Велике посљедице одласка радника

Ове године у Бањалуци готово да није било градилишта на којем, због недостатка радника, није био пробијен рок за завршетак радова.  

Република Српска 11.10.2018 | 07:33
Велике посљедице одласка радника
Ријетко које грађевинско предузеће испоштовало је датум исписан на грађевинској плочи, што је ове сезоне стварало проблеме грађанима.

Проблеми са тендерима, жалбама и недостатком извођача радова правили су проблеме у Бањалуци, чак и онда када је Влада Републике Српске или сам Град обезбиједио сав новац.

Због недостатка радника испаштали су и малишани јер је почетак радова мјесецима каснио на двије школе, иако је новац и за то био спереман.

Због тога је у Мишином Хану обустављна настава, а ђаци на Старчевици још увијек иду у три смјене.

Наплатне кућиће се руше већ три мјесеца, кружни ток на Ребровцу грађен је скоро осам мјесеци, а и градња кружног тока у Алије и Светог Саве и Студентски центар су такође пробили рокове.

Исте проблеме имали су и мјештани Пријечана, којима су радови на чувеном мосту каснили скоро мјесец дана, а дуго се чекало и на нови-стари Зелени мост у Бањалуци.

Власници грађевинских фирми кажу да једноставно нема радника, а проблем са радном сангом признао је и сам градоначелник Игор РАдојичић рекавши недавно да су им завезане руке и да најбоље раде са оним што имају. 

Домаће грађевинске фирме одавно трагају за квалитетном радном снагом, а исте проблеме видјеле су и фирме из региона.

– Док смо радили аутопут морали смо да запослимо исти број радника наше фирме, односно из Македоније и исти број домаћих што је било јако тешко. Готово је немогуће било наћи људе који хоће да раде, тако да смо једва успјели да све завршимо у року. Одлазак грађевинаца у Њемачку се јако осјети, мислим да више нема ко да ради – рекао је македонски архитекта Горан Миленков, који је био укључен у пројекат изградње аутопута Бањалука – Добој.

Миленков објашњава да је са мало радника јако тешко квалитетно завршити радове, јер то није нимало једноставно, нити јефтино како народу изгледа, те да ће се посљедице одласка становништва тек осјетити.

– Само километар аутопута кошта око шест милиона евра, тако да је то све јако скупо. Тампонски материјал много кошта, а да не причам о томе колико је радника потребно да све буде готово на вријеме – каже он, те додаје да надлежни хитно морају да ријеше ове проблеме.

Стручњаци упозоравају да ће овим темпом радови све више каснити, а да ће се то осјетити на квалитету и изгледу града, те да се све може избјећи само стварањем боље радне атмосфера и бољих услова рада.

Најниже плате

Према подацима Републичког завода за статистику, грађевинарство је најмање плаћен посао, јер просјечна нето плата у области грађевине износи 548 КМ.

Подсјећамо да су грађевински радници већ годинама једни од најмање плаћених, те већ дуго држи посљедње мјесто ове статистичке лествице, зато ни не чуди масован одлазак ових радника.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 63

Оставите коментар
Name

ко да вам ради за дзаба

11.10.2018 05:42

На Палама локални привредници имају по 100 запослених а 20 пријављених остали гуле за 400км и треба да вам фали радника, само гас људи профитери не знају ниста друго ни радити осим хапати и красти од дрзаве. Сретно и ја ускоро гас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

11.10.2018 07:31

Тако је ја отисао прије 5година са породицом,возим ауто од 25000евра стан 90 квадрата,на море идем редовно хвала богу на свему.А доле био сам да не лајем,за те тајкуне итд.Имам куцу у БН.Али само идем ради уже фамелије,све цу их вамо довести.

Name

Само примјетим...

11.10.2018 08:47

Возиш ауто од 25000 евра, нека и зарадио си, свака част. Само што ми је чудно што се сви шишате овде и купујете одјећу на пијаци. Пола додје ко акрапи, запуштени и оперисани од моде. Не знам како увијек и у свим градовима успијете наћи паркинг за џабе. Каже радник на паркингу у БЛ да сте тешки за дати 1 КМ, као да вам очи вади. Таблице нпр. Берн а ауто у блату паркиран, али је 1 КМ у џепу остала. Треба ићи ко год може, подржавам, али шта се деси са људима, па постану толико шкрти. Вјерујем да нису сви, али већина ипак јесте.

Name

БЛ Комуниста

11.10.2018 10:41

А колико зарађује госп. Министрица и њен муж?

Name

дамир коцовиц

11.10.2018 11:02

Само ти примјети……… људи свате вриједност новца па стеде а ти немас од цега ни да стедис

Name

Менци

11.10.2018 12:34

Одлазе комлет породице

Name

Кнез

11.10.2018 13:45

Само ти примјети....сад си ме повуко за језик дати казем да си мајмун и да одјело не цини цовјека .и даси ти једна искомплексирана будала .па буди сретан да додјемо доље да узмемо и оставимо који евро доље.Е цовјеце мало размисли и погледај на границне прелазе сваки петак и недјељу па како ви доље казете да поједемо само бурек колико нас додје рсцунај колко оставимо пара. А породице наде зиве од ваздуха зиве ил их ви доље сто радите уздрзавате.како те није срамота .преко 30 гелера носим у сени од 94 год.и отисо сам трбухом за крухом због такви као стоси ти битанго

Name

@ само примјети

11.10.2018 15:45

Ма пусти будалу, није он крочио из Републике Српске, видиш да лаже на камар е? Живим у иностранству 30 година, и знам како је тешко овдје нешто зарадити, поготово сачувати! Посебно кад имате породицу са собом, и дјецу која се школују, јер је овдје све прескупо, а плате су далеко од оног што већина мисли да јесте! И да је за пет година направио кућу, плаћа стан од 90 квадрата и вози ауто од 250 хиљада, људи, немојте уопште читати овакве глупости; то пише, вјероватно, неки Милин сендвичар!

Name

Топс

11.10.2018 05:51

Раднику, који ради дупло више од Радојичића, дати пола Радојичићевих примања и “појшће лопату”...а, не да се ради само за кифлу, као да је робовласништво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

11.10.2018 05:55

Господо повецајте плате,обезбедите боље услове. Платите сваки сат рада па це те имат раднике. Поздрав из Њемачке .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТИЦА ВРНДА САДА ИЗ ДЕУТСЦХЛАНДА

11.10.2018 05:58

ТОООООООО НЕМА ВИСЕ РАДНЕ СНАГЕ ЗА СИТНИС И ТРЕБА СВЕ ДА СТАНЕ ! РАД СЕ ПЛАЦА МАМУ ВАМ ВАСУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

11.10.2018 20:15

Свака ти част

Name

Зока калис

11.10.2018 06:00

Па ко да ради теске послове за 500км,дајте радницима посланицку плату од неколико хиљада па да видимо хоце ли радити,али нека нек одлазе људи у иностранство,па на крају кад остану само гузоње у фотељама да видимо ко це им зарадјиват за њихове огромне плате,мораце кад тад дици дупе и латити се посла,стара је пословица " сто би горе,сад је доле",бог све уреди,видјецете једног дана и додиковог сина или унука како мијеса малтер на некој градјевини,амин

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

11.10.2018 06:01

Власт би најрадије затворила границе и забранила људима да одлазе. Увјек сам била против одласка из своје земље али после ових избора је јасно да ће бити само горе. Ко може да криви човека који жели боље за своју дјецу. Живот овде је одавно испод сваког људског достојанства. Да не спомињем владајућу олигархију и њихове једнако бахате потомке. Требали би да ћутимо и да будемо њихови робови. Зато ко може треба да иде, живот је један...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ...

11.10.2018 07:38

Супер би било да је проблем само у владајућима. Проблем је у свима. Бољи нису ни ови из опозиције, а приватници и тајкуни су исти било да су из владајућих странака или ови који су уз опозицију. И једни и други дају минималац, имају раднике на црно, не плаћају прековремене и сл. Дакле. проблем је много дубљи.

Name

Боки

11.10.2018 08:40

Ниста ови из сзп бољи нису,овде треба јасно реци све дто је у полизици је лопов до лопова.Зивим у опстини хдје сдс на власти и не треба ми нико ниста да прица.Овде само комплетна цистка помазе ама све бас све сто је досад у политици било треба поцистити са сцене.

Name

Милија

11.10.2018 06:05

плата од 548 КМ сасвим солидна. Само упорно гласати за ову власт и све це бити потаман.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

11.10.2018 06:05

Власт на целу са додигом унуком устаског сатника је растјерала народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

11.10.2018 08:41

Растјерали су и ови пре њих све ти је то оста г...

Name

анализа стања:

11.10.2018 06:06

БиХ нема концепт развоја. Политицка слика је поразавајуца. Политицки лидери су зељни власти, ево примјера: Након сто Павиц има својих 100.000 гласаца, куда даље? БиХ це се срусити изнутра! Демократскеи правне процедуре су изманипулисане. Једино јос МУП мозе да дрзи зидове куце која пада, али за кратко вријеме..

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

11.10.2018 10:51

Који МУП?! Па ови наси су огрезли у свим облицима криминала. Рекетирају, дилају наркотике, проституција, трговина људима, орузане пљацке, убиства, трговина орузијем, застрасивање.... То је пресјек висе од 80% насих нацелника и инспектора, односно високих функицонера у полицији. Или једном рјецју рецено УДРУЗЕНА ЗЛОЦИНАЦКА ОРГАНИЗАЦИЈА!

Name

Дјенерал

11.10.2018 06:08

"Градјевинске фирме" читај,тајкунске фирме,које на руководећим мјестима имају не стручне људе,немају довољан број меxанизације и што је најгоре,само плате радника су испод сваког нивоа... Што би ја радио од 7-17 сваки дан па и по неку недељу за 500 км. Па ко је луд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плата

11.10.2018 06:10

Нек се гузоње испрсе мало па плате за тај рад по заслузи,а не раднику дај минималац нек се прзи цијели дан на сунцу а ја цу себи остало све.Доце вријеме или ради како треба и постено или затвори фирму па иди и ти ради у фирму негдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

11.10.2018 10:56

Неце ти дати. Мој "газда" за којег сам радио и направио му цудо овдје у БЛ, кесама је носио паре из фирме ускоро је имао 3 љубавнице (БЛ, ЗГ и ТЗ), син је лупао и куповао аута те зивјео на таквој нози да би му и принц ВИлијам завидио. Кад је поцело нестајати пара, ми радници смо били криви а не његов нови стил зивота.

Name

Вултурес

11.10.2018 06:15

ко задњи изадје после првог јануара нек угаси свјетло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

11.10.2018 06:15

Сано бјезите имамо најскупљи аутопут на свијету јер краду. раде 50%-50% а плате минималне. Нема ивдје спаса висе сви возови су просли.требали су доводити стане западне фирме да покрену пруврефу а не да ратни профитери купују и плхацкају фирме.Додик довео Русе и Литванце да нас опљацкај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.10.2018 06:18

Па наравно да трагају за радницима и трагаце јос висе. Нико не зели висе да ради за 500КМ кад је у Њемацкој минимална плата 2800КМ. Ја подрзавам одлазак људи 100 посто. Докле год буде велика незапосленост никад плата неце мрднути од 500КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

11.10.2018 06:25

Дигните плате на 1000 или 1500 вратице се доста људи

ОДГОВОРИТЕ
Name

бо

11.10.2018 06:26

У ТИТОВО ДОБА ОВИ ШТО ЛЕЖЕ ПО КАНЦЕЛАРИЈАМА СУ ИШЛИ НА РАДНЕ АКЦИЈЕ И ГРАДИЛИ ПРУГЕ.ЕТО РЈЕШЕЊА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

11.10.2018 06:32

Мозак насег привредника радника види као тросак а не као несто сто му доноси зараду.У томе јесте највеци проблем био и хвала богу да је досло до тога да људи иду одавде.Сад су се газдурине мало сјетили да је добар радник основа свакога предузеца али каснооо.Свима који су се силили на радницима зелим да их напусте и нека сами они са својим фамилијима авионима и камионима раде најгоре послове за мале плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре радник

11.10.2018 07:23

Прође и она прича од раније кад газда каже: иди ако ти се не ради, има ко хоће. Има ли сада?

Name

економиста Дјоко

11.10.2018 06:40

Увезите кинеске радника, иоанко правите уговоре углавном са њима. Нека БиХ господа користи развој привреде по систему "кљуц у руке", ха, ха.. Ми Вама ММФ-паре, а Ви нама добар зивот и нове технологије. Постено?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма ајде

11.10.2018 06:46

550км плата? Па нисте нирмални. Не знам ни ко вам сада ради. Па са тим једва да мозес јест мјесец дана. Јој пропасти тоталне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

11.10.2018 06:49

МА ДОДО ЦЕ ТО СРЕДИТИ...ПРЕКО СТЕЛЕ ДО ПОСЛА...ГАДИТЕ МИ СЕ СВИ КОЈИ СТЕ ГЛАСАЛИ ЗА НЕУРАЦУНЉИВУ ОСОБУ,....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

11.10.2018 06:50

А да повецате плате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чууууј

11.10.2018 06:53

Ја богами у њемачкој тучем 3000 € јест да радим 12 сати од пон. до петка. али зато суб. и недељу ми је сасвим мноооого лијепо.. Док сам у р. Српској за исто то вријеме а и суботу сам радио једва 1000 Км. зарађивао.. Поздрав из афричке земље сафари(збогом жохари)...

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

11.10.2018 06:55

Није висе нико луд да ради за 400 км 30 дана у мјесецу, да буде класицан роб, а фирма се обогати на једном тендеру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је!

11.10.2018 06:57

Људи требају имати најмање по 1500 КМ! Сваки дан носе главу у торби, дајте људима плату, па ће и да раде! Срамота је како се манипулише са платама људи, а они који су у власти не заступају најважнија људска права!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошко Буха

11.10.2018 07:08

Овдје се под хитно мора нешто мјењати. Додик, Човић.,Изетбеговић оставите причу од које нема хљеба, да ли ће бит ова или она застава, отцјепљења, укидања, трећи ентитети, канал на хрватском језику а ја на кабловској имам 10 канала. НЕЋЕ НАРОД ВИШЕ ДА СЛУША ГЛУПОСТИ, ДА ЖИВИ У НЕ СРЕЂЕНОМ ДРУШТВУ, ДАЈТЕ ПЛАТЕ ПЛАТЕ ПЛАТЕ. ПЛАТЕ ДА СЕ ЖИВИ ЖИВОТ, ЈЕДАН ЈЕ ЖИВОТ ЈБТ!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Завађање народа

11.10.2018 07:31

Њих на власти и одржава стара девиза: "Дивиде ет импера", тј. Завади, па владај. Њих не интересује развој БиХ, јер ако се уреде односи, привреда, све дође на своје мјесто, они ће бити гурнути у страну, што не одговара њиховим сујетама. Наведена девиза се спушта као формула опстанка, на ниже и ниже нивое власти, зато оремо дно, по свим основама...

Name

Бошко Буха

11.10.2018 08:11

За завађање народа... Кад би се уредили сви односи, привреда кад би све легло на своје мјесто, сви би они у затвор. Неспособни су они да ово стање рјеше и вјероватно неће, ЈЕ... НАРОД НЕ ВАДЕ ГА

Name

Лицемјерство послодаваца

11.10.2018 07:13

Људи бјеже вани, јер овако понижавајуће плате не могу покрити ни режијске трошкове, а не да већина има породице, са нормалним егзистенцијалним потребама. Ови радници раде и суботе, са радним даном од најмање 10 и висе сати. Лицемјерно је од стране послодаваца критиковати одласке, јер су се исти углавном обогатили кориштењем овако јефтине радне снаге, већина су милионери. Све су учинили на замирању привреде, промјени Закона о раду на штету радника, чим су апсолутно понизили радничку класу,.., док су са свеукупним дјеловањем система, друштво довели до већинске обесправљености.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рациц

11.10.2018 08:42

Слазем се са вама потпуно. Додао бих јос да сви радници потписују уговор на 40 сати седмицно сто је 5 дана по 8 сати , а раде сваку суботу потпуно бесплатно. Прековремене сате ријетко ко исплацује вецином кад накупис прековремених сати то мозес искористити када ти треба слободан дан. А доста послодаваца као годисњи одмор не даје висе од 10 дана. Вецином сви исплацују минималац на банку а остатак на руке. А сада цујем од доста људи, нароцито зена, ни ову повисицу од неких 30КМ радници нису добили јер су им газде повецале на банку за 30КМ јер су то мрали приказати али су им одузели то од исплате на руке, сто је класицно отимање хљеба буквално из уста радника и њихове дјеце, практицно је влада повецала зараду послодаваца за 30КМ по раднику. Срамота, јадно и биједно. Али ипак морамо се борити. Не треба нас бити страх да будемо храбри.

Name

xxл

11.10.2018 11:16

@Рациц Друзе слазем се све са тобом, само морам додати и исправи те за тих 30 КМ повисице пате радницима. Не ради се уопсте о повисици плате радницима нити је то био наум владајуце монструмске гарнитуре. Циљ је био подици примања у дрзавну касу (пензионо, социјално и порез) за 16-18 КМ по раднику (јер су толика давања послодавца на плату). А сад рацунај да на 100.000 запослених по 16 КМ у дрзавну касу се уплати додатних 1.600.000 КМ мјесецно помнозено на годисњем нивоу је на 100К радника у дрзавну касу је уплацено 19.200.000 КМ. Будуци да је код нас запосленост негдје око 50% у РС, простом математиком додјемо до цифре од 96.000.000 - 100.000.000 КМ коју послодавци морају уплатити у дрзавну касу на конто оптерецења на плату. То је био циљ а не радник.... ко ј..бе радника овјде!

Name

посматрам

11.10.2018 07:13

има радника само их треба одговарајуце платит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кројачица

11.10.2018 07:35

Рудоња је рекао да се људи враћају из Њемачке и траже од њега да их запосли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрачајски прото

11.10.2018 07:36

Оде народ, умире мјесечно по једно село тако да сваке године нестаје по један град, док се у градовима рађа мање дјеце него до јуче у једном селу, и то никога што добру плату за то прима није брига. Не мислим само на запослене, мислим прије свега на политичаре, учене људе и свештена лица, који су главни кривци за ову нашу катастрофу. Зато народ и бјежи, неће да ради као слуга, док се други богате његовим радом и знањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

11.10.2018 07:39

Ма није то проблем са тим радницима... мени је љепси говедарица од додика и кад он дође остаће сви због његове љепоте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

11.10.2018 07:50

Ста вели Ранка Гевара? Оце'л бит и цетврти мандат за госпоју дозивотну пресједнцу ницега?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wиллкоммен ин Деутсцхланд, јаwохл! Ацхтунг, Ацхтунг!

11.10.2018 07:57

Послије 01.јануара, неће бити никога у РС-у да слави 09. јануар :-). Данска и Њемачка ће сјебати бајино славље :-). По Бајиној Луци људи већ купују кофере и чекају 01.01.2019. године да нагуле у Њемачку и Данску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ок

11.10.2018 14:44

Ма да и тамо их цека руководеца позиција. Нека иду сви да науце да раде.

Name

Реха

11.10.2018 07:59

Млади из РС одосе у Русију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајка Русија, мало морген!

11.10.2018 08:33

Они не би ни мртви у Русију, пусти бајине шупљаке о супериорној Русији. Чак би и он ишао на лијечење у Тибинген или Хајделберг, не би ишао у Москву.

Name

Мала воли Ауди, мала воли БМW

11.10.2018 08:03

Послије магичног датума 01.01.2019. слиједи егзодус из Републике Српске! Отвори ми своја врата, ја сам човек који куца, верни слуга што те моли, заробљеник што те воли, ти краљице мога срца, отвори ми своја врата...ово ће народ у Републици Српској пјевати 01.01., а у мислима ће им бити Њемачка :-).

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

11.10.2018 08:31

Дабогда сви отисли. Ткзв газде (полуписмене фукаре) возе аута од 100 хиљада КМ а раднике плацају 500

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

11.10.2018 11:23

Лицно знам једног Бањалуцког газду (нецу да га именујем) који за свог пса (златног ретривера) троси мјесецно измедју 400 и 500 КМ, а 2/3 радника у његовој фирми ради за исте паре.

Name

пффф

11.10.2018 08:45

Камо среце да сви оду па да никако немате радника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дијаспора

11.10.2018 10:14

Хвала богу да народ одлази од лоповске дрзаве неце омладина да трпи стоку

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

11.10.2018 10:42

Нека Васа дјеца раде за 600 КМ 10-12 сати дневно 6 а не рјетко и 7 дана у недељи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

11.10.2018 10:54

Хеботе зивот,радити мјесец дана и суботе и добијес на руке 550 км.Овдје добар градјевински мајстор добије око 27.000 круна на руке сто доце око 5.000 насих км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви

11.10.2018 14:45

Сви у сведску, па на социјалу. То је рјесење.

Name

Исто вани

11.10.2018 16:00

Дајте још оваквих чланака,не могу вам описати колико ме радују овакве вијести. У ствари,нису то више неке вијести,одавно је то тако,а биће и горе. Народе,само гас,и бјежите што даље од те зоне сумрака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

11.10.2018 16:24

Нек дизу колико оце ја сам одселио одреко се дрзаве и породицу превео ради лопова аустрија друга мајка

ОДГОВОРИТЕ