Иринеју дозвољен улаз у Црну Гору

Патријарху СПЦ Иринеју дозвољен је улазак у Црну Гору, саопштено је из црногорске полиције уочи његове сутрашње посете Црној Гори.

Република Српска 14.10.2018 | 15:47
Иринеју дозвољен улаз у Црну Гору
Полиција се огласила после медијских шпекулација да Иринеју неће бити дозвољен улазак у Црну Гору, јер је наводно на списку непожељних из Србије због ранијих изјава да је "положај Срба ;у Црној Гори лошији него у време НДХ и Османлија".

Портпаролка Управе полиције Црне Горе Тамара Поповић је Телевизији Црне Горе казала да "у овом тренутку не постоји ниједна сметња која би онемогућила боравак патријарха у нашој земљи".

Једини законски основ да Иринеју улазак у Црну Гору буде забрањен је процена да би његов улазак у Црну Гору представљао претњу по националну безбедност, а таквих процена, према сазнањима подгоричког радија "Антена М", нема.

Из СПЦ су саопштили да Иринеј долази са патријархом антиохијским и целог Истока Јованом X.

"У пратњи патријарха Јована биће архијереји Антиохијске патријаршије, митрополит акарски Василије и митрополит њујоршки и целе Северне Америке Јосиф. У пратњи патријарха Иринеја биће митрополит загребачко-љубљански Порфирије", навели су у саопштењу.

Ово је друга посета патријарха српског Црној Гори у последњих неколико месеци.

До посете долази уочи најављеног дефинисања статуса верских заједница у Цној Гори новим законом, те пар дана након што је Цариградска патријаршија и поред снажног противљења Руске цркве, одлучила да призна независност Украјинске цркве. Признање тражи и Црногорска православна црква (ЦПЦ), која конанински није призната.

Највиши црногорски званичници и врх Српске православне цркве разменили су последњих месеци оштре поруке.

Изјава српског патријарха да је "положај православне цркве у Црној Гори данас гори него у време окупације Османлија", док је положај Срба поредио са њиховим положајем у време НДХ (Независне државе Хрватске), саопштена током његове летошње посете Црној Гори, изазвала је оштре осуде црногорског државног врха и дела јавности.

Педседник Црне Горе Мило Ђукановић је коментаришући ту изјаву казао да "нико нормалан тако нешто не може помислити, а камоли изговорити", и саопштио да очекује "да то патријарх демантује".

Но одмах је уследио одговор из Београдске патријаршије, одакле је саопштено да се Иринеј неће извинити Црној Гори.

Црногорски премијер Душко Марковић је такве поруке Београдске патријаршије окарактерисао као притисак на званичну Подгорицу уочи доношења Закона о верским заједницама.

"Мораће се престати са вулгарним нападима на државу и њене институције", казао је раније Марковић и поручио да Влада неће дозволити непоштовање Црне Горе.

Црногорски покрет (ЦП) који обухвата присталице Црногорске православне цркве (ЦПЦ) тражио је данас од државе да ускрати гостопримство патријарху срспком и стане на пут "разарајућем деловању" митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Покрет у реаговању на Иринијеву и посету "проруског" патријарха Црној Гори доводи у контекст са расколом у православној цркви након одлуке Цариградске патријаршије да призна независност Украјинске цркве, а чиме се оштро противи Руска православна црква.

"Како Москва тражи подршку других цркава врло је вероватно да ће Амфилохије и Иринеј још једном злоупотребити територију Црне Горе како би је увукли у своје прљаве игре. Већ смо једном реаговали сличним поводом, кад су Црну Гору увлачили у питање беатификације Алојзија Степинца, са чиме Црна Гора нема ама баш никакве везе. Питамо се кад ће држава стати на пут таквој злоуптреби Црне Горе, јер се на тај начин стварају негативне релације са другим државама у стварима које немају никакве везе са Црном Гором", саопштили су из Црногорског покрета.

Извор: Бета

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

ПРАВДА

14.10.2018 13:51

КОМЕНТАРИ ОСТАЈУ ИСТИ КАО И ПРИЈЕ. ЛИЦЕМЈЕР. МОЗДА ЦЕ СЕ САСТАТ И СА МИЛОМ, СРЕДИТ ЦЕ ИМ ТО ЗАЈЕДНИЦКИ ПРИЈАТЕЉ ДОДИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.10.2018 17:40

Гдје је онај Робин Худ од неки дан са оним текстом и цињеницама ко је овај Иринеј.

Name

Срамота и Бога и народа

14.10.2018 14:06

Ко замјени патријарха Павла,све само не божији човјек. Само се надати божијој правде, од ове земаљске изгледа нема ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТУГА У ДУШИ,

14.10.2018 17:13

Имали смо светог Патријарха Павла и са њим пуну душа. Нисам га често виђао, а сваки сусрет је давао неко осјећање исељења, лагоду, ослобађање тегобе попут боравака у најсветијим манастирима. О сададашњем патријарху знао сам понешто, а моје сазнање је потпунио недавни текст - коментар РАСПУЋИНА и захвалан сам му за то. Тужно је бити Србин и немати ни Патријарха ни Предсједника, ја то заиста немам и не признајем ни њега ни жељку. До неког новог патријарха носићу у души светог Патријарха Павла и своје молитве упућивати његовој Светости.

Name

Човјек

14.10.2018 14:29

Иринеј би требао у пензију и манастир. Године остављају трага и његов вокабулар није за јавне наступе. Тако је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кумиц

14.10.2018 14:34

Иди туго сто даље од нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

14.10.2018 15:28

Човјек вјерује само у тамарис , Јањетовићу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ћира и Спира

14.10.2018 15:46

Реално гледајући, Патријарх Српски је својом изјавом о положају Срба у Црној Гори баш много претјерао и увриједио Црногорце и њихово руководство. Ако би и приликом нове посјете нешто слично изјавио онда би му баш требало забранити да долази у Црну Гору. Он и остали великодостојници СПС, а нарочито Амфилохије Радовић требало би да се окрену сарадњи и унапређењу односа са Црном Гором, а не да шире мржњу између два братска народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

14.10.2018 22:51

Каквој сарадњи!? Са комуњарама које у 2018-ој дизу споменике с црвеним петокракама и фалсификују историју како их је српство тобоз окупирало 1918-е и цак убијало!!!??? С таквим да сарадјује. Ниста прwтјwрао није, мило ради исто оно сто је и ндх радила само сто не убија србе него јос мудрије-растаце српско бице и фалсификује и прослост и садасњост. Па српство је поникло у црној гори и босни и херцеговини, није сигурно У данасњој србији

Name

Пффф

14.10.2018 16:03

Е црногорци сад сте ме изненадили бас сте од ријеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пфф

14.10.2018 19:32

хехе..прави си исиловац.

Name

Од срца

14.10.2018 16:05

Овдје висе политике него вјере. Те руси против украјине, те црногорци против српске, а имамо и цариградску, те македонску, па ови љубљански, америцки, онда ја с 9вим, а ти са оним, против оних трецих... вјерује ли ико у Бога овдје питам се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

14.10.2018 16:39

Попе само се дрзи цркве а не политике и свугдје си добродосао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ти си ...

14.10.2018 19:33

...се одрекао и цркве и попа.

Name

Горчило

14.10.2018 18:21

Свештена лица треба да шире љубав и сарадњу међу народима, а не дасе петљају у политику и својим неодмјереним изјавама подижу тензије које могу да посвађају народе и државе.Не би било добро да Патријарх Иринеј приликом сутрашње посјете Црној Гори опет изговори неку непромишљену тешку ријеч на рачун црногорске државе и њене власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

патријарх

14.10.2018 19:30

Прво се радујете да му није дозвољено,па сад сте тузни сто је дозвољено.Цему да вјерујем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА НЕ ЗАБОРАВИМО

14.10.2018 20:31

ЦРОМАНТИЈАШКА ЛОПИНА КОЈА СЕ СВРСТАЛА УЗ ДОДИКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.ЛУКА

14.10.2018 20:57

Овај лакрдијаш од партријарха изјави да мркоњићког таксисту и џабалебароша Кају Милановића треба прогласити за светца.Чита славу Додику,воза се владиним авионим,ОН ЈЕ ЈЕДАН ОД ЊИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

15.10.2018 13:43

Таман помислих,нису ови Црногорци ни луди кад оно оде Иринеј.Да зна добри нас Павле ко га наслиједи,преврнуо би се у гробу.Овај је гори од Кацавенде и Глигорија заједно.Због њих тројице поглавара и поповима зинула гузица и цркву доведосе у ранг са осталим корумпираним институцијама.

ОДГОВОРИТЕ