Ови избори нису били поштени

"Предизборна кампања у БиХ је указивала да избори неће протећи регуларно и да ћемо свједочити још једним изборима који нису поштени, оцјијенили су познаваоци политичких збивања и изборног процеса у БиХ", гостујући у емисији "Изазови" БН ТВ. Најодговорнији у самом процесу су бирачки одбори пред чијим очима почиње и завршава се цјелокупна манипулација.

Република Српска 12.10.2018 | 23:05
Ови избори нису били поштени
"Предизборну кампању су обиљежиле уцјене и пријетње, а да се спремају нерегуларности указује сам процес формирања бирачких одбора који се и те како одмакао од законских оквира", тврди некадашњи предсједник ЦИК-а Вехид Шехић.

Каже да тачно у закону пише како се формирају бирачки одбори.

"Међутим, кренула је размјена чланова бирачких одбора, па смо имали ситуацију да у једном одбору имамо неколико чланова који припадају једном политичком субјекту", рекао је Шехић.



"У овој кампањи грађани су понижавани и куповани. Ако то није прошло, онда су грађани уцјењивани. Обично се каже да је политика свугдје иста, али код нас је то отишло у једну опаснију крајност", навео је некадашњи главни преговарач БиХ са ЕУ Игор Давидовић.

За аналитичара Велизара Антића избори нису били ни фер, а након свега видимо да нису ни поштени. 

"На изборима су се поново супротствиле личности, а не програми. На изборе је поново изашло хиљаде грађана којих нема", рекао је Антић.



"Ја гарантујем да је у РС излазност била 80 одсто. Зашто? Зато што имате по званичним статистикама да у Српској живи 1.170.000 грађана, а на бирачким списковима их је 1.260.000. Значи да у бирачком списку имате 90 хиљада више људи који гласају", рекао је Антић.

У БиХ се намјестила ситуација у којој би требало да се изанализира сваки неважећи листић онако како закон налаже.

"Да се види да ли су неважећи листићи неважећи по жељи бирача или је злоупотребом бирачких одбора. Често одлазим у иностранство и знам да ћу бити кажњен ако не поштујем закон, али знам и да ће предсједник те земље бити кажњен уколико направи исти прекршај. У БиХ је супротно. У БиХ постоје грађани првог и другог реда", наглашава Шехић.

"У ЦИК-у сједе људи које бирају политичке партије. Неће они ићи на оне који су их изабрали да тамо сједе", јасан је Антић.

"Једина права санкција коју неко може да осјети за своје морално поступање јесте грижа савјести. Да ли је реално очекивати да неког од наших кандидата задеси грижа савјести? То је једнако вјероватно као што је вјероватно да ће мени за сат времена нарасти коса", рекао је у некадашњи главни преговарач БиХ са ЕУ Игор Давидовић.

Аналитичари оцјењују да у БиХ никада неће завладати атмосфера поштених избора, уколико законски не буду уведене озбиљне санкције за чланове бирачких одбора, поткупљиве бираче, али и странке и лидере за које се утврди да су учесници изборне преваре.

БН ТВ

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

12.10.2018 21:12

За све странке и кандидате избори на којима не побиједе су били непоштени. Тако је у свим земљама свијета. За побједноке избори су били демократски и поштени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кизо

13.10.2018 05:53

У ноци избора Бореновиц се са муком смјескао и говорио како це то бити најнеизвјеснији избори до сад припремајуци јавност за протесте иако је вец у 20 цасова знао да губе и то са великом разликом. Овај протест треба њему као нека подрска за останак на целу ПДПа . За Вукоту је прекасно јер је СДС дозивио дебакл.

Name

Граданин

13.10.2018 06:18

Засто нико од мене није покусао купити глас??!!! Не мозе зато сто би било кифа опалио у главурду при покусају. Знаци до људи је!!! су Сви али сви су то радили као да је сасвим нормално. Највисе ДНС ови кадрови па онда СЗП а најмање владајуци јер они су то притисцима радили.

Name

Вријем за промјене!

13.10.2018 06:26

Ко казе да су папци непостено досли на власт?

Name

Правда

12.10.2018 21:19

Страсно , а ЦИК и даље тврди све је у реду и њима није познато да је било неких нееее правилности !

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ XЛ И КИЗО

13.10.2018 07:33

БОЛИ МЕНЕ УВО ЗА ТЕБЕ, БОРЕНОВИЦА ,ГОВЕДАРИЦУ И СВЕ ЊИХ, ОНИ ЦЕ И ДАЉЕ СОЛИДНО ЗИВЈЕТИ. ЈА САМ ПОКРАДЕН И ПОНИЗЕН, МИ ОБИЦНИ ЉУДИ СМО ПОКРАДЕНИ И ПОНИЗЕНИ. МИ ХОЦЕМО ДА СЕ НЕСТО ПРОМИЈЕНИ У ОВОМ ЛЕГЛУ КРИМИНАЛА. КО СИ ТИ И ВИ ДА МОЈ ГЛАС И ЛИСТИЦ ПОНИСТАВСТЕ И ПРЕПРАВЉАТЕ. ГЊИДЕ ЈЕДНЕ, БРИГА МЕ ЗА ПОЛИТИЦАРЕ МИ СМО НАПРАВЉАНИ ГРАДЈАНИМА ДРУГОГ РЕДА А ВИ МОЗЕТЕВКАКО ХОЦЕТЕ, ЈЕ ЛИ? Е НЕЦЕ МОЦИ ТАКО, УЛИЦА ЦЕ ПОКАЗАТИ ПРАВЕ БРОЈКЕ!!!!!

Name

Директ

12.10.2018 21:31

Сама цињеница да 4 фирме у власниству људи блиских Додику стампају листице довољно говори о томе, а то је само дио прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2018 06:19

Па није Додик тендер расписивао него ЦИК. Де не лупај.

Name

Лојалност Папку!

13.10.2018 06:21

Све сто ради у РС је блиско са диктатором, а оно сто не ради знасе засто не ради!

Name

Лаки

12.10.2018 21:40

Мој проблем ,ста цу урадит са својим гласацким листицем.Мугу и празан убацит у гласацкиу кутују.Премало је било празних листица.Која је станка дала било какав програм.Ниједна ама ниста, него само прице (лопови па лопови).То не пије воде.Нека ови остану док опозиција не смисли какав позитиван програм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

12.10.2018 22:05

Нека их народ протестима натјера на поновно пребројавање гласова. На хиљаде примјера има еклатантног кршења изборне воље грађана. Опозицију позови своје чланство на протесте, шта чекате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алберт

12.10.2018 22:08

Слажем се са констатацијом да је на изборе у Републици Српској изашло 80% грађана. Тим је побједа владајуће коалиције још убједљивија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не свирај к*

13.10.2018 06:22

Ма немој, у Приједору гдје је ДНС најјаци излазност је 47%!

Name

Листићи

12.10.2018 22:14

Све док се листићи буду штампали у Лакташима неће бити регуларни.Зар нема нико други да може штампати листиће.Какви тендери људи,то мора да ради штампарија која штампа новац.Знајући да у тој штампарији раде само чланови СНСД то је сукоб интереса и 100% вјероватноћа злоупотребе и отуђење листића који се у току изборног дана користе за "бугарски воз".То је још сумњивије како није било контролора ЦИК сво вријеме штампања.Заиста због ове чињенице избори нису могли бити организовани и требају се поништити у Републици Српској.Треба измјенити редослијед кандидата на листићу и да се штампају негдје ван РС ,али не у Србији,Црној Гори,Хрватској.Штампање листића је главни узрок изборне преваре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постењацина

12.10.2018 22:54

Никад избори нису били постени. Али ето буде и нацина да омладина исплива на поврсину. Свака цаст Станивуковицу, највисе гласова за НС РС. хттпс://yоуту.бе/8Кз15qЕфГQц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

12.10.2018 23:17

Нека СИПА уради свој посао .Ако је било куповине гласаца, ако је било застрасивања ,ако је била изборна крадја..зна се гдје требају бити тзв..купци. Било их је свуда и мислим да Сипа треба утврдити нерегуларности те дà народ висе казни оне који купују или уцјењују сирптињу..Ок..Добили сте новац за гласове, гласали сте..ал ајмо поновити изборе бар за предсједника РС..Постено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Побједа

13.10.2018 01:53

Изгубили сте и мрс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доле Додикове Папцине!

13.10.2018 06:23

Изгубили смо ми слободу, право гласа..елементарна права!

Name

РЕ ПОБЈЕДА

13.10.2018 07:36

ИЗГУБИЛИ СМО МИ ДОСТОЈАНСТВО, ПОЛАКО ДОЦИ ЦЕ И НА ВАС РЕД. ЈЕДНОГ ДАНА ДРЗАВА ЦЕ ПРОГУНКЦИОНИСАТИ И НЕЦЕТ МОЦИ СВЕ СТО ВАМ ТРЕБА УКРАСТИ ИЛИ КУПИТИ. ПРИЈАТЕЉУ, ОКРЕЦЕ СЕ КОЛО СРЕЦЕ. БОЛИ МЕНЕ НЕКА СТВАР ЗА СВЕ ПОЛИТИЦАРЕ, ОНИ ЦЕ СЕ СВИ СНАЦИ.

Name

@ Прави - РОКИ -

13.10.2018 04:33

Требало је санкционисати Додика још прије избора за силовање гласача. Ово је зрело да поштене изборе организују странци..,а ове поништити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

13.10.2018 04:48

Мицо Мициц преузима СДС је наслов из данасњих новина,одлицан потез и конацно квалитетна одлука..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.10.2018 06:24

И коалиција са СНСД - смеће на једном мјесту

Name

Босанацц

13.10.2018 06:09

Само странцима дати да они воде бројање и то го било поштено

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оток

13.10.2018 06:52

Погледајте само изјаву Младена Иванића од 03.10 када каже да имају 6000 посматрача и да је немогуће покрасти изборе а 09.10. друга изјава јер је изгубио гласи ми смо покрадени па се питам ид кога је ли између себе

Name

XXЛ

13.10.2018 06:23

Хммм побједа или пораз а могло би се реци и висеструка побједа.По мом скромном мисљењу а заиста тако и мислим.Не зато сто није нико просао сто сам ја гласао за њег него оно бас бас реално.Поред стампања листица колико "неко хоце" у оба ентитета тако исто бирање гласацких комисија по избору неких а наравно и куповина,подкупљивање оних ниских у цлановима исте да бих могли настимати како хоце.А наааајгоре је то сто нас "ј" у здрав мозак.ЦИК неозбиљни тотално односно подкупљиви и ГРЕБУ низ длаку.Оно мало сто је остало "нормалног" народа да гласа за било какву промјену немогуце је јер ови са будзета уз помоц изборних малверзација долазе до изразаја.ја сам био задњи на списку за одлазак у иностранство.Неко ме је сад прогурао у сам врх 80% мојих је вани.Атак је на мене после ових десавања око избора да одем.Сад сам 50% да ли ици или не.Муслиман сам волим своје мјесто волим и ову "ј" дрзаву ал ме гоне одавде.Нисам гласао за СДА нисам ни за Комсица.Гласао сам за промјене.Гласао сам за Мирсада Хадзикадица.Ста и да је добио изборе како даље.Јесу ли друга два народа за боље сутра? Ко ко је гласао за промјене? Ситуиран сам веома веома добро али ако нееема мој комсија ста јести како да мени буде добро? Не зелим гледати ницију патњу.Ја сам цовјек.Рат је заврсен.Засто нам није добро?Јел ми то не зелимо....

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАДА ЋЕ?

13.10.2018 06:42

Када ће Вучић објавити доказе о мијешању странаца, највјероватније НИКАД. паметном довољно хттпс://www.клиx.ба/вијести/бих/вуциц-се-усутио-гдје-је-нестала-књига-доказа-о-томе-ко-се-мијесао-у-бх-изборе/181012089

ОДГОВОРИТЕ
Name

Атлантиц

13.10.2018 06:54

Никакав закон овдје не помаже, имамо ми законе али их не поштујемо. Овдје само строга контрола странаца или електронско гласање може помоћи. Атлантик је одрадио изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

13.10.2018 07:00

Како нам функционисе Дрзава тако и избори.Да су постени нису као сто нису били посљедњих тридесетак година.Будуци да је све мање дрзаве све је висе злоупотреба од користења ресурса у предизборним кампањама до директне промјене воље градана фалсификовањем изборног материјала.Засто градани суте, па вјероватно зато сто ниједну партију нити изборни блок нису дозивјели као заститнике својих интереса нити гаранта боље будуцности него као интересне групе које се боре за своје интересе.Да јесу нити би злоупотребе биле овој мјери нити би их било потребно позивати на улицу јер би изасли и сами.Ако постоји најбједнија злоупотреба пилитицара онда је то запосљавање у институцијама за новац на радна мјеста која у сустини не требају а то су радили и једни и други уз прецутну сагласност руководстава или ради мира у куци.Зато појединац који указује искрено на своје муке а које су и муке народа окупи и десет пута висе просвједника него наси господари, безлицни и корумпирани политицари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање Иваницу

13.10.2018 07:28

Господине Иванић. Хоћете ли питати Вучића гдје су ти докази о мијешање у изборе што је рекао да ће Вам у лице показати? Хвала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуциц

13.10.2018 15:27

Наравно да нецу. Упалило је кад је требало.

Name

Марqуез

13.10.2018 07:35

“Када би избори могли нешто променити они би били забрањени”. - Марк Твен Како је могуце да борци гласају за лопова, сверцера који је у рату продавао ратну технику тада непријатељској страни??? Исту ону која је убијала њихове саборце. Знају ко је, знају ста је, знају циме се бавио, знају да се тиме и сада бави и опет поред имена таквога ставе x??? Избори постени??? Поново процитати цитат Марка Твена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

13.10.2018 07:43

Бореновиц и Вукота оставке на видјело..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РеXл

13.10.2018 07:51

Не лупетај XЛ.Ти не зивис у демократској дрзави као ја а мозда ти је поврх тога Бајин ЕПП испрао мозак.СЛУСАЈ ВАМО.У демократским дрзавама дакле Аустрија,Сведска,Словенија,Холандија итд нико се незали на регуларност избора јер те дрзаве воде постени,паметни и савјесни људи.Осим тога систем је тако уредјен да цак да нетко покуса несто изманипулисати заврсио је за вјеке вјекова с политицким зивотом.Образуј се мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

13.10.2018 08:02

ПОКРАДЕНИ ГЛАСОВИ СУ ПОСЛЕДИЦА НЕ УРЕЂЕНОГ СИСТЕМА.НАЈОПАСНИЈИ СУ ИНТЕРЕСИ ЈА ТЕБИ ТИ МЕНИ .СВЕ ЈЕ ПРЕВАРА И ЛАЖ.ТАЧКА.

ОДГОВОРИТЕ