Прича: Мјесец и по дана касније...

Сваки поен му је јако значио, видело се то на његовом лицу, а клупа Црвене звезде реаговала је енергично са жељом да му улије додатно самопоуздање и мотивацију.

Кошарка 25.09.2018 | 18:30
Прича: Мјесец и по дана касније...
4. август 2018: Мохамед Фаје потписао је уговор са Црвеном звездом.

Доза скепсе у гласовима навијача Црвене звезде недуго пошто је репрезентативац Сенегала задужио опрему на Малом Калемегдану могла је да се осети. Можда је и било разлога за такав, одбрамбени став према клубу који воле. Ипак је стигао крилни центар грчког Промитејаса од 32 године, коме је Црвена звезда практично лествица изнад свих претходних каријери. Уосталом, нико у том моменту није био сигуран шта је Милан Томић замислио, ни како он види Црвену звезду. Пре њега ростер је појачан Билијем Бероном, Душаном Ристићем, Мајклом Оџом, Мајком Цирбесом и Стратосом Перпероглуом. У кошаркашким круговима блиским Звезди махом далеко познатија имена.

23. септембар 2018: Мохамед Фаје је МВП Суперкупа!

Талични Мо постао је нови миљеник навијача и једна од носећих фигура Звездине игре. Месец и по дана пошто је жврљнуо потпис на једногодишњи уговор. Толико му је времена требало да покаже колико вреди. Током врло доброг турнира у Лакташима Фаје је заслужио ласкаву титулу најкориснијег играча уз просечно тринаест поена, шест скокова и две асистенције, те осамнаест индексних поена. 

Иако против Олимпије није толико био убедљив нападачки (9п, 1/5 за три), Фајеје користио своје искуство и добру атлетску грађу како би допринео на осталим пољима. Скупио је осам скокова, четири асистенције и блокаду, мада и три изгубљене лопте. Било је то само загревање за шоу који ће уследити 24 часа касније. А онда још толико потом. Прво Цедевита, онда и Будућност. Два највећа противника у борби за шампионску титулу у Јадранској лиги и клубови с највећим улагањима током летњег прелазног рока видели су бројне квалитете Мохамеда Фајеа. 

У данашњој кошарци није лако убацити 15 кошева за целу утакмицу. Фаје је то урадио за полувреме против Цедевите. Истина, после се није превише истицао у офанзивном делу, али је велики посао направио онда када је Црвена звезда табала пут ка убедљивој победи, у оно јакој серији која је довела до резултата 40:18 у 14. минуту утакмице. Непуни дан касније, Фаје је поново узео ствари у своје руке. Овог пута се није само ослањао на шут са дистанце, већ је своје квалитете ставио у службу тима и хендикеп Будућности у рекету претварао у лаке поене. Резултат је био очигледан. 

„Срећан сам. Јако сам срећан. Прво јер смо победили и освојили трофеј, а онда што су ми саиграчи несебично омогућили да буде најкориснији играч турнира. Хвала им на томе. Ово је резултат доброг рада током припрема и прави замајац за надолазећу сезону“, поручио је Фаје пошто му је уручен трофеј који је заслужио. 

Много више од испуњених статистичких колона, навијаче Црвене звезде треба да обрадује став с којим Фаједоживљава утакмицу. Можда за неког Суперкуп није важан, али Фајеова реакција када је скривио фаул надНемањом Гордићем у покушају да понајбољег играча Будућности изблокира у завршници двокорака можда и најбоље описује колико је заиста жељан игре и остављања јаког утиска. Није се радило о изливу емоција због судијске одлуке, колико због чињенице да је рано ушао у проблеме с фауловима.

Осетио је да је Будућност мекано ушла у меч и да би могла да буде сломљена брзо. Напустио је паркет видно незадовољан собом, јер је био свестан да је поново имао јак ветар у леђа и већ шест поена крај свог презимена. Сео је на клупу, ћутао неколико тренутака, а онда са саиграчима и тренером почео да договара ситнице за наставак. Играо се четврти минут утакмице. Даљу егзекуцију спровео је јако брзо пошто се вратио на терен. 

Сваки поен му је јако значио, видело се то на његовом лицу, а клупа Црвене звезде реаговала је енергично са жељом да му улије додатно самопоуздање и мотивацију. 

Може да буде стреч варијанта и разбије противника ван линије 6,75 метара. Зна када је право време да уђе на ниски пост и забележи лаке поене. Има страшан осећај за блок и као тигар само чека прави моменат да нападне. Мохамед Фаје можда није имао кваитетна искуства кроз игре у сенегалском УС Рејлу, или Икаросу, Панелефсинијакосу, Ретимну, италијанском Варезеу, Промитејасу... Али је спреман да све то надокнади (бар) једном сезоном у Црвеној звезди. И, наравно, подигне све трофеје. 

Милан Томић је то осетио и зато је толико инсистирао да баш он буде нови крилни центар Црвене звезде и ментор Бориши Симанићу.

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар