Како се краде на изборима?

Бивши генерални секретар СНСД-а Рајко Васић открио је недавно више техника како се краде на изборима. Сумње нема да техника крађе гласова није добро усавршена у тој странци. О којим техникама се ради Васић је то написао на свом блогу на коме иначе критички се односи према својим неистомишљеницима, а зна да критикује и своју странку и њено рукводство. О којим техникама крађе гласова се ради и да ли сте можда и сами у томе учествовали откријте сами у наставку текста. Можда и да размислите куда то води. . .

Република Српска 23.09.2018 | 09:25
Како се краде на изборима?
Упис преференцијала

То аматери само тако зову. Ствари стоје простије. Ради се о тајном договору свих чланова Бирачког одбора који, кад се разброје листићи за странке, свако добије листиће своје странке и уписује крстиће за оне страначке кандидате за које су дали обећање или добили паре. То није крађа гласова између странака, већ крађа гласова унутар странака. Због овог процеса резултати касне у Општинску изборну комисију и у Средишњу изборну комисију.

Бугарски воз

Бугарски воз је процес у којем је потребно претходно отуђити, украсти, смувати један празан гласачки листић. Или имати фалсикат који се неће уочити, што је мање вјероватно. Онда се тај листић попуњава у интересу одређене странке и кандидата и даје гласачу који га само убацује у кутију, а износи празан. Празан листић се од лоповске инжињерије опет попуњава и даје сљедећем. И тако до затварања биралишта, односно до броја бирача које контролишеш. Бугарски воз је знак да неко или странка контролише одређени број бирача на бирачком мјесту.

То могу бити разни начини контроле, од финансијских, родбинских, идеолошких, интересних до криминалних и уцјењивачких. Бугарски воз је тек контрола тог процеса који је већ унапријед обављен. Суштина крађе само је у крађи једног празног листића.

Лажни извјештај са бирачких мјеста

То је процес који такођер подразумијева консензус свих чланова Бирачког одбора. Без обзира на то какав је резултат, у извјештају се уписују договорене и доплаћене бројке. Битно је да корекција није превише очигледна јер би то могло изазвати додатно бројање негдје на неком удаљеном мјесту, што би разоткрило цијели процес; мада је то ризично и за више изборне инстанце и томе се тешко приступа.

Лажни извјештај из општинске изборне комисије

То је превелик залогај. Али је могућ у малим општинама. И могућ је уз везу с неким у главном бирачком тијелу земље.

Куповина појединачних гласова

То је процес од бирача до бирача, при чему се ријетко паре дају унапријед, па се тражи неки доказ, снимак мобилним телефоном, одређена боја оловке, нешто што ће регистрирати члан Бирачког одбора и слично.

Куповина групних гласова

То раде сеоски и други џамбаси које често називају “вођама мишљења” и другим лирским надимцима. Вођа мишљења узима паре и гарантује сто, двјеста, триста, гласова. У правилу, то обећање се испуњава. Нико се претјерано не распитује о томе како се то остварило, али је важно да се заинтересовани обраћају онима који су већ провјерени, који гарантирају и који за сваке изборе гласове могу продавати другом купцу.

Вреће

О томе не треба разглабати. Ту је све могуће.

Гласање поштом

Хаос. Уочи Општих избора 2014. десеци босанскохерцеговачких грађана који живе у дијаспори на своје кућне адресе добили су пакете у којима је било и до деведесет гласачких листића. Они који су их добили могли су испунити те листиће и вратити их на адресу пошиљаоца – Централне изборне комисије у Босни и Херцеговини. Из ЦИК-а су тада тврдили да је грешку направило особље БХ Поште што су они демантовали. Коначно, све је прослијеђено Тужилаштву БиХ али ни након двије године нема података ко је одговоран за овај пропуст.

Изузимање личних докумената

Дан прије избора појединци, судионици у крађи и куповини, покупе личне карте од бирача с одређеног бирачког мјеста. Власници се неће ни појавити на бирачким мјестима, а “гласање” ће се обавити у оквиру договора унутар Бирачког одбора. Изузимање личних карата подразумијева неки купопродајни аранжман.

Гробљански гласови

Неажурни бирачки спискови и непрецизна евиденција страначких чланова омогућују странци која влада Бирачким одбором да у своје гласове, на преосталим листићима, убацује и гласове мртвих и одсељених. Ове године многи су уочили да постоје општине у којима има више регистрованих бирача него становника према попису из 2013. У Стоцу су утврдили да на бирачким списковима има и оних.

БН

Коментари / 42

Оставите коментар
Name

Реалност

23.09.2018 07:30

Избори су фарса они сто цитају и они сто пису на бројању туссе краде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

23.09.2018 08:56

Сви су исти и сви краду само се надам да је "опозиција" мање алава па ћу гласати за њих, уствари за Вук

Name

Требава

23.09.2018 09:03

Избори су потпуно обесмишљени због разних малверзација!

Name

Тако је

23.09.2018 09:06

Зато се прије избора знају побједници.

Name

херцеговац

23.09.2018 09:11

Зна Рајкан занат. Него како то да је за најмање пола метода потребна сарадња свих у бирачком одбору а наша препоштена "опозиција" никад не краде??? Најприје ће бити да су сви исти али се надам да је "опозиција" мање алава па ћу гласати за њих, уствари за Вукана сигурно за Иванића ммооооожда гади ми се исто ко и непоменко само што је мање алав. Иначе сам добар са главним за "организацију" избора у једној БХ партији па сам мало боље упознат са методама и свака ама баш свака крађа се може спријечити ако се има довољно средстава и воље а мислим да "опозицији" средстава не фали. један примјер: ако се посумња да се краде преко мјере пошаље се поуздан члан који "се изнервира" и преврне кутију што је прекршај и не иде се у прдекану а избори се поништавају на том гласачком мјесту

Name

Скептик

23.09.2018 09:12

Сазнали смо о крађи из прве руке. Провјерен кадар.

Name

Дадо

23.09.2018 09:14

Ево потврде да све ријесавају бирацки одбори. Па у селу одакле је мој отац једне године билл излазност скоро 100%, а није изасло 20% људи. Кад их питас нико није гласао, а сви гласали. Како? Лако

Name

ПА

23.09.2018 09:35

Богданиц је на прослим изборима у Теслицу помоцу бугарског воза добио посланицки мандат.

Name

Мк

23.09.2018 07:30

СНСД СЕ И ОВЕ ГОДИНЕ ДОБРО ОРГАНИЗОВАО ПРИ КРАЂИ ГЛАСОВА А САВЈЕТ ОПОЗИЦИЈИ ТРЕБАТЕ ИМАТИ РЕЗЕРВНЕ ИГРАЧЕ СИГУРНЕ КОЈЕ ЋЕ ТЕ У ЗАДЊЕМ МОМЕНТУ МИЈЕЊАТИ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митриц Дејан Грицко

23.09.2018 07:35

Идемоооо у побједу!!! Идемоооо на најјаце!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

23.09.2018 07:39

СТРАСНО.....СМАК ЈЕ СВИЈЕТА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

23.09.2018 07:43

Бугарски воз сам гледао својим оцима кад у кафицу клинци који су тек напунили 18 г врацају празне листице двојици мамлаза за 10-20 КМ .То им је циљна група,момцици којим је битно да тај дан имају ценера у дзепу или цвају !

ОДГОВОРИТЕ
Name

гласац

23.09.2018 07:45

Све само да не буде постено,па се онда казе странци довели некога на власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

23.09.2018 10:06

А, је л' нису? Први пут насилно инсталишу марионету, а онда на сваким наредним изборима имају разрађен механизам за свог поданика.

Name

Истиномјер

23.09.2018 07:54

Да као други су постени па не знају како се краду гласови , ма до мога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

децко

23.09.2018 08:24

Добро је, барем је рат стао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре децко

23.09.2018 14:00

Добро јутро!

Name

Дацх

23.09.2018 08:25

Док се не казни цијела странка дисквалификацијом са избора због једног гласа , неце бити демократских избора код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томо

23.09.2018 09:08

Тај филм никад гледати нећемо (без обзира о којој се странци ради)....а ТО је једино и најисправније рјешење.

Name

Ре

23.09.2018 12:43

А ко да их казни? Из истих странака се бирају кадрови, неће они на своје.

Name

Ре Дацх

23.09.2018 14:02

Коју станку казнит кад су по том питању све исте?

Name

Цлан бирацког одбора

23.09.2018 08:53

Као неко ко је висе пута био цлан бирацког одбора могу да тврдим да је у граду на вецем бирацком мјесту немогуце красти из разлога сто се цланови бирацког одбора и посматраци не познају. Не мозес прици другом цлану бирацког одбора и предлозити му да несто смувате а никад цовјека прије ниси видио. На селима је другације, сви се познају и ако један предлози другом да краду а овај други је из супротне странке онда тај други мозе да прихвати или да одбије. Али и ако одбије неце пријавити овог првог зато сто се познају или су мозда и неки родјаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

23.09.2018 10:20

Није баш тако. Био сам 4 пута у бирачким одборима, од посматрача, члана, па једном и предсједник. Два пута сам био у градском, два пута у сеоском подручју. Чланови бирачких одбора су били са свих страна. Из града буду у селима, из села у граду. Све зависи од тога гдје која странка делегира свог члана. Ако ти је воља, пријавиш се и као независни посматрач, али је таквих мање, пошто се то не плаћа од стране ЦИК-а. У горњем тексту је написано свашта, али није описан стварни инжењеринг крађе, који се покреће оног дана кад се овјере кандидатске листе. Све остало је техничке природе и представа за јавност. Ако неко смува пар гласова за своју странку, то не игра никакву улогу на 1000-2000 бирача.

Name

опаа

23.09.2018 08:54

Цесто сам био нападнут коментарима кад казем да це додик измислити пред изборе неку посјету Русији сто вец ради пар година уназад пред изборе.Иде цовјек по БУГАРСКИ ВОЗ и зато је изјавио да је тај сусрет феноменалан. Он је истакао да је сусрет са руским предсједником феноменалан повод за састанак. “Куд ћете бољи повод него да сретнете Путина. То је феноменални повод и треба га искористити увијек, кад год човјек има прилику”, рекао је Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

180 Степени

23.09.2018 09:05

Људи проблем је у систему.Да је Додик премијер Хиландије могао би да се слика након првог свог лоповлука.Па да се оволико краде у Свајцарској она би пропала.Ствар је у систему.Ко год овде досао он це да краде као и сви до сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

23.09.2018 09:15

Прорадила "савјест" ...да ли? Или је то још једна од предизборних "тегли с маглом" с којих се скреће прича на другу страну и ствара начин за други облик манипулације....јер тврдити да ће побједити са преко 70% или је доказ бескурпулозне преваре или куповине која није забиљежена на овим просторима или је збиља ми овај народ идиоти....но Бог је велики!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јаааааааааа

23.09.2018 09:16

Овај Миле све пред изборе ради само да се докопа ММФ-а и народни пара,,мало му намјештање доласка Лаврова у БиХ пред изборе сад треба као и код Путина пред крај мјесеца да иде,само да би публику привукао себи и изборима,,,е јадни народе, освијести се,јел се то није могло раније све издешавати?! него баш баш пред ,,ОКТОБАРСКЕ ИЗБОРЕ,, ....!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ссср

23.09.2018 15:31

Његова посјета путину иде тако сто он плати нашим парама људима који организују путинов протокол и он оде и услика се као дјеца са дједом мразом,стим сто ми испаднемо дјецица која вјерују у дједа мраза и у ципелу светог Николе а он се врати и прица и економској сурадњи и инвестицијама то су флоскуле који сви причају.у комунизму су прицали о диференцијацији а сад о страним инвестицијама,а странац додје плати законски минималац и пинку домаћину и јос добије пореске повластице и оде кад процјени да на другом мјесту мозе јефтиније

Name

Исток

23.09.2018 09:20

Па сво време говорим да нас сви ви који заговарате тајно гласање правите идијотима. САМО ЈАВНО И ЗАБИЉЕЗЕНО ГЛАСАЊЕ МОЗЕ БИТИ ПРАВЕДНО. Само гласање код кога се јавно гласа и глас биљези мозе довести до неопходног нам подизања свјести појединца и колектива. Тако це се знати који идијоти су изгласали лопова на власт и моци це се затразити њихова политицка одговорност за лосе политицке одлуке. Све друго је фарса и глуматање. Мени лицно велику наду даје и могуцност постизања споразума у виду уговора измедју политицких кандидата односно партија које су делегирале кандидате и бираца . Уговор би се јавно биљезио у облику блокцхаин-а да се не би могао фалсификовати ни од стране једне ни од друге стране . Систем јавног гласања уз електронску контролу и евидентирање се мозе успоставити за 48 цасова и костао би неколико милиона пута мање него постојеци систем , а уз то би елиминисао могуцност изборне преваре. Медјутим , то не одговара ни позицији ни опозицији. Па Ви гледајте ста Вам је радити. Наивцине. Сто рекао Бора Цорба Ј.О.К.С..

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

23.09.2018 09:51

И заиста зар неко мисли гласати послије свих ових Информација..нисам никад,а сад поготово

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

23.09.2018 10:42

Гласо си ти на сваким изборима

Name

Љигавци

23.09.2018 10:34

Па ја незнам онда сто ми гласамо кад црвени могу покрасти изборе тек тако лако! Људи моји,каква је ово дрзава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

23.09.2018 10:57

Модерни облик анексије.

Name

Бијељина

23.09.2018 11:42

На локалним изборима у Бијељини 2008,једна криминална група Снсд-а је на листицима постених кандидата Снсд-а који су добили гласове на на свој образ и постење дописивали гласове онима који их нису добили,тако да се десило то да одборници нису постали они који су добили повјерење од народа вец они са допосаним гласовима/8 одборника/,од тада је Снсд пукао у Бијељини,на свим изборима после 2008г.је губитницка странка,а Ви сте господине Васицу те године били главни повјереник за спроводјење избора у Бијељини,и зато су Вама познате све методе за изборне крадје јер сте их и Ви креирали и били директно укљуцени у спроводјењу истих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре бијељина

23.09.2018 14:12

Изгледас несто нервозан немас разлога у Бијељини је СДС на власти,или си секта оних други.

Name

Шећераш

24.09.2018 14:03

Све се зна и једини одговор на ово је врацање на стари нацин... Бирање странке па нека странка поставља квалитетни кадар на листу а не оне сто могу висе скупити гласова...Једино тако се овде мозе смањити манипулација...

Name

Бијељина

23.09.2018 11:48

На локалним изборима у Бијељини 2008,једна криминална група Снсд-а је на листицима постених кандидата Снсд-а који су добили гласове на на свој образ и постење дописивали гласове онима који их нису добили,тако да се десило то да одборници нису постали они који су добили повјерење од народа вец они са допосаним гласовима/8 одборника/,од тада је Снсд пукао у Бијељини,на свим изборима после 2008г.је губитницка странка,а Ви сте господине Васицу те године били главни повјереник за спроводјење избора у Бијељини,и зато су Вама познате све методе за изборне крадје јер сте их и Ви креирали и били директно укљуцени у спроводјењу истих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Звонце

23.09.2018 13:23

Најбоље знају они који су крали на изборима

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЈЕШЕЊЕ

23.09.2018 15:34

САМО МАСОВАН ИЗЛАЗАК НА ИЗБОРЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx Зворницанин

23.09.2018 17:05

Отворено се ругају народу.Не крију висе ни технике. Да је неко прије десет година овако ста написао у медијима било би готово с тим новинаром и медијем. Тако да се висе и не крију.Ево јос једне ексклузиве.....Листици који аутоматски пониставају обиљезено поље и ознацавају но за које су програмирани.....Такодје....Прстен.За униставање гласацких листица.Затим-директно у ЦИКу........И онај најјаци.Оригинални листици који се замијене а који су вец попуњени.Они се преброје и узму за валидне.А они на којим се гласало они се баце у смеце...То је урадјено 2012 у Србији први пут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништа лакше

23.09.2018 21:47

Платис Руској мешетарској организацији МАРШАЛ ГРУПА да ти настимају изборну побједу и то је то......али зна то Милорад Додик одлично јер њему је МАРШАЛ ГРУПА настимала изборну побједу 2014 године......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

24.09.2018 08:45

Народе изађите и гласајте ако неваш гласачки листић ће да буде злоупотријебљен од хоботнице која нас годинама ОПАСАЛА И НЕДА НАМ ДИСАТИ

ОДГОВОРИТЕ