Ко даје новац за болесну дјецу!?

За лијечење тешко болесне дјеце радници су за осам мјесеци из плата издвојили око 3,3 милиона марака, док је од куповине службених возила за ту намјену обезбијеђено свега 112. 840 КМ.

Република Српска 11.10.2018 | 19:14
Ко даје новац за болесну дјецу!?
Тако је радничка класа, кроз добровољни допринос, до краја августа 2018. за лијечење најмлађих издвојила 30 пута више него буџетски потрошачи, који су се у години штедње почастили новим аутомобилима.

Ако је судити по банковним изводима Фонда солидарности за лијечење дјеце из РС у иностранству, који су јавности доступан на њиховом званичном сајту, у Српској је од почетка године купљено свега 60 службених возила. Ова цифра, оцјењују познаваоци прилика, звучи прилично нереално, ако се узме у обзир да су по закону сви буџетски потрошачи у РС, изузев МУП-а и здравствених установа, обавезни да након  куповине аутомобила, било новог или половног, у Фонд уплате пет одсто од вриједности возила.

Списак тих обвезника је подугачак, од Владе РС, министарстава, Народне скупштине, Кабинета предсједника, па до читаве мреже јавних предузећа, управних организација, јавних школа и вртића, комуналних предузећа, судова, установа културе. Према званичном регистру, у РС су чак 903 субјекта, укључујући и МУП и здравствене установе, обавезна да за све набавке, па и за куповину аутомобила, расписују тендере.

Нико не зна колико је аутомобила купљено

У Фонду солидарности кажу да не могу процијенити да ли је 60 купљених службених аутомобила за осам мјесеци у цијелој РС одраз реалног стања.



– Ми не можемо тврдити да нека институција избјегава да испуни своју законску обавезу, јер напросто не знамо, нити има начина да сазнамо, колико је службених возила у РС купљено. Чак и да то сазнамо ми немамо алата да неког приморамо да испуни своју законску обавезу – каже директорка Фонда Јасминка Вучковић.

Додаје да је пракса показала да постоји потреба за дорадом Закона о фонду солидарности, те да ће се у наредном периоду радити на томе.

У невладиним организацијама, које се баве контролом јавних набавки и борбом против корупције, сматрају да би провођење овог закона требало прецизирати подзаконским актима Владе РС. 

– Ни ми не можемо, овако на прву, рећи да ли је 60 службених аутомобила у РС за осам мјесеци мало или много и да ли је неко „заборавио“ да уплати пет одсто у Фонд солидарности РС. Да би се то егзактно утврдило потребно је озбиљно истраживање – каже Игор Вукајловић из Удружења грађана „Тендер“.

Додаје да би један од начина контроле убудуће могло бити и свакодневно праћење објављених тендера на званичном сајту Агенције за јавне набавке БиХ.

Најскупље лијечење 240.000 евра

За лијечење дјеце у иностранству Фонд солидарности је до сада уплатио око 1,7 милиона КМ. Дјеца су упућивана у референтне здравствене установе у Њемачкој, Шпанији, Аустрији, Италији, Швајцарској, Белгији, Русији, Словенији и Турској.

Највећи износ Фонд је одобрио за трансплантацију коштане сржи у Њемачкој и тај рачун је износио око 240.000 евра.

Средства Фонда користило је 50 дјеце, од којих је за троје дјеце лијечење продужено више пута. Тренутно је на рачуну Фонда солидарности на располагању око 4,2 милиона КМ.

(Српскаинфо)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Скептик

11.10.2018 17:32

Додик је пред изборе умјесто пензионерима новац требао дати болесној дјеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

11.10.2018 19:13

Неки дан се за дијете од цетири године скупља хуманитарна помоц у Самцу, писало у Гласу. Како то да Фонд не сноси лијецење тог дјетета. Овај Фонд слузи за запосљавање странацких подобника и ухљеба. Срамота!!!

Name

Распитајте се мало

11.10.2018 20:06

Фонд солидарности нема запослених, осим директора, који има плату мању него директор иједне друге установе. Ова зена се бори као лав, а у свом раду користи скромна средства (не мислим на материјална, вец опрему, просторије...и сл.) Фонда здравственог осигурања која су јој стављена на располагање. Нема никакве репрезентације, аутомобиле, возаце, секретарице, помоцнике... Сто се тице дјетета из Самца, ником се не брани да покуса за дијете прикупити помоц и изван институција, али стално се позивају сви родитељи обољеле дјеце да се обрате званицно Фонду, цији Управни одбор одлуцује и одобрава лијецење сваком дјетету за које су испуњени законом прописани услови. Па не моземо бас по свему и свима редом пљувати, немогуце је да бас нико и ниста не ваља. Људи, педесеторо насе дјеце је вец спасено или им је дата прилика захваљујуци овом Фонду! Ја сам срецан ако су новци од моје плате донијели само један осмијех и сансу неком малисану!

Name

Вук

11.10.2018 20:34

Колико је уплатио кабинет предсједника и МУП за набавку нових хеликоптера

Name

Распитајте се мало

11.10.2018 20:59

Па ако цемо право, и тај хеликоптер најцесце превози болеснике. Неки дан су оца Вању, младог свестеника након мозданог удара одвезли бас тим новим хеликоптером хитно за Бања Луку, да му спасу зивот. То је само најновији примјер...а има их много, сваки дан. Не казем да не мозе боље, ни да сад ваља, али просто мислим да се мозе и не смије све зацрнити, авака идеја и набавка пљувати и да нам бас све буде за осуду. Али, вјероватно је мало до нас самих - какве су нам мисли, такав нам је зивот. Ако зелимо у свему само зло да тразимо, добро це нас мимоици, а да га и не примијетимо... Свако добро!

Name

Патриота

12.10.2018 08:20

А како се, не дај Бозе, ако затреба, мозе назвати и јавити да се додје тим хеликоптером по болесника у јако теском стању ??? или је то само за "Богом дане"...

Name

Вук

12.10.2018 10:22

Питање је било јасно да ли су уплацена средства у фонд солидарности приликом набавке тих летјелица, за које се потросило 20-ак милиона марака.Тај хеликоптер превози само "богом дане", не прицајте отрцане прице

Name

Михајло

11.10.2018 17:34

Најскупље лијецење 240000 еура, а та трансплантација у Њемацкој костала 500000 еура и опет су родитељи морали мјесецима скупљати 260000 еура и поред 4.2 милиона на рацуну, а да одобре лијецење морас некоме у дзеп убацити који еуро да би се одобрила средства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нетачна информација

12.10.2018 09:36

Фонд солидарности када одобри лијечење финансира 100 одсто. Дакле, уплаћује сва средства према предрачуну...Уколико родитељ скупља новац, вјероватно скупља за неке друге трошкове ( пута, смјештаја и слично), јер Фонд солидарности лијечење у потпуности покрива...

Name

Грунф

11.10.2018 17:36

Небитно. Потпуно небитно. Да су покрали сав новац и потросили на ескорт даме, путовања, оргијања свих врста, покуповали пола Беца, да су недај бозе умрла нека дјеца због тога добили би изборе. Овдје будућности дефинису пензионери. Ваља ових 30-100 КМ за глас више од свег. Ко шиша дјецу и солидарност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Грунф

11.10.2018 18:49

И људи који живе у руралним подручјима. Ко да они прате вијести?

Name

Бл

11.10.2018 19:33

Хаха добар ти коментар, залосно али истинито.

Name

брецало

11.10.2018 19:33

Вазно је да сте бирали те фукаре лопове и сецикезе па нек купују аута хеликоптере нек иду у ресторане на скупе руцкове и вецере нек наредних 4 године убијају дјецу нек наредних 4 године лукац у скупстини прјети нек лазни палози раде и нек млади иду из републике српске јер немогу доци до посла од тајкуна и њихове фамилије све неписмени несколовани необразовани иду у фотеље купују ста стигну продавају земљу у своју корист а не корист градјана вазно је да та гамад напредују

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИЈЕ ОБАВЕЗНО

11.10.2018 21:29

У фонд солидарности , који је у надлезности Фонда здравства, радници уплаћују добровољно. Знаци имају законску могуцност да поднесу захтјев преко послодавца и та уплата це престати. Нема смисла да вец поред редовног доприноса у Фонд здравства радник уплацује јос добровљно дио из своје нето плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За похвалу

12.10.2018 10:01

Фонд солидарности за лијечење дјеце не треба мијешати у политику. Сама чињеница да је на челу Фонда докторица која није ни у једној политичкој партији и да је она уједно и једини запослени у овој институцији, довољно говори да је намјера приликом оснивања Фонда била да се омогући лијечење дјеце у иностранству, а не ухљебљење страначких и других подобних кадрова. Сви приходи и расходи, са комплетним изводима из банака овог Фонда су видљиви на сајту, тако да било какве малверзације са новцем нису могуће. Ово је вјероватно једина институција која поштено ради у нашој држави!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.10.2018 17:00

Фонд солидарности је основан јер држава нема пара за лијечење наше дјеце, али има за друге ствари. Тај новац издвајам само зато што се надам да ће ипак неком дјетету бити о помоћи.

Name

Роб

13.10.2018 19:06

Има пара како нема зато своју дјецу возају слузбеним аутима а и дјеца им возају слузбена аута идемоооооо