Анализа: НБА - Исток: Краљ је мртав, четири изазивача за круну!

Први део водича за предстојећу НБА сезону. . .

Кошарка 16.10.2018 | 21:30
Анализа: НБА - Исток: Краљ је мртав, четири изазивача за круну!
Чекању је дошао крај. У уторак напокон креће нова НБА сезона у којој нас чека мноштво узбуђења. Током летних месеци клубови су мењали ростере, појачавали се или слабили, синоћ се завршила и предсезона па имамо потпуну слику о томе како изгледају екипе уочи првог подбацивања лопте. У сарадњи са колегама из Гермаијака, доносимо вам најаву сезоне у два текста. Данас причамо о Источној конференцији...

Исток је овог лета доживео велику промену. Леброн Џејмс је још једном “однео свој таленат“ из Кливленда, овај пут у Лејкерсе па су самим тим Кавалирси испали из трке за сам врх конференције. Самим тим се отворио простор неким другим тимовима, а иако је Исток реално слабији од Запада, номинална изједначеност обећава узбудљиву сезону у овој конференцији. Ми смо у овом прегледу тимове поделили у четири категорије – изазивачи, плеј-оф екипе, доњи дом и само дно. Кренимо редом.

ИЗАЗИВАЧИ

У ову категорију ставили смо четири тима иако се реално једна издваја из овог друштва. То су Бостон Селтикси који су лани у конференцијском финалу испали тек након седме утакмице, а сада су фаворити број један на Истоку. Екипа Бреда Стевенса није имала потребу ништа да мења овог лета – Бостон је толико “дубок“ да је било само важно задржати све играче те пронаћи довољно минута за њих, а изгледа да је Стивенс у томе успео. Пре почетка сезоне сви су здрави, а то значи да Селтикси Исток нападају предвођени Кајријем Ирвингом, Алом Хорфордом и Гордоном Хејвордом, а ту су и млади, прошле сезоне доказани играчиЏејсон Тејтум, Тери Розије и Џејлин Браун. Бостон је задржао и Маркуса Смарта, у ротацији су још и Маркус Морис, Арон Бејнс, па и Семи Ођелеје, а то на папиру изгледа заиста сјајно. Кажемо, сви су здрави, у предсезони је само Хејворд остављао утисак да није потпуно спреман, а то није чудно с обзиром на тешку повреду због које је у прошлој сезони одиграо само пет минута. Бостон жели на врх Истока, тамо и заслужује да буде, а ова дубина на крилним позицијама им доноси и титулу екипее која би могла најопасније да запрети Голден Стејту у великом финалу.

Торонто је овог лета преузео велики ризик. Репторси су из Сан Антонија довели Каваја Ленарда,  иако њему Канада није била међу омиљеним дестинацијама за наставак каријере, а уговор му истиче следећег лета. Но, у Торонту су одлучили да се коцкају, а већ смо одавно писали да ће они бити победници овог трејда како год се он завршио. У предсезони се представио и нови тренер Ник Нурс, који је одмах одрадио одличан потез – пребацио је Јонаса Валанчијунаса на клупу па ће Торонто утакмице почињати с ниском поставом, с Ленардом и О-Џеј Ануобијем на крилним позицијама. Из Спарса је дошао и Дени Грин, а комбинација ове тројице са Сержом Ибаком гарантује одличну обрану. Кајл Лаури остаје главни креатор и 'друга виолина' тима, а Нурс уз Валанчијунаса на клупи има још много занимљивих играча. Ту су Си-Џеј Мајкл, Паскал Сијака, Фред Ванвлет, Нормалн Пауел, Грег Монро, Делон Рајт... Ако све “кликне“ на прави начин, а Лаури одигра на нивоу, Торонто би могао да изгледа толико добро да Кавај пожели да остане у Торонту.

За разлику од Репторса, Филаделфија није успела да на тржишту пронађе играче који би поправили слику. Штавише, отишли су Марко Белинели и Ерсан Иљасова који су нудили преко потребну шутерску помоћ младом двојцуБену Симонсу и Џоелу Ембиду који ће бити стубови тима. Сада су остали само на сјајном Џеј-Џеј Редикукоји би по новом требало да крене с клупе јер Сиксерси желе да разиграју Маркела Фулца. Роберт Ковингтон иДарио Шарић ће одрадити своју стандардну ролу на крилним позицијама, а нови играчи су Вилсон Чендлер и Мајк Мускала који не обећавају превише. Сиксерси имају два млада сјајна играча, али овај ростер ипак не изгледа толико јако да би се борио за сам врх конференције која је, ипак, прилично отворена. Стога се немојте зачудити ако Ковингтон и(ли) Шарић током сезоне оду из клуба у трејду за неку праву звезду. Спомињали су се Сиксерси у причама око Ленарда и Џимија Батлера, али од тога ипак није било ништа.

Круг изазивача затварамо с Милвокијем који је сјајно изгледао у предсезони. Нови тренер Мајк Баденхолцер донео је значајно бржи напад, инсталирао Малколма Брогдона у прву петорку, а клуб је довео два играча који ће Баксима донети оно што им је било јако важно – ширење рекета и спољни шут с високих позиција. Брук Лопез је центар који ће напокон играти у тиму која се бори за врх конференције, аЕрсан Иљасова ће с клупе донети преко потребни импулс. У петорци своје улоге имају Ериц Бледсо и Крис Мидлтон, а највећа је ствар да је Јанис Адетонкубо спреман на поход на МВП наслов. Грчки кошаркаш изгледа сјајно, Баденхолцеров систем му одговара, а има и помоћ саиграча, како у овим набројаним, тако и у рукију Донтеу Дивинченцу, Тонију Снелу и Тону Мејкеру.

ПЛЕЈ-ОФ ТИМОВИ

Индијана је прошле сезоне била најпријатније изненађење лиге, а сада је питање може ли све то да понови. Током лета су направили добре потезе – није им отишао нико важан, а дошао је Тајрик Еванс који ће бити преко потребан креатор с клупе. Ту је и Даг Мекдермот који ће претити Бојану Богдановићу у борби за стартну ролу шутера на боку. Најважнија ствар за Индијану је да је Виктор Оладипо у камп дошао максимално спреман и изгледао је добро у предсезони што се не би у потпуности могло рећи за Мајлса Тарнера који игра добро, али није направио онај још један потребни искорак. Проблем је за Пејсерсе и тај штоТарнер и Домантас Сабонис не могу да функционишу заједно на паркету, а реч је о два одлична кошаркаша. Дарен Колисон и Тадеус Јанг ће одрадити своју ролу у стартној петорци, а биће занимљиво видети ко ће још да искочи од играча с клупе.

Ретко се када током лета догоди оно што се догодило Мајамију. Готово невероватно звучи податак да Хит није никога довео, али нико није ни отишао. Нове уговоре су добили Вејн Елингтон и Џастис Винслоу. Додуше, Мајами је главни фаворит за довођење Џимија Батлера, али ако се то не догоди, екипа са Флориде ће у сезону ући с истим тимом. То значи да ће се све вртети око Горана Драгића и Хасана Вајтсајта који је у предсезони изгледао боље него лане. Наравно да се очекује нови искорак Џоша Ричардсона, а треба видети у шта ће се претворити последња играчка сезона Двејна Вејда. У Миамију се надају да то неће бити нешто слично опроштајној турнеји Кобија Брајанта чија је последња сезона била све осим играчке. Мајами има још понешто занимљивих играча – ту су Џејмс Џонсон, Тајлер Џонсон, Кели Олиник, Бем Адебајо, па и несретни Дион Вејтерс, али улазак у плеј-оф и испадање у првом кругу је оваквом тиму максимални домет. Долазак Батлера уз останак Ричардсона би их 'погурао' према врху Истока, можда довео и до веће категорије, оне изазивача. И да, треба још поменути да је Удонис Хаслем и даље у клубу.

Шарлот је још једна екипа која је доласком новог тренера добила преко потребну енергију. Џејмс Борегоје одмах направио праву ствар и склонио Мајкла Кид-Гилкрајст из петорке што је потез за који му треба честитати јер су Хорнетси били чврсто везани за играча којег су својевремено изабрали као другог пика. Но,Кид-Гилкрајст није оправдао очекивања па му је сада идеална улога она подизача енергије с клупе и то не у (пре)великој минутажи. У предсезони је Шарлот на потписника ових редова оставила најбољи утисак – лопта је доста кружила у нападу, Кемба Вокер и Никола Батум су изгледали никада боље, а одличан је био руки Мајлс Бриџс. Џереми Ламб се напокон усталио у форми, Коди Зелер је одличан у рекету, а сада је добио и добру замену у виду Бисмека Бијомба. Ветеран Марвин Вилијамс ће увек дати своје, а ако Борего успе да добије бар нешто од Тонија Паркера и да искористити потенцијал Малика Монка, могла би то да буде јако добра екипа.

Шта написати о Вашингтону? Екипа је то која је пре неколико сезона изгледала као она која ће прва искористити неко посртање Кливленда, али сада су далеко од тога. Визардси су направили грешку инсталирањемСкота Брукса на место главног тренера, а он је познат по томе што није успео да Оклахому доведе до правог резултата иако је имао Кевина Дурента и Расела Вестбрука. Брукс води лоше и Вашингтон, а проблем је и чињеница што је номинално Бредли Бил тренутно бољи играч од Џона Вола, али овај потоњи то одбија да прихвати. Вол је у предсезону ушао у доста лошем стању, није здрав ни Двајт Хауард који је требало да буде највеће појачање, па ствари не изгледају добро за Вашингтон. Ипак, овај тим има довољно талента да би се борио за плеј-оф. Уз наведене ту су и Ото Портер те Маркиф Морис, добро је у предсезони изгледао Ијан Махинми, а биће занимљиво видети како ће се Остин Риверс снаћи у ситуацији у којој га више не води отац. Кели Обри, Џеф Грин, Томас Саторански и Џејсон Смит би требало да затворе ротацију Визардса.

С Вашингтоном смо отворили 'циклус' спорних тимова, с Детроитом га настављамо. Тешко је екипу која имаБлејка Грифина и Андреа Драмонда под кошевима, па и Реџија Џексона који ће увек направити посао на позицији плеја стављати на ивицу плејофа, али Пистонси осим њих тројице немају превише правих кошаркаша. Довољно је рећи да ће им на крилима играти Реџи Булок, Стенли Џонсон, Лук Кенард и Глен Робинсон, да су замене на плејмејкеру Иш Смит и Хозе Калдерон, а на центру Заза Пачулија. Јасно је да новог тренераДвејна Кејсија, чека тежак посао. Он жели да промени менталитет екипа, тражи од Пистонса више шутирају за три поена, а од Грифина да буде главни организатор напада. Колико ће у томе успети, остаје да се види.

Тежак посао чека и Тајрона Луа. Није лако када ти понајбољи кошаркаш света напусти тим, а Кавалирси су у таквој ситуацији направили једини логичан потез – дали су екипу у руке Кевину Лаву којем су дали и нови уговор. Кливленд једноставно није могао да иде у потпуни ремонт јер имају превише уговора које нико не жели. Тристан Томпсон, Џеј-Ар Смит и Џорџ Хил су превелико финансијско оптерећење, али једноставно морају да играју. Нису то лоши играчи, па ако успеју да се посложеи с млађим снагама (Џордан Кларксон,Лери Ненц, Чеди Осман, Анте Жижић и потенцијално добар роокие Колин Секстон), могли би Кавси међу осам на Истоку. Било ни занимљивије пратити сезону да играју само ови играчи наведени у заградама, уз евентуално Лава и Кајла Корвера, али шта је – ту је.

ДОЊИ ДОМ

Бруклин силно жељи да се прикључи горњој половини,  али ипак нема толико добар састав. Управа је направила одличан посао у ситуацији када нису имали ресурса за стварање, али ту ипак недостаје правих играча.Д'Анђело Расел и даље тапка на мјесту, а Ален Цреб, Демар Керол, Спенсер Динвиди, Ед Дејвис и Кенет Фарид нису играчи који могу да поведу тим напред. Ронде Холис-Џеферсон се развио у солидну лажну четворку, Карис ЛеВерт је јако занимљив играч, а Нетсима је ипак најважније да ове сезоне додатно развијуЏерета Алена и да виде да ли могу да добију нешто од Џанана Мусе па да онда следеће године обогате тим једним добрим младим играчем с драфта.

Део навијача Чикага од ове је сезоне очекивао борбу за плеј-оф, али то се неће догодити. Делимично због чињенице да је Лаури Марканен повређен и да ће пропустити првих неколико недеља акције, делимично због тога што Џабари Паркер није показао ништа у предсезони, али понајвише због чињенице да ово није тим који има квалитет да буде међу осам на Истоку. Ипак, Булси ове године имају много занимљивију екипу него у последње две сезоне – уз Марканена ту је Зек Лавин, који изгледа јако добро, те руки Вендел Картер који би одмах морао међу стартере, а да се Робин Лопез пошаље на клупу или спакује у неки трејд. Крис Дан је у предсезони показао стабилност и да је материјал на стартног плејмејкера, Боби Портис је, ваљда, натерао тренера Фреда Хојберга да га уврсти у петорку. После тога Булси имају проблема с ротацијом, посебно на спољним позицијама. Камерун Пејн, Џастин Холидеј, Дензел Валентајн и Антонио Блејкни не изгледају конкурентно, а Чендлер Хачинсон је тек руки. Занимљива екипа, али још један високи пик им 'не гине'.

На високи пик догодине рачунају и  Њујорку, а ову сезону у Никсима слободно могу да прогласе 'чистилиштем'. У ситуацији када је Кристапс Порзингис повређен, нови тренер Дејвид Физдејл без оптерећења може да види на кога може да рачуна у будућности. Руки Кевин Нокс већ је у предсезони показао пуно и биће занимљиво видети како се развија, а слично важи и за Френка Нтиликину који би могао да постане обрамбени специјалац. Марио Хезоња ће имати велику прилику на обе крилне позиције, а Физдејл је одлучио да стартну ролу додели Ленсу Томасу. Корни Ли и Тим Хардавеј могу понешто да донесу на боковима, видећемо ко ће се на крају пофилисати и као стартни плеј. У конкуренцији су Треј Бурк, Емануел Мудиај и Рон Бејкер.

САМО ДНО

Срећом по Орландо па постоји Сакраменто па нису најбесмисленија екипа лиге, али нису ни далеко од тога. Оно што су на Флориди радили последњих година је практично неописиво, а Стив Клифорд има задатак да ове године покуша да извуче нешто из ростера који има. А има Евана Фурнијеа и Николу Вучевића као носиоце игре сумњивих могућности, има недоречене Ди-Џеј Аугустина, Џонатана Симонса и Теренса Роса, имаАрона Гордона, играча невероватног потенцијала који је до сада требало да буде барем на ивици ол-стара и има два млада играча – рукија из прошле сезоне Џонатана Ајзака и овогодишњег шесток пика на драфтуМохамеда Бамбу. Ако Клифорд успе да развије Гордонов таленат и нешто добије од Ајзака и Бамбе, онда се сезона може сматрати успешном. Још ако управа успе да направи неки трејд којим би се клуб решио неког од непотребних тела, а добио још понеки пик, било би сјајно. Додуше, када се сетимо како је Меџик прокоцкао све своје пикове последњих година, онда је можда и боље да их немају.

Иако је Орландо бесмисленија момчад, Атланта је гора. Хокси су се одлучили за потпуни ремонт, а једини циљ новог тренера Лојда Пирса је да добије нешто од младих играча и да следеће године на драфту изабере што бољег кошаркаша. Атланта се коцка с Трејом Јангом уместо с Луком Дончићем, а играчи на које треба да се обрати пажњу су Џон Колинс, Тајрон Принц и Омари Спелман који би могли да се ове сезоне афирмишу.Алекс Лен изгледа добро у предсезони, а ветеранску помоћ младим играчима даће Кент Бејзмор,Џереми Лин, па и Девајн Дедмон. Скромно, помало негледљиво.

ЗАКЉУЧАК

Како смо рекли на почетку текста, Западна конференција је и даље боља од Источне, али биће занимљиво пратити борбу у овој конференцији. Дугогодишњег владара Истока више нема, лов на његову позицију је отворен, а ловаца је довољно.

Извор: Германијак.хр/моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар