НБА "загријавање": Српски Пацифик...!

До почетка НБА сезоне остало је само пет дана. Време је да се фокусирамо на дивизију у којој наступају актуелни шампиони, неки од највећих суперстарова, али и бројни Срби.

Кошарка 11.10.2018 | 23:07
НБА "загријавање": Српски Пацифик...!
У тимовима дивизије Пацифик играју чак четворица од петорице активних Срба у НБА лиги (сви осим Јокића), а ту је и новопечени главни тренер Игор Кокошков.

Комшије и најчешћи ривали биће им моћни Голден Стејт и Лејкерси појачани Леброном Џејмсом, што свима заједно гарантује додатно присуство у медијима. Надамо се да ће га искористити на најбољи начин!

ГОЛДЕН СТЕЈТ ВОРИОРС

Како кладионице кажу, нови-стари шампиони. Колико уопште времена треба трошити на њих, када о главним играчима сви ми који пратимо кошарку, знамо већ све. Сада више немају четири Алл стар играча, већ је стигао и пети. Од када пратим НБА лигу, не знам за тим који је имао пет играча Алл стар калибра у истом тренутку. Вориорсима је на њих четворицу стигао и Буги Казинс.

ДеМаркус излази из озбиљне повреде, после које ниједан високи играч није поновио старе партије. Буги је изабрао доста добру средину, где неће имати притисак брзог повратка у форму. А и други део приче је повољан, то је та титула која се смеши Вориорсима. Евентуалним Дурентовим одласком следећег лета, остало би доста места за Казинса у петорци Вориорса, поготово што ће и Клеј Томпсон моћи да бира нову средину. ДеМаркус би у догледно време требало да се врати у пун статус.

Прве две нападачке опције остају непромењене и на њима су Стеф Кари и Кевин Дурент. Обојица су имали готово идентичне просеке поена и били страх и трепет за противничке одбране. Са Казинсом испод коша, имаће још више простора, што звучи застрашујуће. Одмах иза њих је нешто мање ефикасни, други део Спласх Бротхерс тандема, Клеј Томпсон. Иако мало слабији по номиналном учинку, шутерски је имао сјајну сезону са високим процентима за два и три поена. Врло је могуће да ће на крају сезоне променити средину, како би, као некада Харден, изашао из сенке саиграча. Клеј је увек био ту када некоме од поменуте двојице не иде најбоље. Ако ћемо искрено, заслужује тим где ће добити више простора, јер по свом таленту и радној етици може да буде вођа тима.

Са прилично високим, али заслуженим уговором, на позицији високог крила је Дрејмонд Грин, чувени трасх талкер, увек мотивисан до највише тачке. Он је био њихова трипл дабл машина, јер је често знао да скоковима и асистенцијама, поред његових десетак поена, стигне до увек атрактивног учинка. Он је, поред неколицине играча, живи сведок да друга рунда драфта и позиција на самом крају не значе ништа, ако у себе уложите максимум труда и рада, а пронађете место на коме сте продуктивни за тим, па онда и за себе.

Од остатка тима ту су пре свих Игудала и Ливингстон. који су већ староседеоци у Сан Франциску. Игудала је фантастичан играч, мада године и ситне повреде одавно нагризају његов атлетицизам. Овај човек има такву фокусираност, која до изражаја долази у најбитнијим плеј-оф утакмицама, када се истицао кошевима, одбраном и украденим лоптама у преломним моментима. Поред Спласх Бротхерса, покупио је награду МВП финала лиге 2014/15. И тада је феноменално шутирао за три када је требало, а иначе просек кроз каријеру му је 33 одсто. Ливингстон, некада велики таленат, који је могао много више да уради. Поуздан реализатор и креатор, са одличним одразом и брзином. Изузетно сигуран у шуту за два, који као и Игудала, покаже све оно што зна у плеј-офу.

Од мање познатих, какве морају да доводе због мањка простора у саларy цапу, тим је попунио Јеребко, који је имао неке врло добре партије у Детроиту, Бостону и Јути. Доста ће им значити када буде мењао Грина, свакако квалитетно појачање за мале паре. Џордан Бел, као центар, испунио је очекивања као руки прошле сезоне. Сви су знали за његову дефанзиву, али је имао и неколико одличних офанзивних партија. А онда и Квин Кук, велико изненађење у позитивном смислу. Потпуно је искористио повреду Карија, иако није био драфтован, у просеку је бележио скоро 10 поена по мечу и показао да се на њега може озбиљно рачунати у будућности. Као додатни осигурач на позицији 1 стигао је Улис, који је у Финиксу имао много простора и није га најбоље искористио.

Остали играчи су ту да попуне место и добију својих пар минута, а на крају сезоне можда и шампионски прстен. Тешко да ће Буги унети немир у хемију ове екипе. Организација је тако постављена да све јако добро функционише. Ако их не оборе Хјустон у финалу Запада или Бостон у великом финалу, ето нове титуле у Сан Франциску.

Очекивана петорка: Кари, Томпсон, Дурент, Грин, Бел (до повратка Казинса).

ЛОС АНЂЕЛЕС КЛИПЕРС

Мање популаран тим из Лос Анђелеса, мада у последњих пар година све више људи навија за њих, а од скоро и Срби. Очекивања нису велика, иако је тим доста солидан, са доказаним играчима. На Истоку би се борили за високу позицију, сигурно. Још се нису определили којим путем желе да крену, мада су покупили сјајног играча на драфту ове године.

Прва звезда је сигурно Тобајас Херис, доведен прошле зиме у трејду за Грифина. Са 26 година, ово му је четврти тим за који игра. Свуда, осим у Милвокију, био је један од главних играча. Иако га бије глас великог потрошача лопти, он заиста има доста добре просеке, који му дају за право да користи лопте које добије. Може да покрије више позиција, услед одличних физикалија које поседује. Ове сезоне, када је од почетка дочекује у Клиперсима, очекујемо партије са 20+ просеком поена. Одмах иза њега је Данило Галинари, чија потрошња лопти често није оправдана процентом шута. Често зна, када му не иде, да се држи старе и по њега исправне реченице, да шутер мора да шутира да би погађао. Он се тога слепо држи. Све је склонији повредама, па је велико питање колико још дуго ће бити члан Клиперса.

На бековским позицијама су прилично јаки, пре свега дефанзивно, а онда и офанзивно. Дугорочно потписани Ејвери Бредли дочекује спреман и здрав ову сезону. У Клиперсима се сећају његових сјајних игара из Бостона, када је био један од најзаслужнијих за резултате Селтикса. Када њега поставите на неког играча, будите сигурни да се тај неће наиграти и да ће за сваки поен морати добро да се потруди. Патрик Беверли је, после почетка каријере у Европи, већ доказан НБА играч. Такође дефанзивна звер и један од оних досадних чувара, који вам се просто залепи за дрес. Краси га изузетна храброст у игри и зато га поштује сваки тренер.

Гужву на бековским позицијама појачавају млади Торнвел и наш Теодосић. О Теодосићу већ сви све знамо. Мађионичар са лоптом, још од Неша и Џејсона Вилијамса, није било играча са таквом асистенцијом. И показао је прошле сезоне да има шлифа за НБА лигу, међутим повреде га константно спречавају да оствари још већу улогу.

Један од најбољих шестих играча лиге, Лу Вилијамс, остао је у Клиперсима. Њему највише и прија улога шестог играча, јер је тада најпродуктивнији, као нешто старији колега по позицији, Џамал Крофорд. Прошле године одиграо је своју убедљиво најбољу сезону, са скоро 23 поена по мечу! Његове серије поена знају да излуде противиника. Још један је пример да се у другој рунди драфта крију неки од кошаркашких бисера.

На драфту су у првој рунди бирали плеја и бека шутера, што ће им направити додатни проблем око расподеле минута. Први је Шај Гилџус Александер са Кентакија, интелигентан играч са пребрзим рукама у одбрани. Са скоро 200 цм може да оствари не само висинску, него и брзинску предност. Биће велико изненађење овог драфта. Други је класични шутер, Џером Робинсон, који долази са Бостон колеџа, после три одличне сезоне. Добре физикалије, идеалан скок шут и висок одраз. На леђима њих двојице, Клиперси могу градити светлу будућност. Одлићни избори на драфту.

На крилним позицијама су мало тањи, где имају добре играче, али профилисане као играче задатка. Ту је повратник из Хјустона Лук Мба Муте, који је доста допринео успесима Клиперса у ери Пола, Грифина и Џордана. Поред њега, стигао је Мајк Скот из Вашингтона, некада Атлантина четворка која шири рекет. Изузетно је поправио шут, а с обзиром на то да је у најбољим годинама, могу се очекивати квалитетне партије и у Клиперсима. И на крају, искусни Весли Џонсон. Шета између бека и крила, али никада није био довољно константан и тешко да ће се ту нешто поправити. Вероватно лимитирана улога, на десетак минута.

Центар Марћин Гортат стигао је из Вашингтона у трејду за Остина Риверса. Најбоље партије су давно иза њега, а ово му је последња сезона масивног уговора потписаног 2014. Прошла сезона је била за заборав, са лошом атмосфером и свађама са Џоном Волом. Пољски чекић ће имати још једну шансу за доказивање са своје 34 године. Још један пик друге рунде јеМонтрел Херел. Одлична прошла сезона на позицији резервног центра, преко 10 поена по мечу, са 64 одсто шута из игре. Јак и енергичан, користан играч за сваки тим.

И на самом крају долази Боби Марјановић. Многи су мислили да ће добити значајне минуте у Клиперсима, али се то није десило. Он је и даље најпотцењенији играч. Скоро сваку прилику је максимално искористио и доказао да може. И даље питање за тренере... Зашто не дате Бобану да игра? Можда ће ове сезоне Док Риверс исправити грешку и пустити га да више допринесе игри и победама. Однос одиграних минута и свих параметара је невероватно висок, али и даље га игноришу. Видећемо...

Клиперси имају потенцијал за плеј-оф, али имају и Галинарија који их вуче доле. Денвер је морао да га се ослободи, јер је често нерезонски трошио лопте и гурао екипу у пораз. Док Риверс мора да рашчисти са тим, ако жели успех на овако јаком Западу. Квалитетан и перспективан тим, који Док може лепо да среди. Биће жестоке борбе ове године у Стејплс центру, јер је и Краљ Џејмс дошао у Град анђела. Клиперси морају ове године да укључе нешто јачи погон.

Очекивана петорка: Беверли, Бредли, Галинари, Херис, Гортат.

ЛОС АНЂЕЛЕС ЛЕЈКЕРС

ЛеБрон Џејмс је решио да поново упери светла рефлектора на Лос Анђелес. Свакако да његово присуство значајно утиче на изгледе Лејкерса да се домогну плеј-офа, а ту је и пар младих нада које могу да израсту у играче Алл стар капацитета. Ова године, Лејкерси су фокусирани на уигравање Краља са раније селектираним талентима и повратак у плеј-оф. Све преко прве рунде би било изненађење, што је и сам ЛеБрон изјавио (можда и да би растеретио екипу на старту сезоне).

О Џејмсу не треба трошити речи. Већ сада је на 7. месту вечне листе стрелаца, а на крају године вероватно већ на 5. месту. Са 33 године још није ни близу опроштаја, а то је показао и прошле сезоне, када је практично сам гурао Кавсе кроз регуларни део, па кроз плеј-оф до финала. Даље није могао, јер ни он није способан за борбу три на један.

Стигли су и још неки искусни играчи, који немају баш претерано добру репутацију, али квалитет није споран. Први је Режон Рондо. Краљ асистенција, после фантастичне сезоне са Пеликансима, стиже да одигра бар једну сезону са Џејмсом, за најпознатију франшизу НБА лиге. Стигао је и Ленс Стивенсон, познат по гомили препуцавања са ЛеБроном, али то се све заборавља, сада када играју за исти тим. Повратком у Индијану вратио је и своју каријеру на прави пут, само је потребно да настави истим темпом.

Можда најпроблематичнији, али и највећи таленат је Мајкл Бизли. После давне епизоде у Минесоти, одиграо је добру сезону за Никсе, мада тамо није било борбе за високе такмичарске циљеве. Каже да је сада доста паметнији и да се не понаша као клинац. И последњи је Џавал МекГи. Редовни учесник емисије Шакила О'Нила у којој исмева неспретне потезе. Чини се да је и МекГи сазрео и да игра доста смисленије. У правом моменту долази у Лејкерсе. Једва чекамо нову сезону и ову петорку.

На беку шутеру ће или почињати или мењати Стивенсона, Кентавиус Колдвел Поуп. Поникао је у Детроиту, па добио јако добар уговор од Лејкерса, када су се сви питали зашто. Поуп је квалитетан шутер, који је прошле сезоне бележио одличне проценте, али и поправио скока. Било је потребно да више учествује у игри, осим ослањања на шут, који га често није добро служио у ранијим сезонама. Мораће да одржи ову константност, ако жели нови, велики уговор.

А сада листа младих звезда Лејкерса и потенцијално одличних играча, под условом да уложе максимални труд у свој развој. Највећи таленат међу њима је Кајл Кузма. Од старта руки сезоне је почао да показује о каквом играчу се ради. Потпуно спреман за ову лигу, сипао је тројке као да је то најједноставнија ствар на свету, закуцавао преко противника, чак у једном моменту показао да је већ вођа ове екипе. Иако изабран на самом крају прве рунде драфта, без проблема је заслужио место у идеалној петорци рукија.

Са већ две сезоне у НБА лиги, а само 21 годином, ту је и Брендон Инграм. Многи су му лепили етикету новог Кевина Дурента, на кога доста подсећа грађом. После нешто слабије прве сезоне, показао је зашто је изабран са друге позиције. Много је радио на себи и свом шуту, што показује и током припремних утакмица. Џејмс је пре неки дан рекао да сви гледају у Инграма, јер је он следећа звезда. Краљ сигурно зна о чему прича...

Након њих двојице, плејаду потенцијалних асова закључује Лонзо Бол. Измакао се од очеве сенке, од које нису побегла остала два брата. И онај чудни шут је нестао овог лета. Сви који су гледали и чули Меџика Џонсона, могли су да се увере да је сада његов шут много природнији и правилнији. Очекује се да и он, као Инграм, у другој сезони оправда високу позицију на драфту и шансу коју је добио у Лејкерсима.

Мање познат, али са доста солидном сезоном је Џош Харт. На овогодишњој летњој лиги је освојио МВП награду, са скоро 25 поена по утакмици, показавши да рад и труд нису били узалудни. Огроман потенцијал са сјајним шутем, који може да донесе сигурно десетак поена по утакмици. Ивица Зубац се нада шанси у односу на прошлу сезону, када је услед присуства Лопеза и Рендла имао врло мало минута. Нада се да ће поновити своју руки сезону, време ради за њега. Бивша звезда Канзаса, Сви Михајлук, одиграо је Летњу лигу на високом нивоу, а да ли ће и колико имати простора услед јаке конкуренције на ниском крилу, видећемо.

Мислим да ове године сигурно улазе у плеј-оф, пре свега због микса младости и искуства. Имају одличног тренера, бившег играча Лејкерса, који одлично познаје организацију и циљеве франшизе. Волтон ће имати Џејмса као десну руку на терену, за разлику од Кливленда, где се Краљ питао за све пре тренера, сада је ставио до знања да ће се понашати као тимски играч. Да ли ће догурати даље од првог кола плеј-офа, зависиће и од позиције на крају регуларног дела сезоне.

Очекивана петорка: Рондо, Колдвел Поуп, Инграм, Џејмс, МекГи.

ФИНИКС САНС

Почео је истински ребилдинг Санса. Добили су прилику да бирају са првог пика и очекивано узели ДеАндре Ејтона. Момак који је спреман да подели лидерску палицу са Букером и поведе Сансе у неке боље дане, као под вођством Сер Чарлса или Стива Неша.

Доведен је и наш Игор Кокошков као главни тренер, први ванамерички тренер на позицији шефа струке НБА тима. Пошто је провео време у Финиксу као асистент, јако добро познаје ову средину. У Јути је додатно испекао занат и понесен одличном прошлом сезоном, што у Јути, то и са Словенијом, има велики мотив да врати Сансе на стазе успеха.

ДеАндре Ејтон у лигу улази са само 20 година, али на терену делује као да има пар сезона иза себе. Изузетно сигуран шут, иако има 216 цм, имао је добре и доминантне утакмице на колеџу. Ембид је изјавио да му треба још доста снаге да би се носио са њим, али то је Ембид и његов трасх талк. Слични су по кретњама, брзини и шуту, с тим што Ембид заиста јесте физички јачи, али је Ејтон покретљивији центар. Многи га пре пореде са Ентонијем Дејвисом или Дејвидом Робинсоном, али Ејтон заиста има свој стил у игри и тако треба да остане. Највероватније руки године, ако не буде великих изненађења.

Поред њега, ударна игла биће вансеријски шутер Девин Букер. Сваке године је подизао своје просеке. Изванредан у шуту, са савршено добрим и брзим избачајем. Иако није имао претерано запажену колеџ каријеру, Сансу су веровали у њега и он им је вратио на најбољи начин. Прави цлутцх играч, без страха. У септембру је оперисао десну шаку, али требало би да буде на терену око почетка сезоне.

Са драфта су добили још једног одличног играча. У питању је Микал Бриџис, који покрива позиције 2 и 3. Долази са Виланове, где је подигао проценте шута за два поена на преко 50, а за три поена на чак 44 одсто. Поред тога, одликује га јако добар осећај за скок, са својих 201 цм. Са Букером и Ејтоном је прави залог за успешну будућност.

Ти Џеј Ворен је просто експлодирао прошле сезоне, када је бележио скоро 20 поена по утакмици. Осигуран је дугорочним уговором и требало би да пружи нове добре партије. Драган Бендер, изабран као 4. пик на драфту, није оправдао ову високу позицију. Није се снашао у хаосу Финикса и поред добре минутаже, али Кокошков је најавио да ће му дати шансу ако пре свега поправи игру у одбрани. На центру је и даље ветеран Тајсон Чендлер. И са 36 година одличан скакач, првенствено ће бити ту као ментор Ејтону, коме треба још рада и учења на пољу дефанзиве.

Из Хјустона су стигла двојица проверених играча. Дефанзивац и тројкаш Тревор Ариза, који ће имати битну улогу и служити као пример рукију Бриџису, јер играју на истој позицији и јако су слични по профилу.Рајан Андерсон је врло сличан Ченингу Фрају, који је некада успешно наступао за Финикс. Доста добар шутер са позиције 4, коме само треба исконтролисати број испуцаних лопти када га не иде.

Четврти пик од прошле године, Џош Џексон, добрим делом је оправдао своју позицију на драфту, али се свакако очекује његов даљи развој. У последњих 20-так утакмица прошле сезоне био је сјајан, бележио је преко 18 поена у просеку и био добар на оба краја терена. Иначе сјајан атлета, може добро да се снађе и на позицији 4. Ајзеа Кенан је у 20 утакмица које је одиграо за Сансе, бележио више него солидне просеке и као плеј показао да могу да рачунају на њега. Групу резерви заокружује Трој Данијелс, на коме је да одржи висок ритам када се Букер одмара.

Доласком Кокошкова добиће нову димензију у нападу и одбрани, као и мало европског духа, који у мешавини са америчким схватањем кошарке може да донесе потпуно нови стил. Са доминантним Ејтоном и здравим Букером, Финикс сигурно неће бити фењераш. У неком сценарију, могу стићи пред врата плеј-офа, али је реалније да кроз уигравање и развој младих играча ове сезоне и још једног квалитетног пика на следећем драфту, јуре доигравање од 2019.

Очекивана петорка: Кенан, Букер, Ариза, Ворен, Ејтон.

САКРАМЕНТО КИНГС

Кингси покушавају нешто, али мислим да ни сами не знају шта желе. Толико промашених драфт инвестиција и много просутих пара. Ове године, чини се да су добро изабрали.

Покупили су Марвина Беглија, играча који је физичком спремом потпуно зрео за НБА лигу. Показао је и током Летње лиге и током припремних утакмица, да ће бити један од главних играча Сакрамента већ ове сезоне. Иако долази као 19-годишњак, делује као да има неколико сезона иза себе. Са 211 цм, снагом и брзином, може да покрива позиције од 3 до 5. Имао је фантастичну сезону на престижном Дјуку, где је био главни играч и словио чак и за потенцијалног првог пика на драфту. Нешто слабији са бацања, али за два поена шутира преко 60 одсто, а скоро 40 одсто за три. Сјајан је и скакач, прилично агресиван у скоку под оба коша. Рекло би се да су Кингси овог пута погодили у центар.

Поред Беглија, добили су и велики потенцијал са Дјука, Херија Џајлса. Драфтован је 2017. али није га било на терену, пошто је фокус био на физичком јачању и превенцији повреда. Покрива позиције 4 и 5, мада је чешће играо на центру. Током Летње лиге је показао завидно добар шут и технику, међутим још му недостаје снага за играње НБА утакмица из вечери у вече.

Прошле године су у првој рунди драфта извукли ДеАрона Фокса. Са процентима шута које је имао као руки, биће му потребно доста рада и зноја да оправда поверење. Ради се о јако хитром играчу, са брзим првим кораком. Левак је и врло незгодан за чување, али мораће доста да ради на реализацији. И даље су му највеће предности висина и скочност.

Богдан Богдановић полако излази из повреде и враћа се тренинзима. Прошле године је одлично одиграо други део сезоне, са неколико 20+ утакмица. Није се либио да узима одлучујуће шутеве и често је био успешан у томе. На крају сезоне изабран је у другу руки петорку, што је свакако велики успех и за њега и за Кингсе. Био је МВП утакмице рукија на Ол стар викенду, што му је дало додатно самопоуздање да може доста у НБА лиги. Он сигурно може да буде лидер ове екипе.

Српска колонија је сада јача у Кингсима, јер поред Дивца и Стојаковића који су у управи, Богдановић је добио Немању Бјелицу за саиграча. Немања се прво обећао Сиксерсима, размишљао је и о повратку у Европу, а онда је променио одлуку и дошао у главни град Калифорније. Својим квалитетом и искуством може да помогне развоју овог тима и донесе другу димензију у игри. Изузетно покретљив, покрива обе крилне позиције, са добрим шутом за три поена. Проблем је што без лопте у рукама зна често да нестане на терену. Кроз пар припремних утакмица чини се да је спреман за ову сезону и одлучан да покаже свој квалитет, што у Минесоти баш и није имао честу прилику.

Стигло је и добро познато лице, Бен МекЛемор. Некада седми пик на драфту, најављиван као нови Реј Ален, није ни изблиза оправдао очекивања. После једне бледе сезону у Мемфису, где је имао простора да игра, враћа се у тим где је провео четири сезоне. Старт сезоне биће кључан за њега. Стигао је и сензационални Јоги Ферел из Даласа. Током 2017. године потписао је 10-дневни уговор са Мевсима и већ на прве две-три утакмице показао да заслужује више од тога. На четвртом мечу сасуо је Портланду 32 поена, од тога девет тројки. Да то није случајност, показао је током обе сезоне са Мевсима. Бележио је преко 10 поена у просеку, иако је имао рукија Дениса Смита и Бареу као конкуренте. Мишљења сам да ће имати јако добру ролу у Кингсима.

Некада велика звезда универзитета Оклахома, Бади Хилд, почиње трећу сезону у Кингсима. По доласку из Њу Орлеанса имао је неколико јако добрих партија, али се лако утапао у сивило Кингса. Прошле сезоне, када је кренуо ребилдинг, имао је нешто мању минутажу, а разлог је био и Богдановић. Познат као фантастичан шутер за три, у НБА због технике шута нема превише простора. Хилд шутира скоро са земље и на тај начин не остварује довољно простора за своје шутеве. Видим пре Богдановића као први избор на позицији 2.

Џастин Џексон почиње своју другу сезону у Сакраменту. После освајања НЦАА титуле са Северном Каролином, дошао је као 15. пик прве рунде драфта. Може се рећи да је имао солидну сезону, али и да се много више очекује од њега. Слично Џалилу Окафору, пројектован је као топ таленат, али ни један, ни други до сада нису показали свој пуни потенцијал као НБА играчи.

Кингси су на драфту 2017. покупили неколико добрих пикова, међу којима је и Френк Мејсон. После одличних сезона на Канзасу, показао је да има потенцијала да буде добар организатор игре, као замена Фоксу. Изузетно је продоран и сигурно ће знати да искористити присуство Блејице да додатно рашири одбрану за Богдановића и Беглија. Још један добар потенцијал је Скал Лабисјер. Шета између позиција 4 и 5, мада је због грађе више четворка. Шутира како за два, тако и за три поена, уз доста добре проценте за високе играче. Прошле године је побољшао и дефанзивни сегмент у игри, тако да иде ка статусу комплетнијег играча. И даље мора да ради на снази, како би био конкурентан у борби под кошевима.

На центру је велика нада Кингса, који је тек прошле године, од доласка Јергера на место тренера, оживео своју каријеру. Дуго се чекало на добре партије Вилија Колија Стајна. На колеџу познат као изузетан у дефанзиви, у игру је полако уводио и офанзивне промене. Током прве сезоне је ретко кад показао да може да буде први центар екипе, чак се размишљало да буде укључен у неки трејд. Долазак новог тренера је то променио и прошлу сезону Вили је одиграо прилично квалитетно и зрело. Увео је и повремени шут за три поена, што је постало стандардно за покретљиве центре у лиги. Добио је скоро 30 минута по утакмици и сада ће опет бити стартни центар, са надамо се још бољом игром.

Његова замена је Коста Куфос. који поћиње четврту сезону у Кингсима. Идеалан за другог центра. Не троши много лопти, прилично сигуран у шуту за два поена, углавном кроз игру леђима и кроз офанзивни скок. Сасвим солидна замена за Вилија.

Од оних искусних, који треба да буду прво ментори младим играчима, па после да доприносе кроз игру су Иман Шамперт и Зек Рендолф. Шамперт стиже из Кавса, враћа се из повреде и питање је колико ће играчки бити спреман. Познат као изузетан дефанзивац, један од најбољих на спољним позицијама. Не толико као шутер, али и ту има своје тренутке, посебно у транзиционој, брзој игри, каква ће красити Кингсе. Шамперту одговара транзиција, али не и Рендолфу. Са својих 37 година, практично може да буде други отац младим играчима, који могу доста да науче од њега. Сада се већ прилично смирио. Кроз каријеру познат као изузетно ефикасан, због своје снаге често је играо на позицији центра, иако је висок 206 цм. Добар скакач и врло интелигентан играч. Чак је и прошле сезоне имао одличну статистику, али време је да у Сакраменту почну да развијају бројне таленте.

Кингси свакако неће до плеј-офа ове сезоне. Превише су млади, Рендолф им квари просек година, иначе би били најмлађи у лиги. Они су у процесу израдње дугорочно квалитетног тима, у коме би носиоци игре били Богдановић, Фокс и Бегли, уз помоћ Хилда, Коли Стајна и осталих "Yоунг Гунса". Главни циљ је развој Беглија и његово уклапање у тим и начин игре у НБА лиги. Све остало биће велики плус.

Очекивана петорка: Фокс, Богдановић, Џексон, Бегли, Коли Стајн.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар