Брегзит: Европа спрема ''план Б''

Лидери земља ЕУ састаће се сутра на самиту у Бриселу да би још једном проценили ситуацију и напредак око преговора о изласку Велике Британије из ЕУ.

Свијет 16.10.2018 | 15:08
Брегзит: Европа спрема ''план Б''
Иако је самит најављиван као "тренутак истине" који би претходио новембарској финализацији споразума о раздруживању, из Брисела поручују да ипак "нису ту где су желели да буду". Председник Европског савета Доналд Туск је у свом позиву ЕУ лидерима најавио да ће прва тема дводневног самита ЕУ лидера у среду увече бити питање Брегизта.

Планирано је да се први део вечери посевети презентацији британксе премијерке Терезе Меј о томе каква је тренутна позиција Лондона у преговорима и о томе како их наставити.

Тереза Меј би затим требало да напусти Европски савет, остављајући 27 лидера земља чланица да разговарају о ЕУ позицијама у наставку преговора, али и опцијама у случају да се договор о разлазу са Великом Британијом не постигне у очекиваном периоду.

”Желели смо максималан напредак и резултате који би довели до договора у октобру. Како ствари стоје данас, показало се да је компликованије него што су неки можда очекивали. Ипак, требало би да останемо наде и одлучне, пошто постоји добра воља да наставимо ове разговоре са обе стране. Али истовремено, одговорни као и ми, морамо припремити ЕУ за сценарио без договора, што је вероватније него икад раније", поручио је председник Европског савета Доналд Туск.

Он је додао да чињеница да се ЕУ припрема за сценарио ”без договора” не сме утицати на то да се не уложе сви напори да се додује до најбољег договора за све стране. "Увек делује немогуће док се то не уради. Не одустајмо”, поручио је Туск.

Он је за други дан самита најавио враћање уобичајном дневном реду Европског савета који ће почети разговорима са председником Европског парламента, као и премијером Аустрије земље која председава ЕУ до краја године. Теме другог дана самита ЕУ лидра биће миграције, унутрашња безбедност, спољни послови.

”Наш циљ је да пошаљемо снажну поруку о борби против кријумчарења, заштити наше спољне границе и изградњи сарадње са земљама порекла и транзита. На унутрашњем безбедносном фронту, морамо ојачати нашу отпорност и нашу одлучност, посебно када је у питању сајбер сигурност”, најавио је Туск.

Он је додао да ће у четвртак ЕУ лидери током радног ручка разговарати о реформама Европске монетарне уније и економским перспективама.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар