Фијаско ЦСУ у Баварској

- ЦСУ, баварски савезник странке канцеларке Ангеле Меркел, изгубила је већину у парламенту те немачке покрајине, освојивши 37,3 одсто гласова.

Свијет 15.10.2018 | 07:34
Фијаско ЦСУ у Баварској
То је за скоро трећину мање него што је та странка добила на претходним изборима 2013. године, када је освојила 47,7 одсто гласова.

Иначе, раније је објављено да је Хришћанско-социјална унија (ЦСУ) забележила на одржаним покрајинским изборима у Баварској најгори резултат од 1950. године.

"Фијаско вечитих владара Баварске", наслов је којим Дојче веле оцењује изборе. Дојучерашња апсолутна већина Хришћанско-социјалне уније сада је добила потврду тек нешто више од 37 одсто гласача Баварске, што јесте разлог за бригу унутар владајуће коалиције. 

Социјалдемократе, који су млађи партнер у коалицији Меркелове, освојили су око свега 10 одсто гласова, што се сматра катастрофалним резултатом, јер је та странка левог центра на прошлим изборима у Баварској освојила 20 одсто гласова. 

Гласачи ЦСУ и социјалдеморката овог пута су се окренули другим странкама, од којих су три освојиле. 

Тако су на друго место избили Зелени, са 17,8 одсто гласова, што је двоструко више од резултата који су остварили 2013. године.

Према прелиминарним резултатима, трећи су Слободни гласачи са 11,6 одсто гласова. Ту странку сматрају најизгледнијим коалиционим партнером ЦСУ у будућој влади Баварске.

У баварском парламенту ће се први пут наћи и утрадесничарска Алтернатива за Немачку (АфД), која је освојила 10,7 одсто гласова.

АП је раније оценила резултат социјалдемократа као катастрофалан, јер је странка на прошлим изборима освојила 20 одсто гласова. Ројтерс наводи да су на овим изборима гласови ЦСУ отишли ултрадесници, што је корак уназад који би носио ризик ширења подела унутар актуелне немачке владе склоне кризама.

То је тек други пут од 1962. године да је ЦСУ остала без апсолутне већине у покрајинском парламенту, што је исход који ће сигурно подстаћи унутарстраначке борбе у странци која, по оцени Ројтерса, већ представља тешког партнера за Меркелову у Берлину.

"Ово је горак дан за ЦСУ", рекао је генерални секретар странке Маркус Блуме. Агенције наводе да су баварски гласачи казнили Меркелову.

Ројтерс наводи да то значи да ће ЦСУ морати да формира коалициону владу, што је по оцени агенције понижење за странку која је навикла да влада сама.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

075

15.10.2018 07:44

Фијаско је крупна ријеч јер ја бих рекао да је демократија коначно у Баварској јер ће ови ЦСУ конзервативци први пут морати и на нивоу Баварске да коалирају са СДП као на државном нивоу и ствар је ријешена!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пабло

15.10.2018 10:05

ЦСУ није далеко од АФД-а. Ово је напредак за Баварску, јесте да забрињава добар изборни резултат Афд-а, али тако је то у конзервативној Баварској.

ОДГОВОРИТЕ