Отворено - Најнголан признао: Никад више тетоважа!

Деца хоће да ме гледају с косом. . . У Роми људи су ми радили иза леђа, Јуве ме хтео пет година! Из Милана бих довео Бонавентуру! Белгијанац причао о многим темама. . .

Фудбал 21.10.2018 | 23:45
Отворено - Најнголан признао: Никад више тетоважа!
На терену, баш као и приватном животу, Раџа Најнголан није тривијални лик. Када говори, нема кочницу, ни длаке на језику. Зато је његов интервју у миланском дневнику Газета дело Спорт и изазвао толико интересовање.

Најнголан је кроз разговор најавио велики градски дерби против Милана (недеља, 20.30), а онда говорио о Интеру, опроштају од Роме, али и ривалству с Јувентусом, Миланом, одлуци да никада не оде у Премијер лигу,Лучану Спалетију, кога би волео да доведе из табора градског ривала, животу кроз десет година, жељи да обуче Занетијеву „четворку“, кога бира између Игуаин и Икардија, односно Месија и Роналда...

О дербију против Милана...

”Живим за то вече. Моја је част да будем спреман за тај меч, баш као и за све друге утакмице. Али, ово је ипак посебан догађај. Мој први милански дерби. То је изазов каквом се радујем, јер знате колико тога доноси”, почиње Најнголан и наставља:

”Овде ме навијачи понекад зауставе и кажу: ‘Биће добро у недељу’. Све је много тише. У Риму је било људи који су ме стално прогањали и нападали уочи дербија. А, ако изгубиш, запамте ти то и не заборављају по два месеца”.

Открио је Најнголан још неке занимљивости уочи судара с Росонерима...

”Лучано Спалети нам стално говори да су две утакмице против Милана вредне као да је у питању одвојено првенство. Зато сам сигуран да ће атмосфера бити фантастична. После шест победа добили смо огромно самопоуздање”.

Ипак, чврсто је ногама на земљи.

”Овај Интер вреди много, али још има много тога у чему може да напредује. Пре свега, да научи да побеђује с мање уложене енергије. Да, патња је добра, јер свака победа тако добија посебну тежину. Ето, она победа над Спалом је била тешко извојевана”.

Мало о односу Интера и Милана...

”Да ли је Интер бољи од Милана? Имамо много играча с највишег нивоа фудбала. Али, гледао сам Милан у последњих неколико утакмица и створила ми се слика јаког тима, који ће нас натерати да добро презнојимо дресове”.

Игуаин или Икарди?

”Игуаин се много више креће на терену и стално учествује у игри. Али, Мауро је тај који ‘пола лопте’ у шеснаестерцу претвара у сигуран гол. Он живи за то. Недавно сам рекао једном мом пријатељу: ‘Ако изгубимо оба дербија, али ми одемо у Лигу шампиона, а Милан буде пети – мени је то у реду’. Само, ми хоћемо да добијемо оба меча”.

Кога би из Милана довео у Интер?

”Бонавентуру! Он зна како да направи разлику на терену. Одличан играч, технички добро поткован и интелигентан”.

Шта мислиш о Гатузу?

”Играо сам против њега док сам био у Каљарију. Са Миланом је освојио све, једва чекам да се састанем с њим поново”.

О Спалетију...

”Знам шта очекује од мене. Био сам повређен, сад се враћам на врх. Шта бих му рекао ако би ме оставио на клупи у недељу? У реду, господине, нема проблема, а-ха-ха”.

О заједничким данима у Тригорији (тренинг кампу Роме)...

”Сећам се да ме је једног дана одвукао са стране и рекао ми: ‘Морамо да променимо неке ствари овде. Желим да те заштитим, али мораш да останеш четири-пет дана у тренинг центру и преспаваш’. Прихватио сам, дошао и он ме је чекао. Био је импресиониран чињеницом да сам се појавио, а ја сам био у фазону:
‘Одвојио је своје слободно време како би био са мном’. Знао је тачно шта треба да ради како би променио моју игру и живот набоље. Да, имао сам својих успона и падова, али такав сам. Волим да живим живот до крајњих граница”.

Када си одлучио да више узмеш лопту под своје и постанеш плејмејкер?

”Опет, Спалети. Никада ми није рекао да морам да постанем плејмејкер. Само ми је једном приликом поручио да ћу играти офанзивније у везном реду. Плашио се да ће ме, ако ми буде рекао да ћу бити плејмејкер, отерати из клуба”.

Зашто никада ниси отишао у Премијер лигу?

”Имао сам шансу да одем тамо, са 28 година. Али, онда бих морао да променим свој начин живота, културу, а све одлуке доносио сам на основу начина живота”.

Мало о приватном животу...

”После сваке утакмице адреналин иде на хиљаду, немогуће је да заспиш. Због тога најчешће останем код куће испред телевизора и будем будан до пет ујутру. Не излазим с друштвом јер ми је лакше да се опустим онда кад не могу да спавам”.

О оној чувеној фотографији са короном у руци...

”Било је то мирно вече, ето имао сам пиће у рукама, и? Та прича ме уопште није потресла”.

О Роми...

”Готово је с Ромом, а није моја кривица што се завршило, бар не цела. Разочарало ме је понашање одређених људи и то нисам могао да прихватим. Имао сам и ја своје моменте, али они су радили неке ствари, а да ми уопште ни реч нису говорили. Нисмо могли да разговарамо као прави мушкарци. Рома је само хтела да извуче што већи новац из моје продаје. Када сам чуо да Рома хоће да ме прода само иностраним клубовима, ја сам одлучио да то никад не прихватим. Третирали су ме као небитног играча, радили ми ствари иза леђа”.

Али, онда се десила промена.

”Када ме је Спалети звао, нисам размишљао ни секунд. да, прво сам мало жалио што идем, али овде сам прихваћен као најрођенији. Овде сам нашао јако организован клуб, сви знају своје улоге и шта треба да раде”.

Повукао је занимљиву паралелу између врхушки Интера и Роме.

”Стивен Жанг је овде стално. У Роми председник долази једном годишње. Верујем да главно лице увек мора да буде присутно, ако је већ на челу. То је такође јако битно и навијачима. Да је председник, на пример, стално био ту, можда би људи боље схватили одређене потезе”.

А сад, мало о Јувентусу.

”Јуве је јак, непобедив годинама. Ми морамо да се потрудимо да будемо што бољи и да им стално дишемо за вратом. Зато притисак увек мора да буде на њима, да знају да ћемо кажњавати сваки њихов погрешак корак”.

Зашто не волиш Јувентус?

”Много сам патио због њих, а после неког времена вам је свега доста. Јувентусови навијачи стално причају како ме клуб није хтео. Али, истина је да су ме тражили пет година узастопно. Како сам им стално говорио – НЕ – вероватно су зато почели тако да причају”.

Шта значи долазак Кристијана Роналда?

”Прилика да Серија А буде препозната као јако првенство, да врати оно што је изгубила пре много година”.

Роналдо или Меси?

”Увек пбих изабрао Месија. Кристијану је потребан тим, Месију је довољно четири-пет дриблинга како би добио меч сам”.

О Лиги шампиона...

”По мени је лакше такмичење од Серије А. У групи имаш шест утакмица, сви играју да победе, док у Италији мораш да се озбиљно помучиш за тријумф”.

Вратио је филм Најнголан и присетио се оног гажења Барселоне у четвртфиналу Лиге шампиона прошле сезоне.

“Нешто смо осетили у ваздуху. Жезус је одиграо утакмицу живота против Месија, навијачи сун ас носили, а онда и онај Џеков гол на почетку... Та утакмица је једна од најузбудљивијих у мојој каријери”.

Колико тетоважа имаш?

”Немам појма, изгубио сам се у бројању. Прво сам истетовирао звезду. Хтео сам да осетим колико боли када радиш тетоважу. После свих тетоважа рекао сам – доста је. Сада имам 30 година, морам да мислим на себе, нећете више видети ниједну нову тетоважу”.

Откуд то да имаш косу?

”Деца хоће да ме гледају с косом, а-ха-ха”.

Где видиш себе кроз десет година?

”У Риму, граду где желим да ми ћерке одрасту. Милан је много компактнији за живот. У Риму ми треба сат и по времена да дођем до центра, овде си за 20 минута на свим странама града. Све је много организованије, саобраћај је бољи, људи поштују семапхоре, а-ха-ха. Био сам пре неки дан на Недељи моде, много сам се добро провео”.

Ко је најбољи играч с којим си играо?

”Без сумње – Тоти. Али, мислим и о Пјанићу. Када није у игри Јувентуса, то није исти тим”.

О Луки Модрићу...

”Он је најјачи играч на својој позицији, али волео бих да играм против њега...”

Да ли је истина да си питао Хавијера Занетија да обучеш дрес с бројем “4”?

”Да, али сам се шалио. Међутим, он ми ништа није одговорио”.

Да ли би Интер могао да буде твој последњи тим у каријери?

”Могао би... Већ сам изабрао свој пут. А и не верујем да ћу играти још дуго”.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар