400 људи са КиМ отишло у исламисте

Са територије Косова у Сирију и Ирак су прошле године отишле 403 особе, са циљем да се боре у редовима Исламске државе и Ал-Нусра Фронта, а погинуло их је 74, наводи се у извјештају Стејт департмента о тероризму за 2017. годину, који је представљен у Вашингтону.

Свијет 21.09.2018 | 08:45
400 људи са КиМ отишло у исламисте
Према подацима Стејт департмента, на Косово се вратило 133, док је њих 196 остало у конфликтним зонама.

У извјештају се такође оцјењује да је Влада Србије предузела кораке да побољша своју способност у борби против тероризма, преноси "Глас Америке".

Наводи се да у Србији током 2017. године није било терористичких напада и да је ниво активности у вези с регрутацијом бораца за Исламску државу био низак. 

Највеће претње од тероризма у Србији, према подацима из овог извјештаја, остају потенцијално кретање новца и оружја преко њене територије, повратак страних терористичких бораца и радикализација.

У извјештају се наводи да је влада у Београду предузела кораке да побољша своју способност у борби против тероризма, усвајањем Националне стратегије за спречавање и одговор на тероризам у периоду од 2017. до 2021. године, али и настављањем сарадње с међународним партнерима, уз посебан фокус на спровођење закона и напоре у области сајбер-безбједности.

Наводи се и да је, као чланица Глобалне коалиције за пораз Исламске државе, Србија обећала донације у медицинској опреми у мају, али да су, како пише, "неискуство у улози донатора и унутрашње препреке одложили испоруку те помоћи и по свему судећи ће ограничити додатно финансијске и материјалне доприносе Коалицији".

У извјештају се напомиње и да је Србија наставила да користи обуку америчке владе у изградњи својих капацитета за борбу против тероризма.

Када је ријеч о правосуђу, спровођењу закона и безбједности граница, у извјештају се истиче да је неопходно да Србија побољша капацитете за спровођење закона, али да је напредак земље у тој области постојан. 

Истиче се чланство Србије у организацијама, чији је циљ супротстављање финансирању тероризма и прању новца, али и стратегија у борби против насилног екстремизма, у којој велику улогу има неколико министарстава, укључујући Министарство унутрашњих послова, културе и информисања, образовања, омладине и спорта.

Србија је, такође, укључена у ограничену регионалну и међународну сарадњу о антитерористичким питањима, додаје се у извјештају, у којем се указује и на сарадњу са Интерполом и Европолом, билатералне програме сарадње у обезбјеђивању граница с Бугарском, Мађарском и Румунијом и слично гранично партнерство са БиХ и Хрватском. 

"Српске агенције у овој области рутински сарадују и са Албанијом, Косовом, Македонијом и Црном Гором", закључује се у извјештају о Србији.

У извјештају Стејт департмента обрађени су и подаци за територију БиХ и Македонију.

Када је ријеч о БиХ, у извјештају се истиче да је та земља наставила да повећава своје антитерористичке капацитете у 2017, али да рупе у законима и благе казне остају највећи изазови. 

"Ефикаснију унутрашњу сарадњу у БиХ подривају међуагенцијски и лични сукоби, док екстремистичка идеологија и регионалне националне екстремистичке групе остају потенцијални извор тероризма, а што се тиче рехабилитације и дерадикализације, није начињен велики напредак", оцјењује се у извјештају. 

За Македонију се истиче да је сарађивала са САД у антитерористичким напорима, као и да је, такође, чланица Глобалне коалиције за пораз Исламске државе. 

Македонске власти су процјениле да припадници и симпатизери Исламске државе одржавају присутво у тој земљи, а Министарство унутрашњих послова и обавјештајна агенција процјењују да је најмање 150 македонских држављана путовало да се прикључи терористичким групама у Сирији и Ираку, истиче се у извјештају.

Како се додаје, од њих, 30 је убијено, 40 је и даље у тим зонама, док се 80 вратило кући у Македонију.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драгојло

21.09.2018 08:03

Надам се да це вазити иста правила за исламисте као и за 300 српких војника у Украјини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

умотворине из народа

23.09.2018 04:44

Ко воли нек изволи а ко презиви нек прица. За идеале, гину будале, сам пао,сам се убио.Некад је постојала природна селекција таквих. Дакле, природа се бринула, ко це пре или после да напусти свет.. Данас то иде мало брзе. Они сами одлуцују.

ОДГОВОРИТЕ