Пекинг лупио шамар Вашингтону

Други највећи купац америчке нафте, Кина, потпуно је обуставила набавку сирове нафте из ове земље, објавио је Реутерс.

Свијет 06.10.2018 | 10:02
Пекинг лупио шамар Вашингтону
Кина је у августу из Америке увозила 334.880 барела нафте и по томе била други највећи амерички купац након Канаде, преноси "Сеебиз".

Прекид кинеског увоза нафте из САД догађа се у тренутку заоштравања трговинског сукоба двије земље. Одлука Пекинга да сада онемогући улаз америчкој нафти тржиштима личи на "нагли потез”, будући да "црно злато" до сада није било уврштено ни на један попис робе коју Кина узвратно царини при увозу из Америке. 

Кина највише нафте купује од Русије (665.000 барела и плаћа је у јуанима), Саудијске Арабије и Ирана.

Гдје би "азијски тигар" сада могао потражити замјену за америчке бареле, и како би Вашингтон могао реаговати на овај прекид петро-извоза, врло је неизвјесно. 

Цијена нафте посљедњих недјеља расте због страха на тржиштима упркос јасним назнакама о рекордном расту америчких залиха, постојаном глобалном економском расту и солидној потражњи – факторима који би у неким другим временима утицали на спуштање цијене покретачке сировине свјетске економије.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Цхина Тхе Кинг

06.10.2018 10:08

Само остро са Америма.. А то ионако није њихова нафта, своје празне бусотине пуне са тудјом одавно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобо

06.10.2018 14:31

То је обицни сљам зове од ПЉАЦКЕ.

Name

Ре Цхина

07.10.2018 18:18

Само бих ти требао мало боље да познајес нафтне ресурсе тих Амера. Овдје га Цхина дебело цуцла. Процитај поново текст схватицес да плаца у ЈУАНИМА. Ваљда ти то несто говори да је то новац Америцког савезника

Name

Фореx

06.10.2018 15:50

Колико знам,када су кретања у економији на глобалном плану позитивна,то доводи до пораста цијене нафте.Јер долази до повецане потразње за нафтом.Ста прицају Агенције?Цак и добри и робусни макропоказатељи за економије јаких играца,као нпр. УСА могу довести до раста цијена нафте.Пред само избијање економске кризе 2008г,цијена барела нафте је био око 150 УСД.Како се криза развијала и хватала маха цијена је падала.Сви смо били свједоци тога.Сада је цијена нафте у УП тренду,пошто се свјетске економије опорављају,а тиме и расте потразња.

ОДГОВОРИТЕ