ЕЛ: Будућност водила, водила, па стала!

Очајна последња четвртина коштала Будућност првенца у Евролиги! Кошаркаши Будућности забележили су и трећи пораз у овосезонској Евролиги, пошто је у "Морачи" бољи био Макаби Тел Авив.  Макаби нанео шампиону АБА трећи узастопни пораз у Евролиги. Врло добра игра Подгоричана до почетка четврте четвртине, када су за девет минута дали само два поена.  Мук у Морачи - Будућност упознала моћног Вилбекина! Велика борба у Подгорици, али и очајна последња деоница Плавих - 68:78.  ПАО пробио стотку! Гран Канарија без шансе у Атини.

Кошарка 18.10.2018 | 22:10
ЕЛ: Будућност водила, водила, па стала!
Будућност је одиграла можда и најбољих пола сата у елитном такмичењу, али је на крају поражена резултатом 78:68.

Екипу Александра Џикића првенца у Евролиги коштали су празни минути на почекту четврте четвртине – Црногорци више од пет минута нису постигли кош, Израелци су направили велику разлику и привели меч крају.

Та деоница завршена је резултатом 20:6 и узалуд је била изузетна партија у првом полувремену, као и изузетан проценат шута за три поена током три квартала.

На крају, Подгоричани су ван линије 6,75 имали учинак 9-19 и само тројицу расположених играча – Едвин Џексон је био најефикаснији са 13 поена, док су по поен мање убацили Немања Гордић (5асистенција) и Ален Омић који је ухватио 7 лопти.

Будућност није имала решења за невероватног Скотија Вилбекина који је меч завршио са 28 поена (4-5 за два, 6-11 за три), 4 скока и 5 успешних додавања.

Двоцифрени су још били Мајкл Рол са 12, односно Тарик Блек са 10 поена.

Тим који води Невен Спахија стигао је до првог тријумфа у Евролиги и има скор 1-2, док је Будућност забележила сва три неуспеха.

Регионални шампион је у прва два кола поражен од Емпорио Арманија и Дарушафаке, а у следећем гостује актуелном шампиону Европе – мадридском Реалу.

Екипа Будућности игра све боље, али у рубрици победа у Евролиги и даље стоји нула.

У мечу 3. кола, у не баш препуној "Морачи", Будућност - Макаби 68:78 (16:14, 25:20, 21:24, 6:20)!

Гост из Тел Авива тријумфовао је захваљујући невероватној серији од 20:2, током које су Подгоричани за девет минута шутирали из игре 1/13 и изгубили три лопте.

Макаби је од 62:58 на почетку последњег квартала, преокренуо на недостижних 64:78 и тек онда су Ерл и Коти Кларк постигли кошеве чији је једини смисао био у ублажавању пораза.

Иако није све време блистао, ни имао добру селекцију шута, плејмејкер гостију Скоти Вилбекин потврдио је класу са 28 поена, укључујући шест тројки из 11 покушаја.

Из екипе Будућности изостао је Никола Ивановић, али "плави" су и без њега одиграли паметније, чвршће и колективније него недељу дана раније против Арманија. Немања Гордић побринуо се за добар почетак меча (12:7), а касније су му се прикључили Едвин Џексон и Суад Шеховић, као најзаслужнији што је регионални првак на полувреме отишао са "плус седам" - 41:34.

Тројком Котија Кларка у 28. минуту, изабраници Александра Џикића стекли су и максималну предност од 54:46, но Вилбекин је у наредна два напада постигао седам поена (две тројке, једна уз додатно слободно бацање) и експресно донео Макабију прикључак.

Будућност се одржала у вођству до краја треће четвртине, након чега се догодио већ описани слом.

У понедељак Гордићу и друговима предстоји меч АБА лиге против ФМП Железника на домаћем паркету, па путовање у Мадрид, на окршај са актуелним прваком Европе.

Будућност је после два пораза у Евролиги имала велику шансу да добије први дуел после повратка у ово такмичење после 15 година чекања. У Морачи је гостовао Макаби из Тел Авива који по саставу не спада у сам врх Евролиге, али Понос Израела има врхунског играча Скотија Вилбекина који је на ово утакмици убацио 28 поена и имао пет асистенција. То је нешто са чим тим Александра Џикића није могао да се избори - 68:78. Још ће Будућност чекати прву победу ове сезоне у Евролиги...

Меч се играо у Морачи пред 4.850 навијача што значи да је било доста празних места што се и видело у преносу. Као да се мехур очекивања од најјачег европског такмичења мало издувао у Подгорици после почетних пораза. После овога пораза, вероватно ће слика бити још лошија... Када Будућност није успела да добије Олимпију из Милана и Макаби код куће, то значи да ће имати доста проблема ове сезоне у најјачем такмичењу у  Европи.

Делује да је прво полувреме био велика шанса Будућности да оде на одмор и са већом предношћуо од седам поена колика је разлика била. Макаби је после тесног пораза од ЦСКА стигао у Подгорицу мало и изморен и то се видело. Нервозе је било, а то се видело и на лицу најбољег играча Скотија Вилбекина.

У трећој деоници је виђена невиђена борба. Колико год је Будућност желела да се одмакне, тако би се Макаби враћао. Коти Кларк је дао далеку тројку на једној страни, али је убрзо стигао потпуно исти одговор на другој страни преко Вилбекина. И тако у круг. Ипак, током последње четвртине Макаби је полако преузимао ствари у своје руке, домаћима као да се стигла и скратила рука, а Вилбекин је био у свом фазону па је Понос Израела стигао до опипљиве предности од шест поена на три и по минута пре краја.

Када год би требало да се да кош, играчи Макабија би тражили непогрешивог Вилбекина, а овај би све ситуације на паркету решавао као од шале. Тим Невена Спахија је у последњој деоници стегао одбрану, Будућност практично није могла да да кош и пораз је био неминован. Плави су у последњих 10 минута дали само шест поена. Тако не може да се добије утакмица.

Будућност је на овој утакмици могла да осети на кожи шта значи играти Евролигу. Била је ово четврта утакмица у седам дана за Плаве. Паклен ритам у коме физичка припремљеност једнако вреди као и квалитет тимова. Наравно, Макаби и његови играчи су спремнији и навикнутији на овакав ритам, па је то била мала предност Поноса Израела на оваквој утакмици.

Најефикаснији код Будућности били су Едвин Џексон (13п), Немања Гордић (12п) и Ален Омић (12п). Али, слаба ће им то бити утеха.

Макаби и Вилбекин посебно су били непремостива препрека вечерас.

ПАО пробио стотку! Гран Канарија без шансе у Атини.

Свака част за тријумф над Барселоном пре два дана, за историјску прву победу у Евролиги, али да бисте се носили са елитним "старим кајлама" потребне су стотине и стотине минута, или боље рећи сезоне и сезоне стажа у најјачем европском такмичењу. Гран Канарија није успела ниједног момента да озбиљније угрози Панатинаикос, који је после стартног пораза везао другу победу и показао због чега га многи сматрају једним од главних кандидата за фајнал фор и наредне године - 102:87.

Резултатске неизвесности није било ама баш ниједног момента. ПАО је доминирао од почетка до краја, а када је разлику подигао на 20 само ју је рутински одржавао, успевавши уз бројне ротације и да уштеди енергију. По други пут у сезони један тим пробио је "стотку" што такође говори о надмоћи Зелених у вечерашњем мечу. 

Чињеница да је Ћави Пасквал већ другу сезону на клупи шестоструког шампиона Европе осликава се у одређеној рутини у игри, ту су аутоматизми који красе најбоље, а они што су сумњичаво вртели главом и питали се шта ће то "кинез" Кит Ленгфорд донети тиму добили су вечерас одговор право у фацу - лидера кад првом лидеру не иде. Ник Калетес промашио је скоро све што је шутнуо (из игре 2/10, додуше уз девет асистенција), а Американац готово непогрешив. И то без карактеристичног "силовања" - 16 поена и само три промашаја, 8/11 за два. 

Домаћи су читав меч стрпљиво градили акције, нису срљали и испуцавали се - о томе ће најбоље чињеница да су све до последњих пет минута шутнули само пет пута ван линије 6,75 - што се не може рећи за Шпанце који су били сушта супротност, с испаљених 28 тројки.   

Гран Канарија је пораз ублажила у последњој деоници, када су Грци већ повукли ручну. С 32 примљена поена у последњих 10 минута Пасквал сигурно неће бити задовољан, али победа ипак ниједног момента није доведена у питање.    

У домаћем саставу поред Ленгфорда истакли су се Лекавичијус (16 поена), Папапетру (15), Папас (13),Дешон Томас (12). Ник Калатес остао је на свега четири коша. На другој страни Маркус Ериксон и Кристофер Еванс по 15 поена. 

ЕВРОЛИГА - 3. КОЛО:

Четвртак

ЦСКА - Дарушафака 80:75
/Хигинс 14 - Ерик 15/

Будућност - Макаби Тел Авив 68:78
/Џексон 13 - Вилбекин 28/

Панатинаикос - Гран Канарија 102:87
/Ленгфорд, Лекавичију по 16 - Еванс, Ериксон по 15/

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар