Кари: Увијек сам хтио да будем микс Неша и Милера!

Открићу вам тајну о 500 различитих шутева. . .  “Увек сам био врло креативан и стално размишљам о игри, како да поделим додавање или шутнем на кош. Видео сам много видео клипова, миксова мојих потеза и утакмица, а онда сам обраћао пажњу на детаље – позицију тела, баланс. . . То је нешто на чему стално радим, јер желим да будем бољи. Ја сам власник свог тела и зато тренирам и радим на себи. Када сам у игри и узмем лопту у руке све се дешава природно јер је то одраз мог рада“, каже најбољи шутер данашњице и један од најбољих свих времена.

Кошарка 18.10.2018 | 21:30
Кари: Увијек сам хтио да будем микс Неша и Милера!
Као и годинама уназад, игра Вориорса зависиће понајвише од Стефа Карија, човека кога многи сматрају револуционаром игре под обручима и најважнијим шрафом у игри апсолутно најјачег тима данашњице.

Стеф Кари је био гост угледног мадридског листа Марка, где је говорио о Голден Стејтовој доминацију, коју жели да настави и у будућности.

Ипак, разговор је отворио одговором на питање – колико цени све што је доживео у каријери и темељима које је поставио током досадашње каријере?

“Свако има свој кошаркашки пут. Дефинитивно сам благословен јер радим оно што волим и осећам да сам заслужио успех. Надам се да ће га бити још у будућности. Уложио сам огроман рад и труд како би се све ово догодило. Прошао сам огроман пут у каријери. Биће ово моја десета сезона у НБА и од сваког саиграча и противника сам нешто научио. То је најважније, у суштини“, поручио је Кари.

Нова сезона је почела, а Голден Стејт је поново велики фаворит за титулу. Како ћете се носити с притиском ове сезоне?

“Морате да пробате да останете у моментуму који имате, јер знате да ће 29 клубова ове сезоне покушати да вас скину с трона. Сви желе да нас скину с врха. Зато морамо да будемо опрезни. Сваки играч је радио много током лета како би напредовао. Морамо да разумемо да је сезона креће и да ће све бити другачије у односу на прошлу. Једноставно, не можемо да размишљамо о томе како ћемо само да поновимо оно што смо урадили, већ морамо да побеђујемо, будемо стрпљиви и фокусирамо се на циљ“.

Када говоримо о новајлијама у тиму који је већ изгледао јако моћно, како сте се осећали када сте чули да би клуб могао да узме Демаркуса Казинса? Каква сте очекивања имали?

“Откако сам чуо за могући долазак Казинса, па до озваничења сарадње – прошло је само четири сата. Све је прошло јако брзо. Знамо колико му је важно да се врати јачи и да се опорави од повреде. Невероватан је осећај што га сада имамо у систему. Имамо неколико врло интелигентних играча који ће помоћи свима да разумеју нашу филозофију и сигуран сам да ће Казинс бити тај који ће нас одвести на следећи ниво. Он је страшна прилика коју је наш клуб искористио. Повреда никада није лака, али сада има шансу да покаже колико зна“.

Некада су деца причала о томе како желе да буду као Мајкл Џордан. Данас сви причају о томе да желе да буду као Стеф Кари. Како се осећате када слушате да вам говоре како сте променили кошарку?

“Лудо је, потпуно! Одрастао сам гледајући неке од најбољих играча свих времена, покушавао да урадим оно што они раде... Стив Неш, Реџи Милер... Увек сам хтео да будем мешавина њих двојице. Сви су хтели да буду као Мајкл или да ломе обруче попут Шакила. Када људи говоре да желе да буду као ви, осећате се невероватно. Начин на који се кошарка мења највише зависи од тога како тимови граде своје ростере. У нашем случају, колики утицај играчи могу да имају када шутирају за три поена. Захвалан сам свима који кажу да сам променио игру. Надам се да та порука долази уз констатацију колико сам радио, колико сам себе уложио у ову игру. Постоје ствари које и даље могу да научим, као и сви ми. Потребно је само да уложите много труда“.

Освојили сте три шампионска прстена, били два пута МВП НБА лиге, аи и победник такмичења у шутирању тројки. Ипак, још нисте постали НБА финалних серија. Да ли вас то мучи?

“Верујем да је све то тако због самих утакмица. Постоје разни изазови које желите да постигнете. Индивидуалне награде су ми у глави, али увек тражим нове начине како да победимо као тим. То је најважнија ствар на дневном нивоу, поред тога да играте најбоље, да радите свој посао исправно, да напредујете и чините да и ваши саиграчи буду бољи. Сви раде јако и сви траже своје разлоге. Невероватно је колико талента има у Лиги. Јако је такмичење. Нисам још био МВП финала, али нисам опчињен да морам да будем. Наравно, било би лепо да будем једног дана, али та титула неће обележити моју каријеру“.

Како описујете свој стил игре?

“Увек сам био врло креативан и стално размишљам о игри, како да поделим додавање или шутнем на кош. Видео сам много видео клипова, миксова мојих потеза и утакмица, а онда сам обраћао пажњу на детаље – позицију тела, баланс... То је нешто на чему стално радим, јер желим да будем бољи. Ја сам власник свог тела и зато тренирам и радим на себи. Када сам у игри и узмем лопту у руке све се дешава природно јер је то одраз мог рада“.

Како се осећате када вас пореде са Рејем Аленом и Реџијем Милером, двојицом најбољих шутера у историји кошарке?

“То су двојица асова који падају на памет сваком лаику када причате о тројкашима. Двојица играча који су остварили много тога невероватног. Њих двојица су међу најбољим шутерима свих времена и, искрено, верујем да сам и ја у тој позицији. Верујем да држим судбину у својим рукама и да могу да урадим што су и они. Јако их поштујем због свега што су ме научили и невероватно је када ме људи стављају у реченице с њима“.

Колико тројки испалите током тренинга?

“Трудим се да испалим око 500 различитих шутева, како бих се адаптирао игри. Ако видите све оно што радим на терену, знајте да је то све последица тренинга. На крају шутнем и 50 тројки. Што тежих, то боље“.

Да ли желите да имате шест шампионских титула као Мајкл Џордан?

“Не знам, желим да их имам четири на крају ове сезоне. Радим да бих то остварио. Не знам колико их желим. Има играча са шест титула. Наравно, било би то посебно искуство, али никада нисам размишљао о томе“.

Последњих месеци све је више случајева депресије и анксиозности код НБА играча и те приче све чешће излазе на површину. Да ли притисак заиста толико утиче на играче?

“Велика је доза стреса у НБА. Људи мисле да смо имуни на стрес и депресију. Јако сам поносан на људе који имају храбрости да изађу у јавност и говоре о томе јер многи изван овог света мисле да смо ми сви савршени, да имамо много новца, да играмо кошарку и живимо савршеним животом. Али, сви ми имамо живот изван терена и носимо се с притиском на свој начин. Сваког дана и сваке ноћи“.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар