"Ко се боји новог бројања гласова"

Бранислав Бореновић, лидер Патрије демократског прогреса, казао је да му је важније да се утврди јесу ли избори били фер и поштени, него колико гласова је добио неки кандидат или странка.

Република Српска 15.10.2018 | 11:10
"Ко се боји новог бројања гласова"
Тврди да није знао податак да је освојио 23.824 гласа као кандидат за Парламентарну скупштину БиХ, казавши да не гледа резултате кандидата.

– Најважније је учинити напор да се види јесу ли избори били фер и поштени, да се омогући поновно бројање гласова, посебно за предсједника Републике Српске, да се стане у крај великој изборној крађи – реао је Бореновић, гостујући у програму Н1.

Бореновић наглашава да га интересују фер и поштени избори, те да се треба видјети ко је омоућио да се десе манипулације и куповина гласова.

– Ово је задњи моменат кад треба реаговати и сачувати ову земљу од даљњег урушавања. Ово је озбиљан тренутак за БиХ. Ми ћемо све урадити да се од ЦИК-а тражи поновно бројање гласова са предсједника Републике Српске и члана Предсједништва Босне и Херцеговине. Хоћемо да изборни резултат буде стварни одраз воље грађана БиХ – категоричан је предсједник ПДП-а.

Бореновић тврди да је највећа одговорност за будућност ове земље на Централној изборној комисији, те да седам чланова ЦИК-а има судбоносне ствари у рукама.

– Треба донијети одлуку да поновно пребројимо гласове, да утврдимо стварно стање. Показало се на неколико бирачких мјеста да су резултати другачији него што су били у изборном записнику – поручио је.

Бореновић очекује да ће и друге странке тражити поновно бројање гласова.

– Ако утврдимо да је било неправилности, манипулација и изборне преваре, зашто не учинити искорак па чак и поништити изборе, успоставити нова правила и одржати фер и поштене изборе – истакао је. 

Наводи да постоји довољно аргумената да ЦИК поновно преброји галсове.

– Постављам питање, ко се боји новог бројања гласова, ако је све транспарентно урађено – казао је.

Бореновић подсјећа да су прошле седмице упутили обавјештење ЦИК-у о неправилностима, те бројне приговоре Општинским изборним комисијама, те каже да нису нису добили никакав одговор.

– Чекамо да се утврде резултати, да искористимо рок од три дана да предамо захтјев за поновно бројање – казао је Бореновић гостујући у емисији Нови дан.

Тврди да се овај пут не смије прећи преко тога што се дешавало у претходном периоду, јер ће то довести земљу у нестабилни политички контекст, те да ће БиХ постати земља из које људи одлазе и у којој бирачи неће гласати. Такође смара су неминовне измјене Изборног закона, ради увођења видео надзора, скенирања гласачких листића, као и увођења спреја који би спријечио бираче да гласају више пута. Бореновић каже да се гласови не би требали бројати на бирачким мјестима, него на централним мјестима, како би се спријечиле манипулације.

Бореновић је коментарисао и своју изјаву да нема намјеру да уђе у парламент док се не разријеше сумње да се у РС-у на изборима десила изборна крађа.

– Док се то не рашчисти, ја немам намјеру да учествујем у раду парламента. Наравно, искористићу своје право да на мјесту гдје сједим оставим једну важну поруку – поручио је.

Истиче да ако захтјев за поновно бројање буде одбијен, могућа је врло озбиљна политичка криза, која би могла имати много далекосежније посљедице него што су будућност једног кандидата или странке.

(Н1)

Коментари / 57

Оставите коментар
Name

Посматрач

15.10.2018 09:12

Нека ти приче. Због страха од мањка гласова си се и кандидовао за ПС БиХ а не за Народну скупштину

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре:

15.10.2018 09:31

Само поново бројање и ништа друго.Вукота је покраден јер за ону мускару није могло гласати толико колико су настимали.

Name

Скептик

15.10.2018 09:33

Мислим да је крајње вријеме да се на протестима крену носити и заставе, српске тробојке. То вриједи и за Правду за Давида. Није на одмет и неки натпис на ћирилици, тек да се зна. По мени на протестима се морају СВАКОДНЕВНО појављивати и бити присутни све вође опозиције, укључујући и све њихове будуће али и садашње посланике. Иванића и Чавића нема никако .Први дан није било Вукоте, други дан Драшка,.. Опозиција се мора понашати ОЗБИЉНО!

Name

А

15.10.2018 09:40

Наравно да ју у питању МЕГАКРАДЈА,од стране Додика,,јер он другације не зна,опстати,знања нема,у Свијету није постован,остале су преваре,Он пред цитаву Свијетом,имају слике, докази,да је Давид убијен,крије,ста би било у једној њемачкој,да је Председник умијешан у убиства,и МУП,други дан сви би били у затвору,а тек Избори,

Name

Алберт

15.10.2018 09:41

Ући ће у Парламент да одтави поруку! Самим тим ће потписати да прихвата мандат, а тиме и плату у наредне четири године. Ако је тако, онда нека и Драшко и Јелена, који су то заслужили више од њега, уђу у Народну Скупштину и оставе поруку.

Name

ПДП план за крадју

15.10.2018 09:49

У Бањој Луци је пробао, нецу реци покрао јер нисам сигуран па нецу да клевецем, али пробао нацинити озбиљну крадју и једини је ПДП имао озбиљан план за крадју или барем стварање проблема током изборног дана знају они на које нацине а да би послије кад ГИК казе било је неких проблема и непоклапања упрли прст у власт. Ал све се то врати, тако да им остаје сад само да лају по Тргу са 150 истомисљеника

Name

Ре Скептик

15.10.2018 09:52

Пуно тразис.

Name

Ре Скептик

15.10.2018 09:58

Ви сте за све у праву. Опозиција мора или не, бити јединствена у наступу. Овде и сада нема фолирања, нити сакривања иза туђих леђа, или си за, или си против! Стари опозиционари, првенствено Сдс-овци, изигравају неку мудрост, играју на два колосјека, да виде гдје је превага. Овим су показали да им је само лични интерес у игри. У принципу, народ је највиши губитник, демобилисани борци са оним "никаквим савчићем" (намјерно мала слова), поштени људи, сви који су своји, сви родољубиви, омладина без имало перспективе и сви који бјеже вани, .

Name

Народ

15.10.2018 09:59

Тако је Бореновићу, само поново бројати гласове!

Name

Готово је

15.10.2018 10:41

Мозес бројати колико хоцес они су гласове намонтирали у тим врецама 8 дана је просло све је сад готово.Ко це наци иглу у пласту сјена или разликовати јаје од јајета у картону јаја

Name

Ацо

15.10.2018 10:43

Ал ста и да је Вукота покраден,како би он могао формирати изврсну власт са овим оцајним резултатом странке.Нема довољно руку у парламенту.Унистио је цовјек СДС као странку,он и његови сателити...

Name

Ја

15.10.2018 11:03

Бореновицу, истрајте јер је истина на васој страхи и сваки градјанин види нелогицности и размјере крадје. Па ко би ко није уцјењен гласао за прах и пепео? Сви које познајем у БЛ су гласали за вас, свако је оцајан. Све је претворено у прах и пепео. На улицама навеце је све пусто, нема људи, просто сабласно је постало бити овде. Њихова бахатост је толико велика, да су мјесецима прије најављивали 70 000 гласова. Патолоски лазови су та група и како уопсте имају образа да тврде висе било ста супротно поред толико невазецих листица, поред толиког цекања резултата, поред пријетњи и крсења кривицног закона, поред потпуно нелогицних резултата са бирацких мјеста гдје испада да људи ни сами за себе нису гласали, поред толико пријава градјана, поред свих мртвих који су на бирацком списку? Не знам како господја Цвијановиц и друзина планирају да владају људима који их неце и који су гласали против њих? Силом? Све су испланирали, имате доказе, припремите све и само истрајте упркос пријетњама, а градјани це у томе да вам помогну.

Name

Нико

15.10.2018 11:45

Бројте.

Name

Јане

15.10.2018 11:49

Као прво ко це то да плати? Ја цу бројати опет своје БМ ако цете ми платити 100 КМ из свог дзепа. Као друго не мозете кривицу пребацивати на цланове БО, уосталом и вас цланови су били у бир.одборима. Као треце, пуно невазецих листица је било јер сте се ви из СзП дрзали заједно као да сте пупцаном врпцом везани... народ сте збунили и доста је људи гласало за вас тројицу са разлицитих листа, то је по правилу невазеци лист тј. глас. Ето укопали сте сами себе, бавите се политиком а појма немате! Цао губитници!!

Name

Милош

15.10.2018 09:21

Гдје се десила крађа? Дај именом, град/општина и бирацко мјесто! Па имали смо и ми из НДП пуно посматраца, као и ви, па ниста нисмо пријавили на дан избора, као сто нисте ни ви! Сада када су досли резултати, ви сирите панику као да су се махом, вреце материјала узимале .... нема смисла, мада знам, одлицно знам колико пораз боли и мене....

ОДГОВОРИТЕ
Name

разумио

15.10.2018 09:35

Па зар Ви не видите да се краде и у МУП-у а камоли на бирацким мјестима? Цијели друствени систем се заснива на намјестању, крадји и корупцији!

Name

посматрац

15.10.2018 09:53

Сви су имали у најмању руку посматраца, у изборној ноци опозиција се утркивала прогласавати побједу и није било ријеци о неправилностима, а тек након 2 дана се кренуло о неправилностима мада су оцекивали егал па да протести имају вецу подрску овако лупају у празно, Додик изадје и казе колико је невазецих, узмите све себи ни то вам није довољно за побједу

Name

сРБИН

15.10.2018 09:54

Па јел знамо како се мијења НАСИЛНА - КОРУПТИВНА - НАМЕТНУТА ВЛАСТ - на изборима сигурно НЕ ?

Name

Дарwилл

15.10.2018 10:22

Питање: Зашто су чланови бирачких одбора из реда опозиције потписивали записнике о проведеним изборима са бројем гласова на својим бирачким мјестима? Зашто нису одбили да их потпишу ако је било малверзација на гласачким мјестима? Шта су радили посматрачи опозиције? Кога и шта су посматрали? Ово ми је сада мало чудно, не кажем да је све било у реду, не знам, немам информације, али сада кукати а имао си све пред собом /очима/?!

Name

Све је јасно

15.10.2018 11:40

Оцигледно је да градјани нису сви исти пред законом и да власт крси устав, крси изборни закон и закон о кривицном поступку. Бореновицу, правни оквири вам као уцесницима у изборима омогуцују средства за борбу против потпуно нелогицних и кривотворених изборних резултата. Цланови ЦИК-а су корумпирани и пристрасни, тразите њихово изузеце. Поднесите кривицне пријаве и обавјестите медјународну заједницу, коју истина боли брига за нама, али бар да остане траг. На све ово и на оспоравање дискриминирајуцег предизборног процеса, нетранспарентног изборног тока и изборних резулата имате право јер воља народа уопсте није досла до изразаја. Подрзавамо вас, срецно!!

Name

Касиус

15.10.2018 09:26

Није ми јасна ова опозиција и захтјеви за поновно бројање. Па људи божији гласови су добијени манипулацијама бирачких одбора, куповином гласова за кеш, разноразним подмићивањем , запошљавањем, притисцима и уцјенама гласача. Нема тог бројања које ће утврдити неправилност ако је бирачки одбор дописивао икс и поништавао нечије листиће или ако је бирачки одбор замијенио листиће са гласовима за једног кандидата празним листићима. Залуд вам бројање свирачи....

ОДГОВОРИТЕ
Name

лопови

15.10.2018 13:24

Сад се види ко је страни плаценик нико се од странаца не оглашава поводом избора ОСЦЕ инцко енглези амери сви шуте јер подржавају додикка а сви видимо да су избори покрадени и то отворено без имало страха да ће избори бити поништени.сви шуте и праве се мутави.

Name

Мк

15.10.2018 09:29

Р.СРПСКА ОВО МОРА ДОТЈЕРАТИ ДО КРАЈА ДА НАКОН 20ГОДИНА ВЛАДАВИНЕ СУЛТАНА ДОДИКА ЗНАМО ИСТИНУ О ОВОЈ СУЛТАНИЈСКОЈ ВЛАСТИ.КРИМИНАЛ И УБИСТВА КОЈА СЕ ВЕЗУЈУ ЗА ОВУ ВЛАСТ НИЈЕ ПОИГРАВАЊЕ ОПОЗИЦИЈЕ НЕГО ТВРДЊА ВЕЛИКЕ ВЕЋИНЕ ГРАЂАНА КОЈИ СУ ГЛАСАЛИ ЗА ПРОМЈЕНЕ.ВЛАСТ АКО ЈЕ СИГУРНА У СВОЈУ ПОБЈЕДУ ТРЕБА ИНСИСТИРАТИ НА ПОНОВНОМ БРОЈАЊУ ГЛАСОВА .ТО ЈЕ ПРИЛИКА И ВЛАСТИ ДА СКИНЕ ЉАГУ СА СЕБЕ АКО НИЈЕ БИЛО КРАЂЕ.АКО СЕ ЗАБРАНИ ПОНОВНО БРОЈАЊЕ ГЛАСОВА ОНДА ЈЕ ОЧИТА КРАЂА ТАКО ДА САДА ВИДИМО КОЈИ КОРАК ЋЕ ВЛАСТ ПОВУЦИ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

15.10.2018 12:43

Из СНСД - а су рекли да немају ништа против поновног бројања гласова, јер они сматрају да их је ПДП покрао у Б. Л

Name

Истина

15.10.2018 09:29

ИСТИНА НЕ ТРАЖИ СВЈЕДОКЕ, АЛИ МИ ИМАМО НЕОДОЉИВУ ПОТРЕБУ ДА ЈОЈ СВИЈЕДОЧИМО!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грег

15.10.2018 10:03

Па ста је ту спорно? Без "свједоцења"нецемо је ни бити свјесни. Истина је сама по себи некорисна ако не изазива посљедице!

Name

Брат

15.10.2018 09:31

г.Бореновицу Ви и г.Говедарица немате пуно избора. Наиме, ако је циљ улица, а то је једино мјесто гдје не могу купити, позовите људи и предводите. Требало би бити минимим 30.000. Најбоље 50.000+. И нема никоме куци, себе видим у тој групи, док се несто не промјени. Ако народ не додје у сто вецем броју, ОНИ признају крадју, објављење резултате и овакав зивот. Ако ВИ нисте спремни да то покренете, онда сте неспособни па самим тим и незаслузујете да водите овај народ. До вас је, а и до народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гаги

15.10.2018 09:38

Брате ти ми изгледас бас као нека теска сировина,без трунке мозга.

Name

румунија

15.10.2018 09:45

Сад сам написао тако несто - једини излаз из зла - назалост !

Name

слободни стријелац

15.10.2018 09:57

Браво, сустина у једној реценици, све остало је бесмислено.

Name

Гаги теби фали несто

15.10.2018 11:39

Сви на улице

Name

Брат

15.10.2018 14:04

Гаги, сировина ако не зелим бити слијеп као ти и јести макароне и литру уља наредне 4 год. Доста је лоповлука. Сировино потплацена

Name

румунија

15.10.2018 09:39

НОВО бројање или нови избори не долази само од себе , сједеци код куце , зна се како се то ради у демократији - Ти први и народ са тобом трази правду - протести , улица - демонстрације - страјк ......итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС-РВИ

15.10.2018 09:45

Браво Бореновицу, покрадени сте 100% за пресиједника РС!!! Не одустај ни милиметра, ми борци ВРС знамо на који нацин је баја досао на власт и са киме, колико је имао гласаца, посланика, и недај те да вас неко ко нема дана ратиста назива "издајницима", неко ко је сверцовао цијели рат, цовјек који це остати записан као неко ко је посијелио Српски народ, отијерао насу омладину из РС... Станивуковиц има висе гласова на овим изборима, него његова секта снсде, кад је он насилно преозео власт, од легално изабрани преставника РС!!! Бореновицу неодустај те ,вијеру да имате висе од њега они који уз ВАС, који су сигурни 100% у побиједу Вукотину!!! Због нас који смо вам дали глас, борите се свим срествима, вијеруј ми да су они кукавице, и сада као сто су били и у рату кад се стварала РС!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

15.10.2018 09:54

Поновити бројање или изборе!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

15.10.2018 10:01

Које глупо питање ,зна се ко о томе одлучује бојо се ко или не бојо ,ЦИК то одлучује а не Додик ,зато је питање глупо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааа

15.10.2018 10:01

Па дали си реалан бореновицу Немате вецину то ти знас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

15.10.2018 10:15

Утврдит праву истину Поновно бројање гласова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господо

15.10.2018 10:17

Ако мислите да су избори били нерегуларни, идите пред ЦИК и протествујте. ЦИК је надлезан за проводјене избора, а на Влада РС или Додик или неко треци. Дакле, престаните мазати народу оци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.10.2018 14:51

Па влада и Додик су покрали изборе, дебилу.

Name

МИЛАН

15.10.2018 10:17

По мени није ни требало бити избора у оваквој дрзави где је све подређено малом броју људи,који о свему,бас о свему одлуцују Све конце дрзе,па сто и цели изборни процес дрзали и задрзали статус qво,јер то њима једино одговара.Типицна диктатура под пластом демокрарије.Нема овде никаквих помака на боље,све разорено,као после рата.Мозда јос и висе,униставају се људи психицки то је узас!Нема потребе овде расправљати о било цему,ко има јос довољно снаге и ако га дрзи воља за зивотом због себе и породице,одмах се паковати и негде побеци сто пре.Нема овде од прица ниста,све дрзи сацица "људи"и то је то.Високи представник,највеци непријатељ свим народима у БиХ,са месецним примањима и до двадесет х.еура!Па ту су јос Вигемарк и остала свита жохара који само узимају и све одлицно знају,али и њима је упала касика у мед и супер.Све до једнога белосветска олош се скупила на једном месту...А,ми о бројању гласова,нема од тога ниста,нема од свега ниста...мрак и тама је у БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВО БРОЈАЊЕ

15.10.2018 10:30

Ново бројање- поништење избора ће бити само на један начин постигнуто. Тако да се сви посланици у НСРС и Сарајеву одрекну мандата јавно и написмено. Ако ти , Шаровић, Мектић, Вукановић и остали не дођете на трг Крајине и јавно потпишете тај папир, немојте ништа говорити у име народа, него у своје лично име. Народ ће онда за младости и часним изабраним посланицима као што су Станивуковић, Тривићка и сви који потпишу папир, а ви, стари политичари ћете заједно са Додиком у пет п...и материних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пропали борац у својој РС

15.10.2018 10:41

Боји се опозиција РС јер има 13 година високе плате у РС и неће оштро никада да каже лоповима РС Стоп вишегодишњом криминалу и преварама, лопове треба силом сјавити у затворе као стоку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојо

15.10.2018 11:12

Ма какво бројање гласова мој Бореновицу?! Само ти и Говедарица фурате ту прицу о крадји гласова и поновном бројању. Признајте убједљив пораз као и васи сефови и не правите тензије, то је тренутно сто најмање треба РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

15.10.2018 11:51

САД СЕ ВИДИ КОГА ПОДРЗАВАЈУ СТРАНЦИ. ПРСТОМ НЕЦЕ ДА МРДНУ НА ОВАКВУ КРАДЈУ И НЕРЕГУЛАРНЕ ИЗБОРЕ. САМО ПОЗУРУЈУВДА СЕ ФОРМИРА ВЛАСТ. ДА СУ СТРАНЦИ ПОДРЗАВАЛИ ОПОЗИЦИЈУ ,САД БИ ПОНИСТИЛИ ИЗБОРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

15.10.2018 12:02

Цик је купљен остаје како је рецено а зна се резултат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питам се

15.10.2018 12:14

Како Станивуковица нису покрали? 15 хиљада гласова у једној изборној јединици дечко има. Како њега нису покрали? Провидни сте, хеј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јане

15.10.2018 12:31

Браво!!

Name

Јељцин

15.10.2018 12:57

Ономад је Јељцин пуцао тенковима по парламенту, зна то нешто старија генерација, али је након извесног времена МУДРО и мирно предао власт Путину и умро је природно и није доживио никакве непријатности. Такво нешто је могуће ако се није превише загазило у оно што није добро, да не употријебим пуно примеренију реч. Није народ узалуд сковао ону мудру изреку У ДОБРУ СЕ НЕ ПОНЕСИ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

туба

15.10.2018 13:21

ДОДИК ПОБЈЕДИО У 51 ОД 64 ОПШТИНЕ,А ЖЕЉКА У 47,О КАКВОЈ КРАЂИ ПРИЧАТЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

О томе прицамо

15.10.2018 13:45

Прицамо о крадји у тој 51 опстини и о крадји у тих 47 опстина!!!

Name

туба

15.10.2018 15:21

Мићо Мићић и Обрен Петровић признали побједу,нема се ту шта више причати!

Name

Лаки

15.10.2018 13:42

Па можда би се требали бојати сви лопови под условом да смо држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бакица

15.10.2018 15:14

Такви људи немогу понистити изборе јер невриједе хвала богу па побиједи господа Зељка цвијановиц да се ова агонија заврси да висе негледамо ове безвриједне особе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суца

17.10.2018 15:02

Која господа побједила ????

Name

ја

15.10.2018 15:45

Само бројите мозда и набројите. Политицки губитници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

15.10.2018 19:43

Опозицијо , ваљда мозете да се изборите бар за поновно бројање гласова .То би било коректно ради отклањања сумње и стицања повјерења .

ОДГОВОРИТЕ