ЕЛ: Будућност без "брејка" у Истанбулу!

Шампион АБА изборио се за неизвесну завршницу меча против Дарушафаке, па у последња три минута постигао само један поен.  Будућност испустила брејк, Дарушафака на мишиће до премијерног славља у Евролиги.  Гости пет минута пре краја имали три поена предности (60:57), али су ипак морали да се помире са другим поразом у елити - 63:71.

Кошарка 16.10.2018 | 21:40
ЕЛ: Будућност без "брејка" у Истанбулу!
Будућност је на тацни имала први брејк у Евролиги ове сезоне, али ипак није успела да га приграби. Шампион АБА лиге је поражен у неизвесној завршници у Истанбулу од Дарушафаке, али ће и те како имати за чим да жали ове вечери. Посебно, јер је на половини последње деонице имала три поена предности. На крају 71:63 за домаћина.

Утакмица је готово својим читавим током била на клацкалици. Будућност је имала двоцифрену залиху у првој четвртини, када је водила са 25:14, док је Дарушафака у трећој деоници ишла на плус девет (39:48), али су се Подгоричани изборили за шансу у последњој четвртини, међутим, и поред кратког вођства нису успели да стигну до великог брејка.

Најзначајнији за славље домаћина био је Жанис Пејнерс, који је убацио 15 поена у кош гостију, али је понео највећи терет на својим леђима у тренуцима када се ломио меч. Код домаћина је 12 поена постигао Кид, док је Ерик убацио 10.

Екипи Александра Џикића је недостајао класичан лидер на терену. На крају су Гордић и Кларк убацили по 11, док је Никола Ивановић постигао 10 поена.

Екипа Будућности имала је лепу прилику да одмах после стартног пораза од Арманија у Подгорици забележи прву евролигашку победу.

Међутим, финиш утакмице су "плави" одиграли испод сваке критике и у окршај са Макабијем на свом паркету (четвртак, 20.00) ући ће са скором 0-2.

Дарушафака - Будућност 71:63 (14:25, 25:10, 14:14, 18:14)!

Регионални првак у 27. минуту је губио 48:39, тројком Николе Ивановића у 33. минуту преокренуо је на 55:58, потом је Данило Николић погодио за 57:60, а након преокрета Дарушафаке, изједначио је Ален Омић - 62:62.

Резон је био да Будућност у последња три минута уђе психолошки растерећенија, али Џереми Еванс одмах је крунисао сјајну тимску акцију (64:62), а одлични Летонац Жанис Пеинерс се после два лоша напада Подгоричана (Ерл Кларк добио блокаду, Ивановић промашио тежак шут) прошетао до обруча и повисио на 66:62.

Тиму Александра Џикића тада је већ увелико била "вода у ушима", једино решење је била потера тројкама, али руке су после феноменалних 5/6 у првој четвртини увелико изгубиле сигурност, тако да су промашаји Ерла Кларка и Едвина Џексона однели и последњи трачак наде.

Дарушафака је, на другој страни, то искористила да заврши меч релативно великом разликом од осам поена.

Будућност је своју шансу такође пропустила у другој четвртини, у коју је после серије од 14:0 ушла са двоцифреним вођством - 14:25. Али, "плави" се након малог одмора нису могли препознати. Тренер Дарушафаке Ахмет Чаки увео је неке адуте са клупе, подигао агресивност и држао госте седам минута без постигнутог поена.

За то време је прошлосезонски шампион Еврокупа нанизао 19 поена, преокренуо на 33:25, па након буђења Будућности (0:8) и изједначења на 33:33, поново заиграо боље и успоставио контролу, све до поменутог преокрета у четвртој четвртини, који није био дугог века.

ЕВРОЛИГА - 2. КОЛО

Уторак

Дарушафака - Будућност 71:63
/Пејнерс 15 - Гордић 11, Кларк 11/

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Да

16.10.2018 21:09

Будућност ће обрукати АБА лигу.Само да буду макар предзадњи на табели да лига неизгуби мјесто у ЕЛ.Имали су шансу против ова два тима да остваре побједу.Сада им долази Мацаби,а шта ће бити када ударе о ЦСКА,,Реал,Фенер,Панатинаикос, Олимпијакос,Басконију,Химки.ЕЛ је само за Београд,то ће се показати ове сезоне.Несретни Алимпије је са најгорим тимом који је Црвена Звезда имала имао 11 побједа и то и неке фантастичне као против Реала у Мадриду.То са ове из Футуре остаје недосањани сан.

ОДГОВОРИТЕ