Москва одбацила британски извјештај

Москва је данас одбацила извјештај британске истражне групе у коме се тврди да је један од осумњичених у случају тровања Скрипаљевих одликовани пуковник руске војне обавјештајне службе /ГРУ/.

Свијет 27.09.2018 | 11:20
Москва одбацила британски извјештај
Истражна група "Белингкет" саопштила је јуче да је право име Руслана Боширова Анатолиј Чепига и да је он официр војне обавјештајне службе, те да је проглашен херојем Русије.

Портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова одбацила је извјештај рекавши да је то објављено како би се подударило са обраћањем премијера Терезе Меј Савјету безбједности УН.

"Докази не постоје и они онда настављају са својом информативном кампањом чији је главни задатак да се скрене пажња са основног питања, а то је шта се догодило у Солсберију", написала је Захарова на "Фејсбуку".

Она је рекла да остаје питање када ће бити пружени докази о умијешаности у тровање у Солсберију.

Мејова је јуче напала Москву због случаја тровања бившег руског двоструког агента Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије агенсом "новичок" у марту у Солсберију.

Сајт "Белингкет" пише да је Чепига /39/ дипломирао на војној академији на руском далеком истоку у граду Благовешченску, једној од најбољих институција у Русији за обуку морнаричких командоса и специјалних снага.

Он се борио у Чеченији и, могуће, у Украјини, а 2014. године проглашен је херојем Русије због "провођења мировне мисије током сукоба у Украјини".

На сајту се наводи да је "веома могуће" да је сам руски предсједник Владимир Путин одликовао Чепигу јер он лично уручује те награде, пренио је АФП.

Само мали број тих награда додјели се у Русији на годишњем нивоу, често постхумно.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар