Стиже захлађење: Температура пада

Лијепом времену у којем уживамо у другој половини сепетрембра дефинитивно долази крај. Наиме, Европу ће ускоро захватити вал хладног зрака с Арктика, а температуре ће драстично пасти.

Регион 21.09.2018 | 13:25
Стиже захлађење: Температура пада
Како јавља метео wеб Север Wеатхер Европе, почетком наредне седмице доћи ће до велике промјене времена у Европи. Са сјевера ће над нашим континентом доћи до снажног продора ваздушне масе с Арктика који ће се проширити над великим дијелом Европе, укључујући и Балкан.

Натпросјечно високим температурама које нам је донијело касно љето, а у којима уживамо посљедњих седмица, тако ће доћи крај након продора хладноће са сјевера. Први и слабији продор хладног ваздуха стићи ће овог викенда, а други, интензивнији продор требао би се догодити у понедјељак или уторак, при чему ће маса врло хладног ваздуха допријети све до јужног Медитерана, па чак и сјевера Африке, наводи Севере Wеатхер Еуропе.

Тренутна метеоролошка ситуација над Европом почеће се мијењати у петак, кад ће се хладни арктички ваздух почети пробијати над сјевером и западом континента. Хладни ваздух шириће се иза хладне фронте с Атлантика према централној Европи, док ће се топли помицати на крајњи сјевер, према Скандинавији и сјевероистоку.



Хладни ваздух над западном Европом у недјељу ће се помакнути према крајњем сјеверу, па ће на југу Европе доћи до затопљења. Но, оно неће дуго потрајати јер ће се над Атлантиком ускоро формирати нови вал хладног ваздуха, а тада ће се створити "канал" према сјеверу који ће омогућити снажан продор арктичког ваздуха према континенталној Европи.

До уторка ће се вал хладног ваздуха развити над континентом, па ће се тако арктичка фронта проширити преко централне Европе до Балкана и Медитерана, наводи Севере Wеатхер Еуропе. Због арктичког ваздуха доћи ће до драстичног пада температуре.

(СБ)

Коментари / 0

Оставите коментар