Тешке муке оца и сина, борца ВРС

Осамдесетогодишњи Миле Вујичић из Кладара, општина Србац, и његов син Драган, демобилисани борац прве категорије Војске Републике Српске, живе у условима испод сваког људског достојанства.

Република Српска 19.10.2018 | 16:13
Тешке муке оца и сина, борца ВРС
Спавају у скученом простору, зидовима црним од дима, без неопходних кућних потрепштина, више гладни него сити, а зиму дочекују без дрва и хране. Старина Миле, нарушеног здравља, пита се - како жив изаћи из наступајућег зимског периода?

"Уз све друге недаће, Вујичићи немају ни воду у свом домаћинству. Воду за пиће и одржавање какве-такве хигијене доносе са стотину метара удаљеног извора. Кров прокишњава и ствара додатне невоље. Њихове проблеме, кажу, нико не примјећује, ни органи општинске власти, ни, нажалост, Борачка организација",  тврди комшија Божо Ристић, који је Милу и Драгана обрадовао са пакетима помоћи у храни, обући и другим потрепштинама које је обезбиједио код србачког Црвеног крста.



„До сада сам 12 пута обавјештавао општину и Борачку организацију о животним невољама Миле и Драгана, тражио да им се помогне, али одговора ни конкретне активности у том правцу није било“, каже Ристић, који се обратио БН ТВ како би упознао јавност са њиховом тужном причом. Можда ће она утицати да се Вујичићима помогне, јер , нажалост, немају никаквих сталних прихода за живот.

„Драган је био у рату од првог до посљедњег дана, што је оставило посљедице и на његово здравље. Нико није дао прилику да се запосли, нити је ко дошао да види како живимо“, прича старина Миле. Ево, и данас је Драган отишао да нађе негдје нарамак дрва, а ишао је да сакупља кукуруз након већ обраних њива.

„Жалосно је да још увијек има оваквих случајева, и поред увјеравања власти да добро живимо“, каже Божо, који се иначе бави хуманитарним радом и помаже колико може. Чак је за Вујичиће добио помоћ и од хрватског “Каритаса“, али је све то недовољно за њихов живот.



„Да нема Боже и његових родитеља Игњатије и Ваје , не знам како би живјели. Хвала им за све што чине“, каже старина Миле. Других комшија у близини нема. Неки су умрли, неки одселили, тако да је село готово опустјело. Има још мјештана који веома тешко живе и који су у стању социјалних потреба. Ни о њима, такодје, нико не брине нити обилази-каже Божо Ристић. Он апелује на добре људе да покажу солидарност са Милом и Драганом Вујичић, како би им живот учинили сношљивијим.

У србачкој Борачкој организацији кажу да им је позната тешка материјална ситуација бившег борца Драгана Вујичића, али нису могли потврдити да ли му је до сада пружана помоћ.

„Већ у понедјељак посјетићемо ове људе и видјети шта им је неопходно како би се помогло“, каже предсједник Борачке организације и начелник Одјељења за општу управу и друштвене дјелатности општине Србац Душко Митрић.

(БН)

















Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Дундо Мароје

19.10.2018 14:44

Јад и чемер! Треба помоћи како ко и колико може! Ово је на жалост наша реалност! Док једни умиру од глади политичари се бахато понашају без имало стида и одговорности према народу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е туго моја

19.10.2018 15:18

А знали су му послати позив да иде у рат, лоповчине једне, а сад га његови проблеми не занимају!

Name

искрен

19.10.2018 22:03

Искрен буди за кога си гласо

Name

Туго моха

19.10.2018 22:15

Битно је да предсједник добио сесто унуце. И да му се цестита. А то сто вец годинама доприноси да људи све тезе зиве и немају ста да једу, а камоли да стварају породице ником ниста. Ова борацка органнизација је ругло. О цркви да не прицамо,гдје је она да помогне егзистенцијално угрозене парохијано. Сви лијеп примјер предсједника слиједе-дај мени и мојима, а остали нека цркну.

Name

Нострадамус

19.10.2018 14:47

Мислим да је народ својим гласањем помогао да оваквих слуцајева буде сто висе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми

19.10.2018 15:34

МИ СМО ЗА ОВО КРИВИ ГЛАСАЛИ СМО ЛИЈЕПО НАМ ЈЕ СА ОВОМ ВЛАШЋУ И ШТА САД ДУРАЈ ИЈА ИТИ

Name

Матере Ми

19.10.2018 21:25

ја помислих јадни Туњо,кад видим боље други цовјек,извини Туњо бога ти великог , не метнух оцале на нос...

Name

Гдје је врх БОРС-а?

19.10.2018 15:34

Ово је слика нашег пропадања, сиротиње на сваком кораку, биједника који су стварали РС, а сад живи и нечија стока боље од њих. Ово је слика друштва и државе у којој живимо, гдје се с једне стране, за пепељару да 1.300 КМ, а маса демобилисаних бораца нема ни хљеба, ни крова над главом. Али, оба ова човјека су демибилисани борци, а Борацка шути, ухљеби и пацови по борацким се угнијездили, добро плаћени, љуљају се у фотељама. Гдје је Савчић, нема га мјесецима, да каже било шта, има доста повода-као и овај о оцу и сину, јер ионако неће рећи посебно паметно?! Зна се ко је одговоран за ове случајеве, на жалост, борце кад је требало. Сад они не требају никоме, па су сви опрали руке, изузев неких хуманих људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коментар

19.10.2018 15:52

Тужно је да су ови људи оволико понизени, они који се све жртвовали за Републику Српску, а сад владају они који су дезертери. Тужно је све ово!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВИНА

19.10.2018 15:54

Молила би вас отворите жиро рачун, да помогнемо тим људима.Кад би свако уплатио, колико може то би било за њих велика помоћ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кане

19.10.2018 17:19

Треба овим политичарима отић на врата сви који ништа немају да траже док гог недобију помомоћ чак и пред владу тражит друкчије не може

Name

Ковиљка Шокчевић

19.10.2018 17:11

Борци и представници БОРАЧКИХ организација, како можете ово да дозволите. Како онај ко је стварао Републику Српску, може овако да живи. Док се неки купају у богатству, други немају шта да једу. Гдје су они за боравка питања у општини, шта раде? Отворите жиро рачун за помоћ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сербе

19.10.2018 17:14

Ста реци а не заплакати,они су створили РС а лопови и дезертери владајуи плацкају јос даље.Народ нема ста да једе а нема ни лијецење све се плаца.Моја родбина теско зиви,ја сам их помагао у рату а сад и у миру,Док је црвена секта на власти бице јос гореö.Знам многи на селу теско зиве а уграду јос горе само сектаси и њихове фамилије зиве преко грбаце сиромасног народа.Само бојкот власти никд неце отици са власти док су зиви.Ти који су гласали за њих они треба да пате.Треба да се оснује фонд за борце и сиромасне а све покрадено заплијанити и подијелити сиротињи.Доле лоповска власт са Милокрадом,Само како је био гост у цирилици продаје маглу,дно дна а они који му дају аплаузе су јос гори.За вецину нормалног народа он је кркан и сељацина...Дијаспора це помоци свој народ а за багру ни цента

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.10.2018 20:52

Видим да помажеш и капом и шаком. Јеси ти из прве бечке бригаде или минхенског батаљона?

Name

За ре

20.10.2018 03:27

Важно је да теби не треба никаква помоћ, ти си се снашао, имаш сендвич сваки дан, а можда и пиву!

Name

ало ре

20.10.2018 03:39

Кад неко покусава бити духовит,обицно буде исмејан. Мало кога занима, колико дијаспора има удела у економији новонасталих дрзава на Балкану.

Name

::::

19.10.2018 18:32

Битно да се пјева под саторима, ко ј... народ, људи моји па зивимо испод сваког нивоа, друство се свело на оне који имају и оне који немају. Средњи сталез је нестао. Наси дједови су се борили, вјеровали су у несто, а ми ми висе и не знамо заста зивимо, јесмо се ми за ово борили.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дх

19.10.2018 20:10

ВИДИ.СЕ.ТЕСКА.БИЈЕДА.ЈАДАН.КАКО.ЈЕ.ИСЦРПЉЕН.ОД.ЗИВОТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

19.10.2018 21:59

Моје мисљење је да колико год на први поглед изгледало нецовекољубиво,да са садасњим стањем у насој Републици Српској,тренутно не треба помагати никоме,ни оваквим слуцајевима,ни болесној дјеци путем оних бројева,јер мени лицно није проблем да нпр.овим људима уплатим 50 км на тај неки зиро рацун,ал то је једнократна помоц,а не ресење њихове ситуације,ил за болесну дјецу 1 км,али ста раде људи запослени на мјестима којима је то посао,Центар за социјални рад,министарство здравља и други.Зелио сам реци,док год народ ради,помазе људима за оно сто је њихов посао,они неце ниста радити.И за ове људе знамо јер је објављена вијест,ал колико је слицних судбина за које се не зна,јер немају никога на телевизији да објави њихове судбине,и треба да се оголи ова накарадност од тзв.уредјене републике,одн.они којима је то обавеза да раде у склопу њихових радних мјеста,нека раде ста им је посао или изадју и казу да они су такви какви јесу,неспособни,немају могуцности и да народ помазе колико мозе,па цу први помоци сваки слуцај са 10 км који се појави,а не хвале се како је све овде уредјено,у неким стварима и боље него у европским земљама,како они раде,помазу.И нпр.на ове лази ,данас вијест да је предсједник РС добио унука ал породјај био у Београду,а пре 20 дана у Бл отвара "најмодернији" клиницки центар у региону,казе имамо врхунске струцњаке ал ето,није бас увјерен изгледа у то па ипак у Бг.Да закљуцим,треба прво да се оголе све ствари и назову правим именом па онда позвати људе на цовекољубље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако и треба

20.10.2018 07:56

Предсједник дезертер Додик има милијарде, а борци који стварасе РС умиру од глади, Бозе драги има ли те ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милена Иванц

20.10.2018 09:00

Срамота да се не одозову да јима помогну свака част комсија имаш добро срце сретно л.п.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ивана

21.10.2018 14:03

Хајте сад све велике патриоте који се кријете иза тастатуре и браните ову насу усрану дрзаву,и пљујете по народу који није задовољан постојецом власти,хајте сада да вас видимо на дјелу...Ево овај цовјек је стварао ову дрзаву,па погледајте како му се лијепо враца...

ОДГОВОРИТЕ