Зашто је Рађен избрисао снимке?!

Окружно јавно тужилаштво Бања Лука упутило је Основном суду приједлог за продужење притвора осумњиченом Алену Кукићу којег се терети за кривично дјело помоћи починиоцу након почињена кривичног дјела у случају "Давид Драгичевић".

Република Српска 17.10.2018 | 16:51
Зашто је Рађен избрисао снимке?!
Новинар Слободан Васковић објавио је на свом блогу скенирани поднесак у којем се наводи како из до сада прикупљених доказа произилази основана сумња да је осумњичени Кукић 25. марта 2018. године у улици Велибора Јањетовића Јање у Бањој Луци, у објекту сервиса моторних возила "МК", с намјером да помогне да убица Давида Драгичевића не буде откривен, из меморије рачунара обрисао фрејмове видеозаписа за дан 18. март 2018. године.

УПАО САМ ИЛИ СУ ГА ГУРНУЛИ

Истичу како су, према досадашњим резултатима истраге, извршиоци овог кривичног дјела 18. марта 2018. године око 4:00 сати у улици Велибора Јањетовића Јање код броја 27, у непосредној близини куће Миомира Курушића, вербално, бијесним и хистеричним гласом напали Давида, пријетили му те га физички напали.

"Оштећени је усљед таквог напада и вербалних пријетњи, плашећи се за свој живот, бјежао од извршилаца и пао низ стрму обалу ријеке Црквене, висине близу 4,5 метара, у набујалу ријеку Црквену или су га извршиоци с те обале гурнули у ријеку, да би у кратком временском периоду након доспијећа у воду код оштећеног наступила смрт усљед утопљења у води", наводи се у поднеску.

Додају како је вјештачењем надзорних камера у овој улици и с апартмана Весто утврђено да је Давид прошао поред куће Курушића. Брисањем снимака с надзорних камера с објекта "МК" Кукић је помогао да се чињенице не открију и да починилац не буде откривен.

РАЂЕН ЗВАО КУКИЋА

У поднеску је наведен и Кукићев исказ који је дао у МУП-у РС. Казао је како је на позив Ђорђа Рађена 18. марта 2018. отишао до власника апартмана Весто Вујадина Савановића како би прегледали снимке које су забиљежиле његове камере у вези с крађом која је наводно извршена у Рађеновој кући. Два дана касније је преснимио снимке с апартмана од 17. марта 2018. од 6:40 сати ујутро до 18. марта 2018. до 5:00 сати ујутро.

Потом га је Рађен звао да пресниме снимке с камера на МК сервису, што је учинио након неколико покушаја у два фајла на десктопу, које је након преснимавања избрисао. На тим снимцима се видјела непозната особа. Дискове је предао Рађену у понедјељак ујутро у кафићу Палета.

Када су полицајци 26. марта стигли у ову радионицу, утврдили су да нема снимака и власник је позвао Кукића. Како се наводи у поднеску, утврђено је да постоје сви снимци осим оних на којима се види непозната особа. Он је наводно тада схватио да је избрисао фајлове и рекао како ће их одмах вратити са УСБ стика.

"Међутим, осумњичени је даље током испитивања пред полицијским службеницима признао да је обрисао неке фрејмове видеозаписа надзорних камера након што га је Рађен питао могу ли се обрисати. Осумњичени је навео да је обрисао фајлове на којим се налази непозната особа која пролази поред МК сервиса (6-8 фајлова) те да му је те фајлове показао Ђорђе Рађен и рекао му да их обрише. (...) Навео је да није питао Рађена зашто жели да се ти фајлови обришу", наводи се.

ВЕЛИКИ БРОЈ ИНСПЕКТОРА У СЕРВИСУ

Власник МК сервиса казао је како су тражили од њега да прегледају снимке јер се наводно на њима видјела особа која улази у Рађенову кућу и излази из ње. Казао је како је виђена особа која пролази поред његове радње, да је држала кесу у руци и јела неко пециво. Отишла је у правцу Рађенове куће, потом се вратила и отишла у другу улицу.

Власник је казао како га је звао и полицајац Душко Пуришић из ПС Лауш и питао може ли му дати видеоснимке те да му је он казао како су код њега били Рађен и Кукић, да су пронашли неке снимке и да ће се вратити касније. Дошла су и четири инспектора којима је Кукић помогао да дођу до снимака на компјутеру, али свједоку није познато шта су радили јер је отишао у радњу да ради. Дан касније поново га је звао инспектор Матијевић и тражио да поново види снимке. Када је изашао испред куће затекао је и инспектора Кременовића те још 5-6 инспектора.

БЕЗ ТРАГОВА ПРОВАЛЕ

Полицајац Пуришић, који овдје има статус свједока, казао је како га је инспектор Бојан Карановић 18. марта обавијестио да му је Рађен пријавио усмено како му је неко из куће одузео лаптоп и друге предмете. Рекао му је да је првобитно пријављена провала, али да нису пронађени трагови. Казао је како је почео радити на расвјетљавању случаја 19. марта те да је од 25. марта неколико пута путем Вибера контактирао Рађена у вези са снимцима, а како би добио ЦД-ове. Рађен је дао снимке Карановићу који је путем вибера Пуришићу послао само дијелове.

Саслушан је и Карановић који је казао како му је Рађен рекао да на снимцима МК сервиса нема ништа битно те је показао преписку с њим у којој је Рађен наводио раније како се види особа које једе и иде према његовој кући. Потом су наведени и остали свједоци.

"РАЂЕНОВА УЛОГА НИЈЕ РАСВИЈЕТЉЕНА"

"У досадашњем току истраге још увијек није утврђен идентитет извршилаца кривичног дјела убиства на штету Давида Драгичевића. (...) Улога Ђорђа Рађена још није до краја расвијетљена...", наводи се.

Одбрана Кукића затражила је саслушање Ђорђа Рађена и Вујадина Савановића, као и да се суду на увид стави комплетна Рађенова преписка путем Вибера.

Детаљан приједлог за продужење притвора можете погледати на блогу Слободана Васковића. Поступајући тужилац у овом предмету је Далибор Врећо. 

Извор: Бука 

Коментари / 56

Оставите коментар
Name

ПРАВДА за ДАВИДА

17.10.2018 14:57

Ста је Врецо, не мозес да објавис истину? С тобом или без, истина це бити објављена! То ти гарантује Правда за Давида.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад Тад

17.10.2018 15:34

Истина увијек исплива, УВИЈЕК и НЕМА ништа на свијету вјечно па ни овај СНСД терор неће вјечно трајати. Зато се увијек треба сјетити оне народне мудрости У ДОБРУ СЕ НЕ ПОНЕСИ и ако то поштујеш у потпуности тим одузимаш сваки аргумент оних који ДОЛАЗЕ послије тебе да те разапињу. Ако си чинио зулуме, заборављајући да то неко ПАМТИ, чему се надаш кад изгубиш власт????

Name

Ре

17.10.2018 16:20

Кад додје истина сви постени да буду предсједници; давор, вукота, станивук и васке.

Name

У страха су велике очи

18.10.2018 02:52

Кострешевић све зна и давно је завршио истрагу,али полако,боље овако по мало да се одмотава,сад ће почети да се оптужују медјусобно,док не стигну до главне звијерке.

Name

Витез Јанко

18.10.2018 11:41

Ово је најобичнија лакрдија од истраге. Тужилаштво се ставило у заштиту убица и крвника. Очигледно је. Тужилац констатује у оптужници ""пао сам или га је неко гурнуо"". То је тако постављена ствар да ће најобичнији правник оборити. Ови људи не вјерују у бога. Од његове казне се побјећи неће моћи. Она је увијек стизала све. ПРАВДА ЗА ДАВИДА !

Name

Са стране

17.10.2018 14:59

Све што је избрисано са рачунара може се и вратити. Софтвери за ту намену су одавно доступни и релативно повољни. Има их сваки озбиљан ИТ професионалац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марјан

17.10.2018 15:18

Ста је мотив?

Name

Радојица

17.10.2018 15:48

Чек и са тешко оштећених хард дискова (рецимо као послије пожара) са којег су обрисани фајлови (на обичан начин) могуће их је повратити. Постоји међутим начин да се садржај хард диска обрише перманентно.

Name

Реалитиц

17.10.2018 16:15

У праву сте. Постоје софтwаре (софтвер-за црвене кмере да разумију) да се поново испишу претходно избрисани филес са ХД (није хај дефинишн за црвене кмере вец Хард Дриве). И све се надје. Али неће неко да се надје све.

Name

брзапоста

17.10.2018 17:18

Реалитиц, ста је веца сељана, беспотребно просипати изразе написане на енглеском типа филес, софтwаре...или просто не знати како се софтвер писе на енглеском? Цуј молим те, избрисани филес... алоооо- избрисани фајлови!!!

Name

Ре Са стране

20.10.2018 11:23

Ја пре неког времена купим полован хард диск преко Ебаy-а , потпуно идентичан мом диску који се покварио . Намјера ми је била да пробам да уз помаоћ тог диска повратим фајлове са мог диска. Кад са добио диск и прикључио га на комп ,био је празан и требало је га форматирати. Тада сам урадио скен уз помоћ једног програма и повратио сам буквално све што је било на диску, измедју осталог неколико стотина или хиљада фајлова слика ,видео снимака разних докумената ,лична, возачка,посош итд.У потпуности сам открио идентитет људи који су продали диск и много више, иако је продаја на ебаy анонимна. Да нагласим нисам никакав ИТ вец сам аматер корисник компјутера. Према томе они који би требало да обављају истрагу требали би да посједују знање да поврате и те избрисане фрејмове.

Name

Хм

17.10.2018 15:01

Прицај стари!

ОДГОВОРИТЕ
Name

несо

17.10.2018 22:38

све сто дузе времена протице, постоји веца могуцност да исти хардwаре, са којег је брисано, једноставно нестану, те се тад обрисано нема одакле ни повратити.

Name

Хардверова дискографија

18.10.2018 06:37

Несо јес ти цуо за ону да није свације кроз село пјевати?

Name

професор

17.10.2018 15:03

Слуцај је вец рјесен од стране Васковица. Његова луцидност, способност и метод рада превазилази овај резим, сва министарства заједно, опозицију и све остале стне и безвриједне квази-политицаре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За професор

17.10.2018 15:34

Прицај, СТАРИ! Наброј кога хоцес!

Name

Слазем се

17.10.2018 15:36

Слуцај јесте ријесен, само јос сацекати да се околности промијене и ето правде за дан два!!!

Name

Перо Мркиц

17.10.2018 15:38

Па сто онда не оде у тузиластво и предоци доказе тај велики детектив??!!

Name

ре професор

17.10.2018 15:50

Професоре цитам Васковица он има макар 3 разлицита исхода овог слуцаја

Name

„професоре“

17.10.2018 16:22

Добро ´е ба, не морас сам себе хвалити.

Name

РЕ ре професор

18.10.2018 05:03

Толико је добар да му никада ни не идем на сајт.

Name

Посматрач

18.10.2018 11:55

Прочитао сам све што је Васковић писао о овом случају. Ту има више различитих конструкција. Можда се нека и потрефи. Толико о његовом рјешавању случаја.

Name

За посматраца

18.10.2018 14:39

Ни у једној верзији нема мотива....

Name

Канада

17.10.2018 15:21

Након свега стице се утисак да су у монструозно Давидово убиство умијесане особе из владајуце гарнитуре које свакодневно гледате на ТВ . Како другације објаснити у оволикој мјери затаскавање убиства од стране полиције И тузиластва И поред свима познатих информација И доказа? Ко је је платио 1 000 000 КМ да се одрзи она гнусна конференција од 26. марта? Интересантно би било цути подјелу тих крвавих пара на уцеснике те конференције. Ово је катаклизма једног народа. ПРАВДА ЗА ДАВИДА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

еро

17.10.2018 15:31

Давно је неко рекао да је Зељкин син умијесан

Name

ре еро

17.10.2018 15:53

Бозе који сте ви идијоти.

Name

Ре еро

17.10.2018 16:32

Који од њена два дебила?

Name

Ре Канада

17.10.2018 16:48

Осјети се да је у канади од данас трава легална.

Name

Ре ре еро

17.10.2018 16:54

А тек какав си ти идиот морон нема такав

Name

ре Канада

17.10.2018 18:27

Како објаснити цињеницу да мајка убијеног сина Николе јавно прозива екс министра Станислава Цадју да је дивљацком возњом кроз црвено на раскрсници БМВ-ом изазвао несрецу у којој је њен син погинуо, а да је на мјесту сувозаца сједио "он" и да се због те цињенице слуцај дрзи под тепихом. Било би логицно да је неко до сада бар онако стидљиво позвао Станислава Цадју да да изјаву поводом убиства Николе Дјуровица, или да организују прес на коме би медју новинарима могла да се надје озалосцена мајка са правом постављања питања и тразења од Цадје да је сво вријеме гледа у оци. Наравно да овом резиму несто тако ни у сну не би пало на памет.

Name

Логичар

17.10.2018 20:10

Шта ће Чађо. Ено га осукао се као и Бисерка. Мука је то. Треба живјети и умријети са гријехом на души. При том има и она да светост родитеља одређује будућност потомака. Нека нам је свима Бог у помоћи! Па и крвницима.

Name

РЕ РЕ еро

18.10.2018 05:07

То са Зељкиним сином је неко мислио да це бити бомба у предизборној кампањи.Али је то Додик преко Информер новина минирао.Па се пресло на план Б,а то је Зељкин дидо Пејо.И опет цорак.

Name

Там_М

17.10.2018 16:06

Истина и правда за ДАВИДА! Правда за све!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кочићев вијенац

17.10.2018 16:08

Убице на Туњице. Правда за Давида! Да виде, Давиде! Правда за сву нашу дјецу и добре људе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

17.10.2018 16:15

Ово це бити као оно убиство у Србији оне несретне ојевацице.власт нема интерс да ријеси а господин Вуциц је веци сарлатан од Додика.јадна људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

17.10.2018 17:43

Нецете вјеровати, али је утјеха да и од Додика има горег.

Name

Ре Ања

19.10.2018 20:43

Па богами мртва трка!

Name

Предраг

17.10.2018 16:32

Рађен је уплашио момка који га је покрао. У страху се бјежи не гледајући куд ноге иду. Сва ова.... "фама" око пок, Давида.. .... то је толико једноставно за објаснити. Класичан примјер чаршијског менталитета и лоповлука. Анте Нобило то зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре предраг

17.10.2018 16:56

Далеко си ти од царсије

Name

???

17.10.2018 17:10

За Предрага Немој молим те више ти објашњавати ову "фаму" молим те.За твој ментални склоп то је фама а за нас са душом,срцем ,и високом интелигенцијом то је брутално тешко убиство једног младог момка,нечијег сина,брата,...

Name

У страха су велике очи

18.10.2018 04:15

Тражили сте дијалог?Па одговорите на неколико питања:кога је уплашио Радјен?Ко је био у његовој кући? 2.Зашто је Илић рекао да је пао у ријеку и угушио се? (Обзиром да тужилаштво,каже да је убијен) 3.Постоји снимак,гдје Давида туку код металске школе,а ту га доводе два инспектора,након премлаћивања убацују у ауто муп-а и одвозе,дакле,је ли требамо вјеровати теби или властитим очима? За твоју информацију,погледај гдје имају камере око металске школе,нпр.нешто је снимљено са раифаисен банке,нешто са једне оптике,а нешто што се до сад није знало са зграде трзнице и музеја,али увјек постоје људи који,нешто склоне и ћуте,па у датом тренутку некоме то доставе! Немојте лупати глупости,блиска особа Милокраду је пресудила Давиду,то знају сви и тужилаштво и муп и влада и Милокрад. Давор зна да су сви ови које је оптуживао до сад дубоко упетљани,што у затаскавање,што у организовање,извршење злочина итд. Велик је то списак,Радјен дебил је пијун,и мали смрад Ћулум је пијун,већина инспектора су такодје пијуни,али полако се стиже и до звјерке!!!!

Name

Иииииии

17.10.2018 16:40

Син зељке је убио драгицевица

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.10.2018 17:31

То се прицало по Лаусу исте седмице када се десило.Пра

Name

Ре

17.10.2018 17:40

Доказе у руке и носи у тужилаштво. У супротном се не огласавај јер си глуп.

Name

Ре лииии

17.10.2018 18:06

Ако је злобан и ако је обицни провинцијски олос, не знаци да је убица.

Name

предраг

17.10.2018 18:33

Ре предраг Хвала Богу. Чаршија ме никада није пуно занимала. Очекивао сам ....барем неки , једну врсту дијалога али видим да тога овде нема. Жив ти мени и здрав био.

Name

Архандјело

17.10.2018 16:48

Правда за муцки убијено дијете мога града Правда за Давида

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

17.10.2018 18:06

Правда за Давида.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сад

17.10.2018 18:39

па ако је то урадио давид засто брисати снимке

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛЕДЕНИ

17.10.2018 18:47

СВЕ ЈЕ ЗАВРСЕНО,СВЕ СЕ ЗНА,ИМАЈУ НЕОБОРИВИ ДОКАЗИ!!!!ЉУДИ ЗАВРСИТЕ ОВУ ТРАУМУ,ИЗНЕСИТЕ ЈАВНОСТИ СВЕ И ПРИВЕДИТЕ ЗЛОЦИНЦЕ КАО И САУЦЕСНИКЕ,НЕДОЗВОЛИТЕ ДА СЕ ДЕСИ ЈОС ТРАГЕДИЈА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

17.10.2018 20:00

Свака част Васковићу и БН телевизији да није њих народ неби знао праву истину. Наставите тако вредеће. Правда за Давида.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

17.10.2018 20:41

Ђорђа Рађена у затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мунгос

18.10.2018 09:34

То знамо и није висе битно битно је да је призбао али засто је муп лагао на прес конференцију то је проблем са неутемељеним изјавама и оптужбама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранка 7

18.10.2018 09:47

СТО ЈЕ ФАЦА ОВАЈ ВАСКОВИЦ.КАД СВЕ ЗНА ЗАСТО НЕ ОДЕ ТАМО ГДЈЕ ЈЕ ПОЗВАНИ КАЗЕ ТО СТО ЗНА.ЗАСТО НЕ ПОМОГНЕ АКО ВЕЦ ИМА НЕКА САЗНАЊА О ЗЛОЦИНУ.МЕНИ СЕ ЧИНИ ДА ОН ЗНА КОЛИКО ЈА ЗНАМ .ЗАР НИЈЕ ДУЗНОСТ СВАКОГ ГРАДЈНИНА ОДАЗВАТИ СЕ СУДУ И ТУЗИЛАСТВУ.ОН ЈЕ ИЗЛЕДА ОБИЦНО БЛОГЕРСКО ПИСКАРАЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

18.10.2018 12:09

Молим се драгом Богу да истина изађе на видјело. Од почетка ми је била сумњива улога г. Рађена и чуди ме да он још није приведен а морао би бити одмах, када је објављен први скандалозни полицијски извјештај. Међутим иконографија и префоманси на тргу, те оне НВО организације, све је то отуђено од традиције и начина српског народа, који и те како има осјећај за правду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

18.10.2018 18:39

Кладим се у 100 КМ да га је Радјен "овјерио"! Сто се мене тице, ријесио сам овај слуцај! На тузиластву је да то доказе... и ако икад ухвате убицу, видјеце да је он! Знаци, знам само оно сто видим по блоговима, новинама и порталима... и коментарисем као да гледам "Убиства у Мидсомеру"!

ОДГОВОРИТЕ