Дервента рај за стране компаније

Њемачка компанија “Вебо Груп”, која ће у наредне двије године у Дервенти изградити фабрику за производњу алата за аутоматске мјењаче за ауто-индустрију, само је једна у низу која је одлучила да уложи новац у ову општину.

Република Српска 15.10.2018 | 15:21
Дервента рај за стране компаније
Ова инвестиција тешка милион евра потврђује да је ова локална заједница постала рај за стране инвеститоре.

У новој фабрици биће запослено тридесетак машинских инжењера и 20 радника у производњи. Почетне плате машинских инжењера кретаће се и до 1.400 марака, а они искуснији моћи ће да остваре примања која имају запослени у овом сектору у Њемачкој.

Према ријечима начелника Дервенте Милорада Симића “Вебо Груп” је 31. предузеће из Европске уније које отвара свој погон у овој општини. Додаје да стране компаније тренутно запошљавају више од 4.000 радника из ове и сусједних општина.

Симић истиче како ова њемачка компанија није случајно дошла у ову општину, те да је овој одлуци претходило вишегодишње “снимање терена”.

- Прво су успоставили контакте са иностраним фирмама које већ послују овдје. Хтјели су да чују њихова искуства у пословању, а потом су обавили разговоре са нама. Резултат тога је да је ова фирма, која има своје погоне у Њемачкој и Бразилу, одабрала баш Дервенту за отварање сљедећег - истакао је Симић за “Глас Српске” додајући да се одређен број радника већ налази на обуци у иностранству.

“Вебо Груп” је пето предузеће из Њемачке које је у овој општини отварило своје погоне. То је до сада урадило и 16 аустријских фирми и десет из Италије. Ради се углавном о извозно оријентисаним фирмама.

Од инвеститора који се посебно истичу Симић је издвојио италијанску компанију “Санино”, која прави копачке за реномирани “Адидас”.

- Они су лидер у овој производњи, али у Дервенти има и италијанских фирми које раде женске чизме од неколико хиљада евра за свјетски познате компаније - каже Симић.

Дервента је постала прави рај и за компаније које се баве високим технологијама. Ту се посебно истичу двије аустријске компаније “Мрежа Нетворк” и “Дигитал електроник” које су 2010. године направиле диодно и електронско освјетљење за највећи сат на свијету, а који се налази у Саудијској Арабији.

Како каже Симић, у Дервенти се раде и комплетни каблови за многе познате свјетске произвођаче аутомобила као што су “Ферари”, “Ламборгини”, “Фолксваген” и “Мерцедес”, али и видео-надзори за скијалишта широм свијета, те апарати за очитавање карата и наплату новца.

- Често ме питају у чему је “рецепт”. Нема га. Суштина је да не правимо никакве проблеме онима који желе инвестирати на подручју наше општине. Све је отворено, транспарентно и иде наруку привредницима - објаснио је он најављујући могућност ширења индустријске зоне на нових десет хектара, али и оснивање бесцаринске зоне у чему општинске власти очекују подршку руководства Републике Српске.

Извоз 350 милиона марака
Дервента је током прошле године остварила извоз у вриједности од 350 милиона марака, односно око 12.500 марака по становнику. То је за десет хиљада марака више у односу на Бањалуку.

(Глас Српске)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Дфр

15.10.2018 14:12

Џабе Јовичић копира Симића. Није он њему још дорастао. Браво за Дервенту. Браво за локалну самоуправу која мисли на своје грађане. Браво за скромног и поштеног вођу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

15.10.2018 14:42

Ово је примјер свим опстинама и градовима. Феноменална вијест. Бозе дај нам висе оваквих улагања у Републику српску.

Name

боки

15.10.2018 14:44

Треба нам само стабилна политика како би стране фирме улагале у Републику Српску а не политицке подјеле.

Name

РОМАНИЈА

15.10.2018 15:46

И Романија је уз Лукавицу рај за инвеститоре ал из арапских земаља који милионе улазу у куповину некретнина.

Name

3333

15.10.2018 17:10

Свака Вам част,нека се угледају политичари из И.Сарајева како се отварају радна мјеста,а не само да гледају своје личне интересе.Све похвале.

Name

Да Да, Слазем Се.

16.10.2018 13:36

Тако се преносе некретнине на странице 'и то за вечно ;ниста друго незнању него вршити разпродаји наше дедовине, браво мајсторе 'браво.

Name

ре

15.10.2018 14:34

На крају ћемо бити потпуно окупирани тим страним инвеститроима, финаснијским капиталом, новцем емитованим без икаког покрића, безвредним папирпм. до 60г овде више не окупира немачки војник него немачка марка,. а зна си и како и зашто. Јадни ли смо ми шта смо доживели као народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

15.10.2018 14:55

Смета ти сто улазу и запосљавају? Због таквих као ти код нас је све пропало . Бусамо се у несто а појма немамо ни о цему. ја нисам из Дервенте али сам цуо да су доле људи из опстине постени. Због тога и имају улагања страних. У осталим опстинама прво у дзеп стављају свој а радник их не интересује уопсте!

Name

Вебер

15.10.2018 16:54

Нама треба држава у привреди и нови привредни систем.

Name

Топлана

15.10.2018 15:01

Немам ја никакве користи од овога, неко је ту видио свога посла. Мене интересује када ће општина Дервента изградиити градску топлану (коју смо имали од 1976 и коју је влада господина Микеревића продала заједно са ТИ "Укрина" Дервента и Влада је у обавези да изгради нову топлану) и град ријешити дрвено - огријевних сортимената. На стотине кубика огријевног дрвента депонирано је око зграда у Кинеској четврти. Ту има око 900 станова па замислитре колика је количина дрвета депонирана, права карастрофа и огромна количина смећа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Развој и стране инвестиције

15.10.2018 15:06

Не постоји ни један примјер да се развојна стратегија једне земље заснива на страним инвестицијама нити да оне могу покренути развој. Монетарна политика Босне и Херцеговине не дозвољава развој привреде тако што се држи тзв. прецијењени курс конвертибилне марке који појефтињује увозну робу и услуге а истовремено онемогућава домацем привредном потенцијалу било какву развојну шансу. НИ ЈЕДНА ПОЛИТИЦКА ПАРТИЈА У БИХ У КАМПАЊИ НИЈЕ ПРИЦАЛА О ЈЕДНОМ ОД НАЈВАЗНИЈИХ, НЕ САМО ПРИВРЕДНИХ, ВЕЦ И ЗИВОТНИХ ПРОБЛЕМА. Толико од мене..

ОДГОВОРИТЕ
Name

wест

15.10.2018 15:12

Мора бити неки разлог, сто не инвестирају у БЛ,која је близа ЕУ или нпр уБихац гдје има висе радне снаге нека је ту цака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дервента

15.10.2018 21:48

Инвестирају у Дервенту и БИХ јер плацају радника 2БМ на сат. Гдје се то мозе јос наци таква јефтина радна снага осим у БИХ. Људи су приморани да раде и по 12 сати и опет нису у могуцности покрити своје најоснојвије потребе !!!

Name

Е

15.10.2018 16:07

Ја помислио да се ради о некој Њемачкој регији, кад оно општинске власти се надају и подршци од стране власти РС. Е јбг. Хм

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено

15.10.2018 17:13

Лукавица је рај за Додикове потрчке да само гледају своје мале фирмице и потезу ратну реторику гдје пролазе годинама.Па господо када ћете отворити сличну фабрика на овој напаценој регији,јер да није Сарајева на које ви стално лајете пола би нас било гладно хљеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дервента

15.10.2018 17:29

Како нико не коментарисе колике плате дају ти тзв страни улагаци у дервенти.Да посла има али су плате најмање скоро у цитавој БиХ.Опет пуца по народу а нацелник купи поене.Ето засто долазе.

Name

Несврстани

15.10.2018 19:37

А плате у привреди у Дервенти медју пет нејнизих у РС .

Name

Миско

15.10.2018 17:21

Није цудо сто толико сију БЛ.У БЛ треба да знају да није компатибилно демонстрирати онолико по улици и оцекивати нека улагања странаца.Дозивљавају БЛ као град у коме се пуно баве политиком,а посао није зец,нигдје неце побјеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

15.10.2018 22:49

нема машинских инжињера за тако мале паре.. боље су плаћени у словенији па тамо одоше.. то је само дио предизборних обећања.. коме се живи у добоју а да неће у њемачку а има диплому?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

16.10.2018 06:45

Сто своје дијете не запосли да ради за 200€ мјесецно, па људи моји о цему ми прицамо, бјезите одоздо док је вријеме, па ста цес ти ту са 400, 500 км мјесецно, продје зивот и године у биједи и јаду, људи се задовољавају да пију имају за кафу колико су убијени у појам

ОДГОВОРИТЕ