Ф1: Ботас обезбиједио Хамилтону побједу у Русији!

Фантастични Ферстапен засенио Хамилтона – победа Британца у Русији.  Британски возач Луис Хамилтон победио је по трећи пут у трци за Велику награду Русије на стази у Сочију.  Луис Хамилтон тријумфовао је на трци Формуле 1 у Сочију, али захваљујући клупском колеги који га је по наређењу из бокса Марцедеса пропустио на чело.

Остали спортови 30.09.2018 | 16:30
Ф1: Ботас обезбиједио Хамилтону побједу у Русији!
Хамилтон је победио испред клупског колеге Валтерија Ботаса, а иза њих је био тандем Ферарија Себастијан Фетел и Кими Раиконен.

Поредак на врху са тренинга се није драстично променио, мада је било очекивано да ће у борби за прво место двојице из Мерцедеса предност добити Луис као водећи у шампионату. Он сада има 50 бодова више од другпласираног Фетела.

И поред победе Британца, возач дана је без много дилеме Макс Ферстапен који је са 19. места на старту, дошао до првог места у једном периоду трке. 

Ферстапен је возио фантастично, агресивно, користио је ДРС зоне да престиже ривале и на крају после неминовног одласка у бокс завршио као пети. Он је врхунску трку одвозио на свој 21. рођендан. 

Иза њега је био клупски колега из Ред Була Данијел Рикардо, а у првих десет су још Шарл Леклер, Кевин Магнусен, Себастијан Окон и Серхио Перес. 

Почетак трке је припао Ферстапену Фетелу. Први је од старта кренуо као да је гладан што бољег пласмана и већ до петог круга се пробио до првих десет. Фетел се од старта "лансирао" са трећег места и већ после неколико секунди био "точак у точак" са Хамилтоном. Ботас и Хамилтон су одбили напад и у првих десет кругова су на врху била два Мерцедеса и два Ферарија. 

У шестом кругу се Торо росу десио велики пех јер је Брендон Хартли морао да одустане због проблема са кочницама, одустао је и Пјер Гасли, али осим тога, више није било одустајања. 

Ипак, мањих инцидената је било. После првих одлазака у пит стоп и "тумбања" на врху, Раиконен је био први, Ферстапен други, Ботас трећи Фетел четврти и Хамилтон пети. 

Британац је у 16. кругу показао да је жељнији победе од Немца и умало се сударио са њим покушавајући да га обиђе с унутрашње стране. Успео је у томе већ у наредном кругу од тог тренутка Фетел практично није био већа опасност. 

Ферстапен је у 19. кругу преузео прво место које је држао до 44. када је морао на замену гума. Супер-меке гуме му нису донеле и брже кругове, пао је на пето место и на њему завршио трку. За то време Хамилтон и Ботас су убрзавали своје кругове, спустили границу и испод минут и 35 и на крају донели двоструки подијум Мерцедесу. 

Треба само напоменути да је Ботас по тимској директиви пустио Хамилтона испред себе у 26. кругу, иначе би поредак на крају трке можда изгледао другачије. 

У генералном поретку пет трка пре краја Хамилтон води са 300 бодова, Фетел има 256, Ботас 189, а Раиконен 186. 

Наредна трка вози се 7. октобра у Сузуки за Велику награду Јапана.

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон стигао је до 70. тријумфа у каријери, након што се попео на највиши степеник победничког постоља на трци Формуле 1 воженој за Велику награду Русије у Сочију.

Актуелни светски шампион остварио је победу захваљујући клупском колеги Валтерију Ботасу који га је средином трке пропустио на челну позицију након наредбе из бокса Мерцедеса.

Финац, који је имао пол-позицију и искористио је на најбољи начин, није био срећан због те одлуке, али јој се није успротивио, па је трку завршио на другом месту.

Треће место заузео је Себастијан Фетел, возач Ферарија, четврти је био његов клупски колега Кими Раиконен, а потом су кроз циљ прошли возачи Ред Була Макс Ферштапен и Данијел Рикардо.

Ферштапен је направио прави подвиг, јер је стартовао са 19. места, а успео је чак и да буде водећи у једном делу трке.

Осим њих бодове у Русији освојили су и седмопласирани Шарл Леклер из Заубера, Кевин Магнусен из Хаса, који је био осми, а девето и десето место заузео је тандем Форс Индије Естебан Окон и Серхио Перес.

Хамилтон је остварио осму победу у сезони, трећу у низу и учврстио се на водећој позицији у шампионату возача, са 50 поена предности у односу на другопласираног Фетела.

Наредна трка у шампионату Формуле 1 за Велику награду Јапана вози се следеће недеље.

ГЕНЕРАЛНИ ПОРЕДАК ВОЗАЧА

1. Луис Хамилтон (Мерцедес) 306
2. Себастијан Фетел (Ферари) 256 
3. Валтери Ботас (Мерцедес) 189
4. Кими Раиконен (Ферари) 186
5. Макс Ферштапен (Ред Бул) 158
6. Даниел Рикардо (Ред Бул) 134
7. Кевин Магнусен (Хас) 53
8. Нико Хулкенберг (Рено) 53....

ГЕНЕРАЛНИ ПОРЕДАК ЕКИПА

1. Мерцедес 495
2. Ферари 442 
3. Ред Бул 292
4. Рено 91
5. Хас 80
6. Мекларен 58…

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар