Млади у чаробном свијету књиге

Литерарни радови ученица бијељинске Гимназије "Филип Вишњић", Милице Мркоњић, Анамарије Живановић и Магдалине Трипуновић, објављени су у Зборнику књижевног стваралаштва младих Републике Српске, Издавачког центра "Српска кућа" из Пожаревца.  

Република Српска 22.09.2018 | 13:54
Млади у чаробном свијету књиге
На овај начин потврђен је књижевни таленат младих књижевница, а ријеч је о ученицама другог разреда и радовима које су написале на самом почетку средњошколског образовања. Младост им није била препрека да покажу како о животу и свијету промишљају веома зрело.

„Човјек који чита живи стотине живота, а онај ко не чита, само један“, овај мото подстакао је гимназијалку Милицу Мркоњић да се посвети озбиљно читању, али свакако и да све своје мисли и идеје преточи у писани текст.

Да је притом приказала прави литерарни таленат потврдило је и објављивање њене приче о читању у престижном зборнику.

"Писала сам о теми `Зашто волим да читам`. Хтјела сам да писањем поручим мојим другарима да је књига непроцјењиво благо. Писање је начин изражавања, као и сликарство и музика, а можемо показати шта и како се осјећамо. Волим да читам, јер се тако губим у другим свјетовима, живим туђе животе, упознајем далеке предјеле, друге културе, обичаје, традицију", каже Милица.

Ученица Анамарија Живановић отишла је корак даље, па најављује објављивање своје прве књиге. Изабрану причу под називом „Нада” написала је под утиском тешког животног искуства.

"Преживјела сам нешто што је мало ко преживио са 16 година. Боловала сам од тумора. Лијечење је било мукотрпно, а овим текстом сам жељела да поручим вршњацима да се готово свака битка у животу може добити. Морају и да знају да срећу не чине материјалне ствари, да је најважније бити здрав и окружен људима који вас воле. Морал и поштење су такође много важнији од добре гардеробе, телефона, аутомобила", каже ова дјевојчица.

Група ученика, који су показали жељу и таленат за писањем прошле године је учествовала на три књижевна конкурса, а планирају и да у овој школској години радове пошаљу на разне конкурсе и такмичења.

Професорица српског језика и књижевности Милена Ђокић не крије понос  због својих ученица.

"Срећна сам што сам анимирала ове дјевојчице да покажу свој таленат. Мој једини задатак је био да им помогнем у одабиру теме и приликом редиговања текста. Њихов стил, филозофски аспект и промишљање су у складу са њиховим годинама, али имају огромну вриједност.

Објављивање у овом Зборнику, младим људима пружа прилику да објаве приче и даје наду да ће се у овој земљи нешто промијенити, да и даље има слуха за књижевност, умјетност", каже Ђокићева, додајући да вјерује да ће им ово бити огроман подстрек да наставе даље са писањем.

Гимназија „Филип Вишњић” је школа која има традицију у окупљању изразито талентованих ученика, а раде на томе да све таленте својих ученика развијају у школи и ваншколским програмима.

"Наша дјеца стално учествују на различитим  литерарним и ликовним конкурсима. Освајају и вриједне награде. Ми смо школа отворених врата за све, а ђаке шаљемо на разне љетне школе и кампове да би стекли већа знања, упознали друге вршњаке, размијенили искуства", каже Владимир Шавија, директор Гимназије "Филип Вишњић".

Гимназија "Филип Вишњић" у Бијељини наредне године обиљежава 100 година постојања и рада, а у програму обиљежавања овог јубилеја значајно мјесто ће имати и талентовани ученици школе. Наставу у овој, по многима, најпрестижнијој бијељинској школи похађа 857 ђака у 32 одјељења.

(Српска.инфо) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мато

22.09.2018 12:13

Свака цаст дјеци сто су тако добро образована дивим се

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет

22.09.2018 14:11

Е свратих само да вам казем,да вам је Додик поруцио да вам је дзаба сто сте паметни,успјесни и сто имате добре оцјене. И јос вам је поруцио да ако нисте цланови снсд-а, и да заврсите не знам ти какав факултет, нецете моци да зивите и радите у Републици Српској. Ето,тако. СвиЋе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ

08.05.2019 06:26

Подршка за талентоване ученице и младу талентовану професорку! Свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРУЧНО

08.05.2019 07:07

Подршка за изузетне ученице и младу талентовану професорку! Ви сте будућност Српске!

ОДГОВОРИТЕ