Прича: Катастрофа звана - Жоаким Ноа!

По поену 300. 000 долара, 1. 300. 000 по утакмици! Не опрашта ни цент од преосталих 38. 000. 000! Никси се ратосиљали француског центра, али је остао огроман дуг. . .

Кошарка 18.10.2018 | 22:20
Прича: Катастрофа звана - Жоаким Ноа!
Вест да су Њујорк Никси отпустили Жоакима Ноу после две године токсичне сарадње никога није изненадила, али хаос који је француски центар оставио за собом дуго ће осећати сви у једном од најпопуларнијих клубова на свету.

Никси су отпуштањем Жоакима Ное успели да приштеде готово 12.600.000 долара у селери-кепу за 2019. годину, али током дугих и мучних преговора о раскиду Француз није желео да опрости ни цент од плате која му је била гарантована кроз последње две године уговора. Зато ће му на рачун пристићи још тачно 37.820.000 долара, распоређено у наредне четири године. 

Челници Њујорка покушавали су на све начине да купе слободу, али Ноа их није зарезивао. Једноставно, одбио је све варијанте у којем би за одређену суму новца опростио преостали дуг.

Ноа је у Њујорк стигао пре два лета на инсистирање легендарног Фила Џексона. Потписао је четворогодишњи уговор и требало је да представља творца неког новог тима који би требало да врати Никсе на стазе старе славе. Уместо тога, Ноа је постао симбол нове имполозије клуба који годинама уназад не успева да се састави и направи тим вредан респекта.

Његов боравак у Њујорку памтиће се највише по повредама и бројним несугласицама са клупским челницима, због чега је у две сезоне одиграо једва 53 утакмице. За то време скупио је 244 поена и 417 скокова (4,6 поена и 7,8 поена у просеку).

Гледајући кроз лупу новца, стижемо до нонсенса одлуке Њујорка да ангажује Жоакима Ноу. Кренимо редом…

Ноа ће инскасирати свих 72.590.000 долара, колико му је и гарантовано уговором, што значи да ће Француз коштати Њујорк скоро 1.360.000 долара по утакмици! Ако бисмо ту суму даље рашчланили, стижемо до суме од безмало 68.700 долара, колико кошта сваки његов одиграни минут од укупно 1.055 у дресу Никса!

Даљом поделом његове укупне зараде стижемо до још једног застрашујућег сазнања. Сваки Ноинубачен поен биће плаћен скоро 297.500 долара! Прошле сезоне убацио је тек 12 поена, а опет зарадио је вртоглавих 17.765.000 долара! 

Ноа је постао слободан играч када је управа Никса схватила да од њега неће добити апсолутно ништа. Стигао је с епитетом једног од бољих унутрашњих играча у НБА лиги, а одлази као вероватно и највећи промашај у новијој историји клуба. Било је доста…

Ипак, чињеница да је Њујорк приштедео готово 13.000.000 долара за плате биће изузетно значајна у даљим намерама да се у Велику јабуку доведе једно заиста велико име данашњице.

Наводно, жеље су Кевин Дурант или Кајри Ирвинг. Додуше, Ирвинг је већ јавно поручио навијачима Бостона да ће остати у клубу, уколико га они и даље буду желели после краја ове сезоне, на шта су они реаговали с одушевљењем. С Дурантом је посебна прича, али је најреалније да ће остати у Голден Стејту са “Монстрозном петорком”.

Извор: моззартспорт

Фото: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар