За све важна посјета Лаврова

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров долази у БИХ. Прво ће у Сарајево, а потом у Бањалуку. Боравиће и у Источном Сарајеву.

Република Српска 20.09.2018 | 16:33
За све важна посјета Лаврова
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров долази сутра у БИХ. Прво ће у Сарајево, гдје ће бити одржан састанак министара спољних послова Русије и БИХ.

Билатерални односи, мултилатерална сарадња, регионална питања, економска и политичка ситуација у БИХ – то су кључне теме о којима ће разговарати Сергеј Лавров и Игор Црнадак. Биће потписан план сарадње два министарства од 2019. и 2020. године, а након тога ће бити организована заједничка конференција за новинаре.

’’Има много прича зашто се ова посјета дешава када траје кампања. Ово што имамо прилику да угостимо колегу Лаврова у самом срцу кампање јесте знак подршке свима нама овдје и знак потребе нашег  пријатељства. Сигуран сам да се Русија у ове изборе неће мјештати и да неће дозволити да ова посјета буде искорштена у предизборне сврхе било које стране’’ – каже министар спољних послова БиХ Игор Црнадак.

Предвиђено је да се сутра Лавров састане са члановима Предсједништва БиХ.

’’Мислим да је то значајно важно да се одрже добре релације. Лично имам добре релације са минстром спољних послова Руске Федерације, били смо три године на различитим скуповима и драго ми је да иде у Бањалуку и да ће имати прилику да разговара и са предствницима власти РС’’ – рекао је српски члан Предсједништва БИХ Младен Иванић.

За сада није познато да ли ће Сергеј Лавров имати састанак са Савјетом министара. Уколико до тога дође министар спољне тговине и економских односа БИХ каже да неће причати о политици, већ о трговини.

’’Моја жеља је да се тржиште Русије за БиХ производе још више отвори јер више извозимо из Русије него што увозимо. Шанса је посебно извозу хране то је наш стални захтијев, близу смо тог циља. Мислим да би смањили тај спољно трговински дефици руско тржиште треба више роба из БИХ’’ – изјавио је министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић.

На крају је планиран ручак у Источном Сарајеву. Послије тога Сергеј Лавров креће у Бањалуку.

Након што сутра слети на Међународни аеродром у Маховљанима, упутиће се директно према Руско-српском храму. Након тога у згради Влади ће бити одржан састанак са предсједницима РС, Владе и НС РС. Услиједиће и заједничка конференција.

’’Велика ствар за нас, велика посјета. Доћи ће сутра и министар Србије Ивица Дачић у Бањалуку. Ми се не стидимо тога што неки кажу, као Британци, мали им је руски утицај, ево видите како то изгледа. Долази Лавров да они то виде. За нас је Русија веома важан пријатељ. Србија доживљвамо је као матичну земљу. Живимо за то да једног дана будемо сатсвани дио те наше матице ’’ – поручио је предсједник РС Милорад Додик.

У вријеме доласка и одласка делегације биће забрањено кретање моторним возилима, те ограничено кретање других учесника у саобраћају укључујући бициклисте и пјешаке, на траси кретања делегације – а то је од аеродрома у Маховљанима па све до центра града. Саобраћај ће бити потпуно блокиран и у бањалучким улицама Гундулићева, Олимпијских побједника и у дијелу Улице Краља Петра И Карађорђевића у периоду од 14 до 16 часова, као и од 18 до 19.30 часова.

С обзиром да ће се обављати прегледи на улазима, из полиције грађанима савјетују да не носе руксаке и торбе, те да обавезно понесу идентификациони документ. Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске кажу да ће предузети мјере првог, односно највишег, степена безбједности. Више од 1.000 полицајаца биће задужено да све прође како је и планирано. 



БН ТВ

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Слободан

20.09.2018 15:18

Нема ту никакве љубави или наклоности, само интерес. Што то прије схватимо, боље по нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.09.2018 17:46

Хај ти то објасни силним болидима.

Name

ре

20.09.2018 19:02

Слазем се потпуно. Нема те земље па ни братских које це угрозити свој интерес да бих другом уциниле уступак. С обзиром на сву историју братства далеко им куца од насе.

Name

Неко

20.09.2018 15:19

Сто богата Руска браца краду од нас сиротиње паре(рафинерија Брод). То није бас братски однос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

20.09.2018 17:31

Приватници богаташи краду од свију било ко да су...

Name

Босна

20.09.2018 15:47

Један велики цовјек и одлицан дипломата. Добро досли у Босну и Херцеговину, господине Лавров! Треба унаприједити економску сарадњу са Русијом, како у РС тако и у ФБИХ. Морамо бити отворени према свим земљама, и никакве санкције против Русије не долазе у обзир. Руси велика нација и драго ми је да њихов МВП посјецује насу земљу. Надам се да це и Предсједниство БиХ отпутовати једном заједницки у Москву. Руси су нам укинули визе, сарадње у области економије, културе и образовања све веца и веца. само тако даље - написано од једног Бошњака..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

20.09.2018 16:04

Води га себи кад је тако добар....

Name

Тфт

21.09.2018 22:24

Зар има босњака који воле русе? Веома занимљиво.

Name

Тито

20.09.2018 16:27

Сад це да нам процвјета економија, криминал и корупција це да нестане , само је потребно јако махат заставицама у смјеру казаљке на сату. Како се оно зове министар вањских послова Кине,Њемацке,Француске, Индије.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

20.09.2018 17:13

Понио је један Велики и један Мали за Милета и Зељкицу.

Name

Ненад

20.09.2018 17:05

Доноси Руске субарице само дали оне да се засладимо или оне за главу. У сваком слуцају добро дасао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не знам

20.09.2018 17:28

Ста оцекивати од земље која и сама крси људска права и којој није вазно како градјани зиве него сву лову улазу у војни индустрију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Не знам

20.09.2018 19:12

Кад не заш ћути, не хвали се својим незнањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговор

21.09.2018 04:06

Хвали Русију држи се Швице и Њемачке. Јадни мој народе. Гласај за себе свој куцни праг. Гласај да нам од дјеце не праве проститутке и криминалце.Гласај да имамо државу закона и реда да нам не убијају дјецу макар били они и криминалци - има суд.

ОДГОВОРИТЕ