Прича: Ос Трес Грандес у чуду!

Нови драгуљ Примеире се школовао на малом терену, игра за Портимоненсе, кошта 40. 000. 000, а прате га Атлетико, Борусија, Севиља, Шахтјор. . . ! Ко је Шоја Накаџима, који је са два гола и две асистенције уништио Спортинг?

Фудбал 11.10.2018 | 23:49
Прича: Ос Трес Грандес у чуду!
Није први пут да мање познати фудбалери из португалског шампионата красе страну спортску штампу. Бенфика, Спортинг и Порто на редовној бази лансирају таленте које богатији Европљани купују за десетине милиона евра. Међутим, Шоја Накаџима је другачија прича. Он није играч никог из троугла Ос Трес Грандес. Он им је некако промакао, иако није сасвим непознато име. Још 2016. године проглашен је за најбољег играча У23 првенства Азије на коме је Јапан освојио титулу. И следећу сезону провео је у Токију. И онда на лето 2017. године коначно Европа. И... Портимоненсе?!

Испоставило се ипак да је тај избор био пун погодак. Већ у првој сезони импресионирао је са 10 голова и 12 асистенција. Зимус су се за његове услуге распитивали и Бенфика, Спортинг и Порто. Сад је већ питање да ли ће финансијски моћи да га испрате. После два гола и две асистенције у неочекиваној победи над Спортингом од 4:2 цела Европа је отворила очи. Они најагилнији у потрази за небрушеним талентима одавно су већ ту. Севиљини скаути су били назочни на утакмици у Портимау. Још раније су јапански медији писали о интересовању великана какви су Атлетико, Борусија Дортмунд и Шахтјор. Портимоненсе је одолевао. И сада може да буде задовољан што није пристао да Накаџиму прода за мале паре. У уговору који траје до 2020. године је и откупна клаузула од 40.000.000 евра. Више не изгледа тако недостижно.

“За нас ово није никакво изненађење, ништа ново. Знали смо какав је Накаџима фудбалер и какав је човек. Против Спортинга је само доказао какав је потенцијал“, каже Робсон Понте, потпредседник Портимоненсеа.

“Непредвидив је, изузета, има фантастичну технику, брзину, преглед игре, јак је у један на један ситуацијама и има меку ногу. Извранредан је играч, наш самурај! Могао би да игра у било ком тиму, нападају нас са свих страна, али продаћемо га само у случају понуде која се не одбија“, наставља у даху.



А ко је заправо Шоја Накаџима? Момак кога је васпитавала мајка пошто су му се родитељи развели кад му је било шест година. Сам је у интервјуима говорио да су мајка и он живели у сталној борби како би састављали крај са крајем. Ипак, мајка је успевала некако да плаћа све фудбалске школе. Чак је као средњошколац ишао и на кампове у Бразил. Три пута. Тренирао је и футсал, са 12 година био проглашен за најбољег играча једног турнира у малом фудбалу. Вероватно отуд и та техника.

Учио је трећи разред средње школе када је као 18-годишњак постао најмлађи стрелац хет-трика у јапанској Џеј лиги. Дешњак, мада највише воли да игра по левој страни и да онда улази у центар терена. Сваки напад Портимоненсеа полази од њега. Снага му није јача страна, али са висином од свега 164 центиметара тешко га је и ухватити. У недавној победи од 3:0 против Костарике био је понајбољи играч А репрезентације Јапана.

Још као дечак обећао је мајци да ће јој купити пристојан стан чим заради прве веће паре. Одавно је испунио обећање. Сад је ред да испуни и своје снове. Портимоненсе је прерастао. Чини се и Примеиру.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар