

У самој завршници се играло кош за кош, а у последњи минут регуларног дела се ушло са резултатом 74:74.Рејнолдс је пробао да реши са тројком, али је промашио. Мега је имала лопту на 24 секунде пре краја, са тројкама су пробали Атић и Мушиди, али су били непрецизни. И у продужетку је сваки кош био као гол у фудбалу, било је доста грешака, промашаја чак и зицера... Није то била квалитетна кошарка. 

Све је то прекинуо Мишковић тројком на уласку у последњи минут, па је онда и Ашћерић погодио дугу двојку... Ту је био крај.

Могли смо и пре утакмице да претпоставимо да ћемо гледати утакмицу са изједначеним тимовима у којој ниједан неће лако стићи до победе. То се обистинило. Мега је боље почела утакмицу, а Олимпија је потом преузела ритам утакмице у своје руке. Добила је другу четвртину с 11 разлике и деловало је да је ближа победи.

Међутим, уследио је повратак Меге. Трећа деоница је била само увод за последњу у којој смо на пет минута пре краја имали потпуни егал и у игри и у резултату.

Олимпија је на овом сусрету шутирала за три поена у веома високом проценту од близу 50 одсто и то ју је држало у игри. Са друге стране Мега је до поена долазила највише преко одличног Гоге Битадзеа, као иНиколе Мишковића.

Мишковић је утакмицу завршио са 18 датих поена и шест скокова, Стефан Фундић је имао 11 поена и 11 скокова, док је Битадзе имао 17 поена и четири скока. Код Олимпије је најефикаснији био Миха Лапорник са 19. 

Мега ноћи на првом месту.

Резултати 4. кола:

петак

Мега - Олимпија 81:77, 74:74 (20:18, 19:30, 17:15, 18:11)

субота

Крка - Партизан (17.00, Арена спорт 1)

Црвена звезда - Игокеа (21.00, Арена спорт 1)

недеља

Задар - Морнар (17.00, Арена спорт 2)

Цибона - Цедевита (19.00, Арена спорт 2)

понедељак

Будућност - ФМП (18.00)

Табела: Мега 4-0, Звезда 3-0, Олимпија 2-1, Будућност 2-1, Партизан 2-1, ФМП 2-1, Цедевита 1-2, Игокеа 1-2, Морнар 1-2, Крка 1-2, Цибона 0-3, Задар 0-3.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар