Лавров: Русија подржава Дејтонски споразум и против је његове ревизије

- Русија подржава Дејтонски споразум и против је његове ревизије, главна је порука руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова који је данас боравио у Сарајеву и Бањалуци.

Република Српска 21.09.2018 | 19:26
Лавров: Русија подржава Дејтонски споразум и против је његове ревизије
На простору српско-руског храма у Бањалуци биле су видљиве  заставе Русије и Републике Српске. Присутан је био велики број полицајаца, а прије доласка Сергеја Лаврова изнад храма кружио је и хеликоптер.

Грађани Бањалуке окупили су се испред српско – руског храма, како би поздравили Сергеја Лаврова узвикујући Русија, Русија. Поручују да је Русија братска држаба и да нема Руса не би било ни Срба.

’’ Ово је велики дан за Републику Српску’’

’’ Ово много значи за читав српски народ’’

’’ Значи ово много јер нам долази у посјету државник најмоћније на свијету, земље која је помагала српском народу’’ – само су неке од изјава грађана који су дошли да дочекају Сергеја Лаврова.

Након обилска руско – српског храма министар иностраних послова Сергеј Лавров, предсјендик РС и други званични упутии су се у Адмнистартивни центар Владе РС. Одржали су састанак на којем су разговарли о неколико тема између осталих о нафтној индустрији, економској, политичкој и безбједносној ситуацији у РС. Предсјендик РС је рекао да јеСрпска веома захвална Русији за принципијелан став у афирмацији Дејтонског споразума.

’’ Посебну захвалност РС дугује у погледу резолуције о Сребреници у Савјету безбједности на коју је Русија уложила вето. Желим да се захвалим у име српског народа и РС. То питање за нас ће остати вјечито уписано као доказ нашег пријатељства", рекао је Додик.

Сергеј Лавров је јасно поручио да Русију са Српском веће искрено пријатељство.  Рекао је и да се Русија бори за очување основних принципа Дејтона и да не подржав протекторат.

’’Русија се залаже за поштовање Дејтона и против је било каквих покушаја ревизије. Било које реформе могуће је провести само уз договор два ентитета и три народа’’ – истакао је Лавров на конференцији за медије.

Руски министар  поручио је да се Русија залазе да са РС развије још боље културне, хуманитарне,трговинске и економске односе. Пораст робне размјене са БиХ се пуно односи на РС прије свега воће и поврће И због тога се на састанку разговарало о конретним предлозима И будућој сарадњи.

‘’ Данас смо детаљно разговарли о томе да се што прије ријеши питање које би дозволило да се одавде извози месо и млијеко на руско тржиште. Захвални смо руководству РС  за сталну подршку пословању рускох компанија овдје’’ – рекао је Лавров.

Након састанка поручено је да посјета Сергеја Лаврова нема везе са изборима јер је ту динамику диктирала Српска православна црква у погледу освештења српско-руског храма у Бањалуци.

Заједнички став Српске и Русије је да високи представник као и стране судије из Уставног суда треба да оду и да је недопустиво мијешање странаца у БиХ.

Предсједник РС Милорад Додик одликовао је министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова орденом Републике Српске на огрлици за јачање и учвршћивање пријатељских односа РС и Руске Федерације  

Лавров је прије доласка у Бањалуку боравио и у Сарајеву, гдје је разговарао са члановима Предсједништва БиХ и министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком.

БН ТВ

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Ста Би Миле

21.09.2018 17:27

Са трецим ентитетом? Хахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.09.2018 19:31

Јесил цуо рудоња,Само договор 3 народа а не како ти 'оцес.Сто сад Лаврову неказес "није тако РС је дрзава",несмијес гњидо једна.И висе да никад нисмо цули твоје лапрдање.

Name

Нострадамус

21.09.2018 21:15

Милу је издао Драган Цовиц сад це га Цовиц да елиминисе посто би могао да угрози његову позицију цлана пресједниства.Додик ако не буде изабран за Српског цлана пресједниства ове године за цетири године бице изабран за представника Хрватског народа зато је Додик опасност за Цовица.

Name

БЛ

22.09.2018 00:24

Као прво Лавров је позван од министра вањских послова а не од Миле. То доказује и сам Лавров јер је прво отишао у Сарајево где га дочекаше Иванић и она двојица. Поклонио је златни сат и оловку Иванићу а не Додику. После је разговарао са Црнадком а онда отиша до БЛ. Миле у БЛ направио панику око блокада саобраћаја без потребе јер ниједан србин није против Лаврова већ би једва дочекао да се поздрави са њим. Имао сам част да се видим са тим великим човјеком и знам да воли србе али не само додиковце. Народ мора да схваи да од независне РС нема ништа јер је Српска осигурана Дејтоном. Миле би да помогне хрватима да добију трећи етнитет али то рући Српску. Свиће ако Бог да.

Name

борац

21.09.2018 17:31

И ста сад прица о самосталности је заврсена .О цему то Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.09.2018 18:21

Тацно. Сто сад није рекао да не зели БиХ. Сипак само народ завадја а зна да је БиХ свима нама неминовна.

Name

075

21.09.2018 18:33

Лавров: " Босна и Херцеговина је суверена ДРЖАВА!"

Name

ВЕТЕРАН

22.09.2018 08:07

ДА СЕ ЈЕДНОМ ЗАВРСИ И ПРИЦА ОЦЈЕПЉЕЊЕМ..БИХ,ЈЕ СУВЕРЕНА ДРЗАВА СА ЕНТИТЕТИМА,ОКРЕНИМО СЕ СЛОЗИ ,ПОКУСАЈМО ДА ЗИВИМО ЗАЈЕДНО,ДА ЦИЈЕНИМО ЗИВОТКОЈИ НАМ ЈЕ БОГ ДАО.ЕКОНОМСКИ РАЗВОЈ БИХ ЈЕ РАЗВОЈ И ЕНТИТЕТА....ПАМЕТ У ГЛАВУ БОСАНЦИ И ХЕРЦЕГОВЦИ СВИХ НАЦИОНАЛНОСТИ МОЗДА НАМ И СВАНЕ ЗБОГ НАС И НАСЕ ДИЈЕЦЕ,..

Name

све ми се цини

21.09.2018 17:33

Ако нас буду помагали као до сада теско нама са додом и компанојом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзоо

22.09.2018 04:00

Бас тако теско оном кога Руси помазу.Само погледати мало уназад од Хр,ЦГ,КМ где су за пар милиона напустили Косово а сецате се кад су напустили Босну са својим старим тенковима кренули ка Косову пољу први и народ весело ицх поздрављао и на крају трт милојка одосе из Босне остависе КМ.,

Name

Скептик

21.09.2018 17:36

Сергеј Лавров био са Црнатком...Сергеј Лавров био са Додиком....За кога да гласам на изборима ? Знам, за Сергеја Лаврова!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

21.09.2018 19:08

Хахахахаха, одлицан предлог. Глас не иде ни једним баксузима

Name

Браво

21.09.2018 17:45

Браво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

21.09.2018 17:54

Како ви упадате сами у своју замку,зивите искљуциво од одцјепљења,референдума...само сте протрацали вријеме,видите да од тога нема ниста..

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

21.09.2018 18:00

Да су близу Русије још би ратовали.

Name

Нострадамус

21.09.2018 21:55

Немој да поредис народ и овце велика је то разлика. Овцама мозес све да казес оне це да блеје. А народа не интересује ни Српска ни Босна.

Name

децко

22.09.2018 07:34

Народ це да оде, а овдје ви уците Пакистанце памети! Хахахахха

Name

калимеро

21.09.2018 17:55

Руси су ипак господа.Министар лавров поготово,спој старе школе,озбиљности и реко бих знања.Још једном је очитао лекцију Лакташком међеду из основа дипломатије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гледао сам пренос посјете

21.09.2018 18:08

У оно што сам видио и чуо, нема везе с тим што ти пишеш.

Name

ре гледао сам

21.09.2018 18:33

Кад већниси добро чуо, видје ли како Предсједник вуче за руку Лаврова. Далеко је он од високе дипломатије.

Name

ре ре гледао сам

21.09.2018 20:05

И шта му је овај очитао?

Name

xyзq

21.09.2018 18:30

Русији је у циљу да се одрзи мир у региону, а ове прице западних медија како Русија планира хаос код нас су будаластиње. Супља западна пропаганда, види се да је Миле њихов цовјек, супља како њима пасе, он је ту стављен, бас као и Бакир и Цовци сто су, да нас дрзе у грцу. Јел Миле Лавров јасно рекао да нема ревизије Дејтона и Путин ти је у висе наврата појаснио да његову подрску могу узивати само они политицари који не задиру у Дејтон јер је то споразум који је донио мир у насу дрзаву, али и у регион?? Какав је такав је и само га сва 3 народа могу заједно измијенити, никакви самостални излети ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОКИ

21.09.2018 19:08

Докле висе ове лази.Какве везе има СПЦ са доласком Лаврова.Посјету је договорио Црнадак,а Лавров је успут посијетио и Б.Л.Посјета је договорена на нивоу двије дрзаве ;,а не ентитета,вољели то или не али такоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗОКИ

21.09.2018 19:08

Докле висе ове лази.Какве везе има СПЦ са доласком Лаврова.Посјету је договорио Црнадак,а Лавров је успут посијетио и Б.Л.Посјета је договорена на нивоу двије дрзаве ;,а не ентитета,вољели то или не али такоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

узалуд труд...

21.09.2018 19:16

Да, мозда БиХ праву руско/српски центар... Ниси упуцен у сустину односа, а сасвим је нормално да Лавров јавно неце реци било ста сто није у складу са дипломатским протоколом... Мислис да је Коормаковој и Филду драго сто је успут посјетио БЛ. Е, мој Зока

Name

Нако за узалуд труд

21.09.2018 19:29

Е мој узалуд труту, ето,ти знас ста је мислио а ста је прицао, ето,тимси упуцен

Name

Лазар

22.09.2018 06:21

Ако је Црндак договарао посјету Лаврва Бања Луци, зашо се нико испред руководства ПДП-а не појави на дочеку Лаврова, бар у маси народа. Дјлејује ли лигично зовнути једног од највећих дипломата данашњице да дође у БЛ, а кад он дође, онда рећи својим члановима партије да не иду на његов дочек?

Name

Последњи кинески цар

21.09.2018 19:14

Ово није вриједно да се прочита у било којим новинама а жели се довести до "стани - пани". Ако је ова посјета данас неком "отворила" очи, жалим случај, али он је "слијеп" до краја живота. Жалосно је да ће ти "слијепи" људи и даље одлучивати о судбини нас који смо "ћорави" код оба ока?! И шта да радим? Да гулим из земље коју стварно волим?! Је ли могуће да Србин воли Босну и Херцеговину? Јест,ја волим ову земљу и сматрам да је "богатија" од Швајцарске", али да је овдје потребно "промијенити народ", пошто он неће да промијени "народне крвопије".

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

21.09.2018 19:34

@Последњи кинески цар Након дужег времена драго ми је са уживањем прочитати ваше изврсне коментаре! Добро дошли натраг на портал!

Name

ре последњи к. цар

21.09.2018 20:12

Ево ја је не волим нити ћу икада. Ништа мени ова БиХ није дала. Узела дјетињство. Најбоље године. Корупција на све стране. Убиства недужних. Крађа. Додикланд. Бакирланд или како год хоћете. Србин сам и оваква земља (таман да је и најбогатија) ми ни у пролазу не треба. Пола државе ме мрзи јер се другачије Богу молим. То је сушта реалност. Нема овде ни д од државе.

Name

ре ре

21.09.2018 21:49

гријесис друзе али то је твоје мисљење..давно би ова дрзава са оба ентитета била у еу и ти би умјесто за 400 радио за 2000 км,,али васем баји је дразе да сваки приједлог или одлуку која је у интересу свих народа блокира и опструира а онда вама паламуди како је блокирао пренос надлезности и како је велики србенда и како неволи БИХ..Моли се друзе коме хоцес,,буди будиста ако хоцес ко ти брани.вјероватно ниси макео из рс па ти је перцепција о другим искривљена оди путуј упознај људе,,схватицес неке ствари а не оно сто ти ртрс сервира

Name

@ре последњи к. цар

21.09.2018 21:53

Ко те мрзи? нико тебе не мрзи, твој мозак је циљано затрован дезинформацијама, још као тебе ето мрзи неко што се као другачије молиш Богу, ма дај не будали. И немој Бакира и Додика трпати у исти кош, Бакир је предједник Државе а Додик предсједник ентитета. Предсједник другог ентитета је Маринко Чавара, разлика у односу на Бају је огромна, предсједник федерације БиХ се медијски не експонира и не глуми државника, нема хеликоптера, нема палате, нема буџет од 10.000.000 КМ...итд Прошетај мало и немој да ти коментари на интернету буду мјерило било чега.

Name

Акад

22.09.2018 03:26

Лијепа констатација,ја сам Босњак из Тузле,имам најбољег пријатеља у Бјељини,Србин друзимо се кад год имамо времена.Он виси у Тузли,а богами и ја у Бјељини.Редовно се посјецујемо и друзим се са људима у Бјељини и излазим као и он овдје у Тузли.Тема нам је је увјек посао ,излети у Сарајево,Београд ,Загреб ,пецање на Дрини,Криваји,мање политике јер нас нико и непита низаста.Обојица смо породицни људи и дјеца нам се друзе.Солидно зивимо.

Name

РЕ ре последњи к. цар

22.09.2018 06:58

Не мораш волити БиХ, то је твоје апсолутно право, таквих ликова имаш у свим државама, ниси ти никакав изузетак, таквих имаш у Србији на стотине хиљада. Али да тебе пола државе мрзи што се на други начин молиш богу је ТЕШКА ГЛУПОСТ, то једноставно није тачно а иначе сумњам да се ти уопште и молиш, и то измишљаш.

Name

Нако

21.09.2018 19:31

А је ли Додо био присутан кад је овај цовјек ово прицао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кинг

21.09.2018 19:50

Исто као сто је био присутан кад је Олбрајт прицала.

Name

Нако

21.09.2018 20:14

И од тада се ниста није промјенило осим супље прице о референдуму, рату... Само је Додо и његови постали моцнији и богатији а ми-народ, тразимо правду по трговима и улицама

Name

Лазар

22.09.2018 06:30

А зашто ЕУ. Зашто британија напушта ЕУ. Колико су се примана повећала мађарима, а колико трошкови. Па ми нисмо могли да живимо у Југославији гдје смо толико слични једни другима, а ето живићемо у ЕУ. Колико добро живе мађари, Бугари... ЕУ је пројекат великих некада колонијалних сила које су вјековима гледале да живе на терет робова. Мислите да се то данс промјенило? Или је мало препаковано. Набројете које добробити очекујете од ЕУ, шта ће бити боље простом човјеку. Једино ће моћи лакше да се пресели, да оде у њемачку, аустрију и сл. Да остави своју земљу пусту, да би врменом странци покуповали у бесцење земљу балканаца.

Name

Нострадамус

22.09.2018 11:04

Хајде Лазаре конкретан закљуцак. Не ваља ЕУ постацемо њихови робови, а многи це да оду у Њемацку и Аустрију. Знаци робови одлазе гдје це им бити боље знаци ипак некакав напредак. Робови смо ми у својој земљи мој Лазаре тата ради за 550 КМ а ја брат сестра и мама немамо посла. А стриц стрина и двоје им дјеце сви раде у Мüнцхену и плате од 1800 до 2600 еура

Name

Мицо

21.09.2018 20:10

Заиста након овога, једноставно нема смисла да било ко нормалан висе слуса и вјерује БАЈАзиту из Лактаса. Те своје глупе прице са којима дизе тензије, о неки референдумима, независности итд. па то висе ни мала дјеца сматрају смијесним

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

21.09.2018 20:20

Шеф највеће банке у Данској поднио је оставку након што је признао да је велика већина од 200 милијарди еура (178 милијарди фунти) која пролази кроз своју естонску подружницу била протузаконито искрцана новцем из Русије, Велике Британије и Британских Дјевичанских отока . "Јасно је да Данске банка није испунила своју одговорност у случају могућег прања новца у Естонији. Дубоко ми је жао због тога ", рекао је Тхомас Борген у изјави за оставку у сриједу . Банка је рекла да је независна истрага пронашла "низ главних недостатака" у својим контролама како би спријечила прање новца. Истрага је показала да је више од половице Данскеових 15.000 купаца у Естонији било сумњиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мехо

21.09.2018 20:26

Цовјек је смирио тензије. Апсолутно је подвукао да и Русији у интересу суверена БиХ. Остало је на договору унутар дрзаве. Исто то су и Американци рекли на свим могуцим нивоима. Такодје и Европа. Ваљда це се ово политицко лудило поцети заврсавати послије ових избора. Овдје се политика само бави сами собом. Људи хоце, а богами и морају радити, пословати док досадасњи политицари нису били у стању направити иоле нормалну пословну климу. Надам се паду МИлета и да це Вукота донијети несто ново и позитивно. Мада све овдје цовјек мора узети са резервом. Вукота је зелен, губи се али има јос времена да се формира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмм

21.09.2018 20:31

Како је могуце да данас хотел Бања Лука на самом траси проласка Лаврова није био затворен????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЏЕЈМС БОНД

21.09.2018 22:29

Ето госпођо Жељка ништа од твог трећег ентитета у БиХ,чула си господина Лаврова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован

22.09.2018 07:12

Ста има Лавров са трецим ентитетом? О томе це одлуцити американци, као и до сада.

Name

Ерор

22.09.2018 08:39

Јуче на подневним РТРС вијестима извјештач објави да је руски министар Лавров познат и као 'Мистер њет'. А то није тачно. Тај шпиц намет као политички атрибут красио је Андреја Громика, совјетског министра вањских послова из времена хладног рата, за владе Хрушчова и Брежњева.

ОДГОВОРИТЕ