Анализа: “Двије муве једним ударцем” као инвестиција

Против Крке су сви играчи Звезде играли преко 10 минута и сви су се уписали у стрелце!

Кошарка 14.10.2018 | 22:20
Анализа: “Двије муве једним ударцем” као инвестиција
Рутински. То је реч која најбоље описује победу Црвене звезде над Крком у трећем колу АБА лиге. Тим Милана Томића је одрадио посао а да се није прописно ознојио. Овај други део је скоро једнако битан као и сама победа. Сезона само што је почела, а Звезда је већ у стању да може да „одрађује“ противника са ротацијом од 12 играча и то тако што се свих 12 упишу у стрелце!

Е, то је прави посао. Две муве једним ударцем за црвено-беле...

Милан Томић је о томе говорио још током припремних утакмица. И тада је после мечева објашњавао да је минутажа свима равномерно распоређена. Истицао је то. Било му је битно. Тако је и после 13 мечева, које је узгред Звезда све добила. Никако се то не занемарује. Није битно само да победиш. Већ и да се не потрошиш превише. А то се најбоље ради кроз ротацију играча.

Против Крке су највише играли Џо Регланд, Били Берон и Мохамед Фаје са тек нешто мало преко 20 минута у игри. Стратос Перпероглу је играо 19 минута, Бориша Симанић 18, ту је негде био и Филип Човић, око 17 и по минута.

Занимљив је податак и да су сви играчи Звезде играли преко 10 минута и да су сви дали понеки поен! Нисмо сигурни када се последњи пут тако нешто догодило. Али сигурно је да се не догађа често.

Регланд 10, Човић 3, Перпероглу 6, Давидовац 4, Нанадић 4, Лазић 7, Фаје 9, Берон 13, Ристић 10, Симанић 5, Цирбес 6, Оџо 3

Међутим, судар с екипама из доњег дома АБА лиге идеалан за такве ротације. И управо је то Милан Томићкоментарисао после победе над Крком.

"Мислим да смо одиграли утакмицу у великој ротацији. Играли смо са 12 играча, сви су имали минутажу и сви су дали допринос у победи. Честитам мојим играчима на победи и сада се спремамо за следећу утакмицу", кратак је био Томић.

Е сада, зашто је та ротација толико битна.

Па сама чињеница да је Звезда отпочетка октобра већ  одиграла четири утакмице (Улм, Будућност, Монако и Крка) говори колико је ритам јак. Звезда ће само до краја месеца играти против Игокее и ФМП-а у АБА лиги, а у Еврокупу ће се састати против Андоре, Бреше и Галаасараја. У просеку отприлике меч на три дана до краја овог месеца.

Наравно, није ритам јак као у Евролиги где постоје седмице са по две утакмице, такозвани дупли програм, али и овако је врло незгодно и захтева да се што већи број играча укључи и доприноси.

Томић је јуче имао први пут шансу да рачуна и на Дејана Давидовца, тако да је тим црвено-белих  добио новог играча у ротацији. Ван клупе су остали Марко Кешељ и Алекса Раданов. Видећемо да ли ће они бити ти  играчи који су ван 12 и чекаће своју шансу да упадну у тим када се за то створи прилика.

Давидовац је прошле сезоне играо и на позицији плејмејкера када је требало да се  одмени Тејлор Рочести, тако да је имао важну улогу. Томић је већ најавио да га неће користити на кецу, већ највише на двојци или тројци. Давидовац би могао доста да растерети Лазића и Перпероглуа. То јеиграч који може много да помогне и у скоку. Квалитет више за Томића.

Давидовац до сада ове сезоне није играо, па је његов учинак свакако плус. Али, већ сада су се издвојили играчи који носе игру, али и они који могу да пруже доста, а то не чине за сада. То се пре свега односи  домаће играче. Добар пример је Душан Ристић који је искористио своје минуте против Крке. За 14 минута дао је 10 поена и имао шест скокова.

Све у свему, делује да Звезда има најдужу клупу на располагању у АБА лиги, Томић то користи и то ће бити велика предност црвено-белих до краја сезоне. Ово му дође као Томићева инвестиција која треба да му се исплати у будућности.

Посебно тамо на крају сезоне када умор буде био важан фактор.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар