СП: Сад или никад! Србија - Бразил, 1/2-финале!

Ове године српски одбојкаши нису узели ни сет Кариокама у два меча Лиге нације. Форма даје наду да чета Николе Грбића може до финала. Американци фаворити против браниоца круне Пољске.

Тенис 29.09.2018 | 12:00
СП: Сад или никад! Србија - Бразил, 1/2-финале!
Кад, ако не сад?! Чини се да Србија никад није била ближа светском финалу.

Генерација Атанасијевића, Подрашчанина, Ивовића, Ковачевића, Лисинца игра у сјајној форми, разиграно, са много самопоуздања. Игра на планетарној смотри у Италији и Бугарској улива наду пред последња два сусрета на шампионату. Не рачунамо мечеве са Пољском, које су одигране у специфичним условима када није било императива победе. Италијане смо одучили од одбојке, за мук у Торину, победили смо светске велесиле Француску и Русију, од Амера поклекли после пет сетова на старту шампионата.

Сада је на реду Бразил, страшан Бразил. Орлови су ове године играли два пута са Кариокама у Лиги нација и оба пута поражени. И не само то, чета Николе Грбића није успела да узме ни сет. Прво нас је олимпијски шампион победио првог викенда новоформираног такмичења у Краљеву, а на завршном турниру у Лилу, такође смо прошли са "кромпирићем". Од последњих 14 сусрета, Србија је добила само четири. Бразилци су у серији од три победе против Орлова.

Свестан је селектор Никола Грбић да је с друге стране сила, али биле су то и Француска и Русија, па је наша селекција излазила као победник против фаворизованих ривала.

"Последњих 20 година на свим великим такмичењима Бразил долази до завршнице. У ком год саставу да дођу, Бразилци знају како се побеђује. Али, ако желимо светски трон не треба да гледамо ко је с друге стране. Морамо Бразилце да нападнемо од прве лопте. Ривала респектујемо, али га се не бојимо", рекао је Грбић за сајт Одбојкашког савеза Србије.

Са Бразилцима смо играли четири пута на Светским првенствима и скор је 3:1 за јужноамеричку селекцију. Занимљиво, сва четири сусрета су завршена резултатом 3:1 у сетовима. Наша репрезентација је пет од последњих шест шампионата планете играла у полуфиналу. Изостао је пласман међу четири најбоље селекције пре четири године у Пољској.

Бразилци су у полуфинале стигли после победе над европским шампионом Русијом. Водила је Зборнаја команда 2:0 у сетовима, чинило се да првацима из Рија нема спаса, али је тада селектор Ренад дал Зотоповукао хазардерски потез који му је донео тријумф. Из игре је повукао прву звезду репрезентације, техничара Бруна Резендеа. Шансу је добио времешни Вилијам, који је "летео" по терену, проигравао саиграче из немогућих ситуација за велики преокрет. Против САД је остварена максимална победа, али су Амери на том мечу играли са резервном поставом. Најефикаснији играч Бразила на овом шампионату је Валас де Соуза, који има 134 поена, шест више од Дагласа Соузе. Биће занимљиво да ли ће на терен Резенде или омалени Вилијам на позицији техничара.

Србија је до борбе за медаље стигла после "чишћења" домаћина Италије првог дана треће фазе такмичења, а онда је доживљен безболан пораз од Пољске. Наш најбољи поентер на овом шампионату је Александар Атанасијевић са 122 поена. Грбић вероватно нема дилеме око стартне поставе. Техничар ће бити Никола Јововић, примачи сервиса Урош Ковачевић и Марко Ивовић, средњи блокери Срећко Лисинац и Марко Подрашчанин, Атанасијевић је коректор, а Невен Мајсторовић либеро.

У другом мечу дана, Американци имају улогу фаворита против Пољске. Амери су против Бразилаца у мечу који је одлучивао о првом месту у Групи И играли са резервном поставом. Селектор Џон Спероу одмарао је главне звезде Мајка Кристенсона, Мета Андерсона, Арона Расела и Тејлора Сандера. Традиција је на страни САД, које су добиле шест од седам последњим мечева против браниоца светске круне. Ове године, две селекције су се састале два пута у Лиги нација, а Пољаци нису узели ни сет Американцима. Последња четири меча САД су добиле Пољску, а изгубили су само један сет.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар