НБА "узима" једно правило из Европе!

"То ће убрзати игру", каже први оперативац НБА лиге, Адам Силвер.  НБА спрема нова три правила за следећу сезону.  После офанзивног скока сат ће се враћати на 14 секунди.

Кошарка 25.09.2018 | 20:30
НБА "узима" једно правило из Европе!
Руководеће тело НБА лиге усвојило је "пакет" промена које ће ове јесени бити уведене у најјаче такмичење.

Најзанимљива промена биће она која је у Европи одавно уведена, а добра пракса учинила је да и у Америци схвате да ће им та измена добро доћи.

Попут европских и међународних ФИБА такмичења, НБА је такође одлучила да се напади после офанзивног скока "рестартују" на 14 секунди, а не на нови "пун" напад.

"Мислим да ће то повећати забаву у овој игри. Тиму који губи даће већу шансу за повратак, јер ће омогућити више поседа. Генерално, убрзаће темпо", рекао је комесар НБА лиге, Адам Силвер.

Такође, НБА лига је поједноставила правила за досуђивање прекршаја у ситуацијама када играч има "чист" пут ка кошу и проширила је листу околности у којима арбитри могу да користе видео снимак.

Управни одбор НБА лиге на прагу је да усвоји нова правила која ће доста променити кошарку какву смо гледали до сада у тој лиги. Промене се тичу трајања напада после офанзивног скока, фаулова, као и неспортског понашања.

Адријан Војнаровски каже да су та три правила следећа: ресетовање сата на 14 секунди након офанзивног скока, поједностављење правила о фаулирању играча који има отворен пут ка кошу и проширење појма "хостиле ацт" за потребе прегледања снимка.

Вероватно је прво правило и најважније. До сада се време враћало на 24 секунде после офанзивног скока, али би од наредне сезоне напад могао да се скрати на 14 секунди. То би свакако допринело много на брзини, динамици и ритму утакмице. Екипе би имале мање времена за напад и морале би раније да завршавају акције.

Што се тиче фаулова, увело би се правило да прекршај може да се направи на играчу који нема лопту у контранападу, па би он у том случају ишао на линију слободних бацања, ако би претходно екипа ушла у бонус. 

И треће, неспортско понашање би била свака ситуација у којој кошаркаш има намеру да повреди противника. То би било проширено и на понашање играча према судијама, тренерима или навијачима.

НБА сезона 2018/19 почеће 16. октобра.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар