Креће друга фаза СП-а...

Још један лакши тренинг за сјајне Српкиње! Изабранице Зорана Терзића нису изгубиле ни сет у првој фази Светског првенства у Јапану. Без одличне Бојане Миленковић у наставку шампионата.

Остали спортови 06.10.2018 | 23:50
Креће друга фаза СП-а...
У првој рунди Светског првенства у Јапану, одбојкашице Србије деловале су као казнена експедиција. Било је очекивано да изабранице Зорана Терзића славе против аутсајдера Доминиканске Републике, Кеније, Казахстана и Порторика, али је све пријатно изненадила убедљива победа без изгубљеног сета против Бразила. И на старту друге фазе у Нагоји, европске шампионке имаће лакши тренинг са Мексиканкама.

Селекција из Средње Америке стигла је у другу фазу после тријумфа против Аргентине и Камеруна, али су Мексиканке поражене са максималних 3:0 против најбољих селекција из Групе А, Јапана, Холандије и Немачке. Јасно је да разлика у квалитету велика и да би сензација била да ривалке откину и сет незадрживим Српкињама, које су уз Американке први фаворити за злато.

Сенку на тријумф у последњем колу прве фазе против Порторика бацила је повреда младе 21-годишње Бојане Миленковић. Нажалост, за њу је првенство завршено. На пријему сервиса, Терзић има искусну Тијану Малешевић и Бианку Бушу. Очекује се да Ужичанка замени Миленковићеву.

„Утакмице против слабијих противника смо искористили да се уиграмо, а против Бразилки смо показали јачину и виделе да можемо да играмо добро. Са Мексиком смо се састала на припремама пред Светско првенство, са Немицама дуго нисмо играле. Против Јапана очекујем занимљиву утакмицу јер када играју пред домаћом публиком то је друга екипа. Играли смо неколико пута и готово увек су то утакмице у пет сетова. Холандију знамо и то је добра репрезентација. Верујем да ћемо ове мечеве да искористимо да се што боље уиграмо и спремимо за следећу фазу“, рекла је Малешевићеваза сајт Одбојкашког савеза Србије.

Селектор Терзић је у првој фази доста мењао, играо са свим одбојкашицама, а сада се очекује да ипак оне најбоље изнесу терет на својм леђима. Зато после прве рунде немамо играчицу у Топ 20 поентера. Најефикаснија је Тијана Бошковић са 57 поена и она је на 25. месту. Следећа наша одбојкашица, Бранкица Михајловић има 53.

Од Мексиканки најопасније ће бити Андреа Рангел и Саманта Брисио, који имају 78 односно 72 поена у првих пет мечева шампионата. Најефикаснија одбојкашица у досадашњем току Светског првенства је Рускиња Наталија Гончарева, која има 119 поена.

У осталим мечевима наше групе, домаћин Јапан, Холандија и Бразил не би требало да имају проблема да славе са убедљивих 3:0. Група Ф, која се игра у Осаки, је квалитетнија него што је наша. Осим Србије само још Италија има максималан учинак са 15 бодова. Италијанке су разочарале у Лиги нација, нису успеле да се квалификују на Ф6 у кинеском Нанђингу, али у Јапану играју одлично. Побеђени су вицешампионке тог такмичења Туркиње и олимпијске победнице из Рија, Кинескиње. Селекцију са Апенина предводи одбојкашица Новаре, Нигеријка са италијанским пасошем Паола Егечи Егону, која је најефикаснија са 94 поена. Азербејџан не би требало да буде тежак ривал за захуктале Италијанке.

Американке, које су пре шампионата по кладионицама били први кандидати за злато, имају свих пет победа, али су два пута, против Тајланда и Русије, морале да играју пет сетова. Не бриљирају освајачице Лиге нација у Јапану, али Бугарска сигурно није репрезентација која може да помрси рачуне САД. Дерби меч је онај између Русије и неубедљиве Турске, коју предводи трофејни Италијан Ђовани Гвидети. Као и Американке, ни Кинескиње не бриљирају. Поражене су Тинг Жу и другарице од Италије у последњем колу прве рунде. Олимпијским шампионкама неће бити лако против најпријатнијег изненађење такмичења, Тајланда. Тајланђенке играју сјајно, фаворитима САД и Русији су узеле по два сета, односно по бод.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар