Доналд Трамп се интересује за КиМ

Амерички предсједник Доналд Трамп заинтересован је да се ријеши питање Косова, каже републикански сенатор и предсједавајући сенатског Пододбора за Европу Рон Џонсон.

Свијет 05.10.2018 | 07:15
Доналд Трамп се интересује за КиМ
Он је за "Глас Америке", коментаришући констатацију да је очигледан преокрет у америчкој политици према Србији и Косову и одговарајући на питање да ли је предсједник Трамп и лично заинтересован да се ово питање ријеши, одговорио потврдно.

"Јесте. Ова администрација је заинтересована за то. Три пута сам путовао на Балкан, јер ме је на то охрабрио помоћник државног секретара Вес Мичел. Људи у Србији и на Косову треба да буду сигурни да су ова админситрација, Сенат и Конгрес су заинтересовани да помогну да се дође до рјешења. Знате, предсједник Трамп има мало другачији приступ у рјешавању неких питања, размишља ван утврђених оквира. Али, увиђамо колико је важан Балкан и колико је важно да се стабилизује", каже Џонсон.  

Он је поновио да САД не постављају црвене линије када је ријеч о рјешавању питања Косова и да охрабрују лидере на договор, али је истакао да то неће бити ни лако, ни брзо.

"Желимо да урадимо све што можемо да охрабримо и омогућимо предсједнику Вучићу и званичницима са Косова да рјеше дугогодишњи спор и постигну договор који ће омогућити стабилност на Балкану", наводи Џонсон.

На питање како је могуће доћи до рјешења ако тензије тако често расту, Џонсон одговара:

"Надајмо се да ове инциденте можемо да сведемо на минимум, да двојица лидера наставе дијалог и потрагу за рјешењем. Америка је ту да их подржи и да им да простор. Договор морају постићи двије владе и нико им ништа не може наметати".

Америка, понавља Џонсон оно што је рекао недавно у Београду, нема црвене линије када је ријеч о рјешавању питања Косова, отворена је за "територијалне корекције" и не ограничава договор временски. Овакав став САД заступају протеклих неколико мјесеци, не и од почетка Трамповог мандата.

Коментаришући ситуацију која је политички нестабилна и у Македонији, у којој је запад подржао резултате референдума на којем није гласао довољан број бирача, сенатор Џонсон каже да је сада кључ у двојици премијера - Зорану Заеву и Алексису Ципрасу, а да ће САД наставити да подржавају спровођење непопуларног споразума.

То би, како он каже, учиниле и у случају да Вучић и Тачи постигну договор непопуларан у обје земље.

Говорећи о томе да ли Западу сметају честе посјете председника Србије Александра Вучића Москви, Џонсон каже да чести сусрети Вучића и Путина не брину Америку. 

Џонсон истиче да разумије Вучићеву потребу да одржава добре односе са Русијом иако, каже, Русија за разлику од Запада Србији не нуди економски просперитет. 

"Немам проблем с тим што Вучић жели да одржава добре односе са Русијом и да настави дијалог са Владимиром Путином. Али мислим да је јасно рекао у ком смјеру ће ићи српска економија и српско друштво - ка Западу", каже он. 

Извор: Тањуг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Јоја

05.10.2018 05:33

Не интересује њих косово њихов циљ односно нато пакта је сто близе прици русији а србију која има вековне везе са њом дрзати слабу јадну подељену док не поклекне сама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

05.10.2018 08:06

Трамп не зна гдје је супаљ.Ко вјерује да цовјек који је цитав зивот зивио ријалити зна гдје је Србија.Спиновима и будалама никад краја

Name

Бј

06.10.2018 11:00

Њих интересује КИМ, ал не и Србија.

Name

Кључ проблема КиМ

05.10.2018 06:47

Трамп и Американци, скупа са водећим силама западне Европе, кључни су људи за стављање тачке на проблем КиМ. Сви досадашњи разговори и преговори, јесу привид демократских процеса, чији резултати нису ни важни. Оног момента, кад Велики буду мислили да се треба окончари ова прича, неће бити даље, јер доље постоје једино њихове војне снаге. Они држе кључ у својим рукама, којим ће откључати коначно рјешење, или закључати све остале приче и конструкције...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко луд овдје???

05.10.2018 08:53

Тањуг је већ годинама званично угашена фирма, у чијим бившим просторијама је смјештен руски Смутњик. Ова "вијест" је релевантна као изјава Бисерке о појефтињењу за 113%!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јао

07.10.2018 12:04

Теско оном за кога се он заинтересује.

ОДГОВОРИТЕ