СП: Вријеме је за пету брзину и реванш Јапанкама!

Српкиње спустиле ручну! Изабранице Зорана Терзића, шампионке Европе и сребрне са Олимпијских игара у Рију против домаћина Светског првенства желе да стигну на корак до полуфунала. У дербију опет ударају одбојкашке силе Кина и САД у репризи финала из 2014. у Италији.

Остали спортови 13.10.2018 | 20:45
СП: Вријеме је за пету брзину и реванш Јапанкама!
Креће усијање на Светском првенству за одбојкашице у Јапану! Две рунде су завршене, шест најбољих селекција је остало. Више нема тактизирања, чувања снаге, сваки поен може да одлучи путника у борби за медаље.

"Треба да заборавимо и оних седам победа без изгубљеног сета и ова два последња пораза. Сада морамо да се боримо за сваки поен", речи су селектора Србије Зорана Терзића после дебакла против Холандије у последњем мечу друге рунде шампионата.

Српске одбојкашице прве су избориле пласман на Ф6. Против Јапанки, а посебно Холанђанки, повучена је ручна после "цунамија" од седам победа у низу. Лакшу повреду имала је наша бомбардерка Тијана Бошковић, која је пропустила последња два дуела, али се очекује да фантастична Билећанка буде опет ударна игла владарки Европе и сребрних са Олимпијских игара у Рију.

Тијана је са процентом успешности напада од 56,7 одсто најбоља одбојкашица шампионата испред Италијанке Мирјам Фатиме Сиље, која има 54,6. Србија је ослабљена неиграњем Бојане Миленковић, примача сервиса, која је против Порторика доживела тешку повреду колена и за њу је СП завршено. Искусна Тијана Малешевић и Бианка Буша покушаће да надокнаде тај хендикеп на пријему.

После девет кола на СП најефикаснија српска одбојкашица је Бранкица Михајловић са 101 поеном, док Милена Рашић има 89. Код Јапанки, првог ривала у трећој фази, најбоља је Сарина Кога са 122. У трећем колу друге рунде, Србија је у Нагоји поражена од домаћина шампионата - 3:1. Сада наше одбојкашице желе реванш. Тај меч ништа није значио изабраницама Зорана Терзића, које су прегазиле ривалке у првом сету 25:15, а онда су уследила три тесно изгубљена сета са по 25:23.

Сада је другачија ситуација. Јапан ће имати подршку сигурно пуне дворане у Јокохами, али је квалитет на страни Србије. Јапанке, као и све азијске селекције, одлично се бране, у пољу све стижу, фанатично су борбене, али ако ако крене Тијану Бошковић, Бранкицу Михајловић и остале наше одбојкашице, црно се пише домаћину шампионата.

"Јапанке добро познајемо, играли смо са њима пре неколико дана. Знамо им стил игре и сигурна сам да ћемо успети да наметнемо свој ритам да им пре свега не дозволимо да се разиграју", рекла је примач сервиса Србије Бианка Буша.

Јапанке, као и наша репрезентација, имају два пораза на шампионату, с тим да је домаћин оба пута поклекао после пет сетова, у првој рунди против Холандије и у другој фази против Бразила. Традиција каже да је са Јапаном наша репрезентација играла 14 мечева последњих осам година и скор је изједначен 7:7. На СП ово ће бити пети меч, а претходна четири такође је скор поравнат - 2:2. Осим пораза у Нагоји, Србија је ове године играла у Лиги нација са Јапанкама и тада је било 3:0 за Србију.

Трећу фазу такмичења отвара дуел шампиона и вицешампиона света од пре четири године из Италије, САД и Кине. Американке су у Јапан стигле као први фаворит после титуле претходног лета у премијерној Лиги нација, али не иде изабраницама Кирча Кираљија, којој су управо Кинескиње победом над Русијом трасирале пут међу шест најбољих селекција планете. У другој рунди, олимпијске шампионке из Рија очитале су лекцију САД максималном победом. Осим Кине, Американке су поклекле и од Италијанки, које једине имају свих девет победа на СП.

Годинама најбоља одбојкашица планете Тинг Жу игра маестрално, из утакмице у утакмицу је све боља. Са 147 поена, играчица турске Вакифбанке је најефикаснија Кинескиња, а седма на укупној листи после девет сусрета. Американке су биле лоше и у првој фази. Некако су успеле да ишчупају тријумфе у пет сетова проти Тајланда и Русије, али су у другој рунди разбијене од Кине и Италије. За разлику од Лиге нација, најбоље играчице САД - капитен Џордан Ларсон, Кели Марфи, Кимберли Хил и Мишел Барч-Хекли нису у форми. Кина улази у меч као благи фаворит, мада бранилац круне никако не сме да се потцени.

У Лиги нација ове године, САД су у два пута славиле против Кине и то на терену олимпијских шампионки. Први пут је било максималних 3:0, а у полуфиналу завршног тунира у Нанђингу САД су добиле 3:1. У последњих 10 мечева, Американке воде у победама 6:4.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар