Звезди иде бод против Наполија

Браво храбра Звездо, црвено-белима против Наполија бод и 900. 000 евра! Црвена звезда је била храбра, борбена и стрпљива у својој премијерној утакмици у Лиги шампиона, а први бод у елити освојила је после ремија с Наполијем - 0:0.  Италијани су у Београд дошли с идејом како да дају гол, а Звезда како да их заустави - и упркос томе што је у највећем делу меча била у подређеном положају, успела је да оствари оно што је зацртала - бод! Звездо, место ти је међу највећима! ''Жабарски'' бод црвено-белих у Лиги шампиона! Наполи је диктирао ритам, али није могао против црвено-беле одбране.

Фудбал 18.09.2018 | 23:17
Звезди иде бод против Наполија
Подела бодова на "Рајку Митићу" на старту Лиге шампиона!

Црвена звезда и Наполи одиграли су занимљив, прави тактички меч, пред више од 50.000 навијача, а свакако задовољнији биће шампион Србије који је уочи почетка такмичења био проглашаван за потпуног аутсајдера у групи с великанима из Италије, Француске и Енглеске.

Наполи је у Београд дошао с идејом како да постигне гол, а Звезда је имала решење како да их заустави - и упркос томе што је у највећем делу меча била у подређеном положају, успела је да оствари оно што је зацртала пред почетак ове утакмице - да се "упише" на табели групе "Ц" у којој је Ливерпул уписао победу савладавши Пари сен Жермен.

Одбрана тима Владана Милојевића функционисала је беспрекорно, Милан Борјан је у неколико ситуација одлично интервенисао, док му је у једној ситуацији код шута Инсињеа помогла и пречка.

После првих 90 минута у Лиги шампиона након 26 година:

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА - НАПОЛИ 0:0

Огромна подршка са трибина, дефиле "бесмртне" генерације из 1991. године и свеопшта еуфорија на трибинама "Маракане" нису толико пореметиле Наполитанце који су своју игру успоставили од првог минута и наметнули се кратким додавањима, круживши око гола Милана Борјана.

Фокус је био на левој страни на којој је ширину држао бек Марио Руи, помагао му везни Пјотр Зјелински, а "троугао" с њима правио "лутајући нападач" Лоренцо Инсиње.

Управо је из тог разлога Владан Милојевић појачао ту страну и нешто дефанзивнију улогу доделио најбољем стрелцу екипе Ел Фардуу Бену који је ускакао на место десног бека дозволивши Филипу Стојковићу да се постави као додатни штопер и да тако брани Инсињеа, па су тако и његова "искакања" - као и Савића и Дегенека - била далеко безболнија по задњу линију.

Наполи је инсистирао на таквој игри и тек у 17. и 18. минуту дошао до првих шанси за Инсињеа који је прво шутирао у Борјана, па у његову пречку.

Звезда је деловала уплашено, поједини играчи као да су имали трему с лоптом, и из тога су губили лопте, па је једну тако украо Пјотр Зјелински и пребацио за свог земљака Милика, но поново је савшено постављен био Борјан.

Дошло је потом до полако опуштања у игри Црвене звезде док су напади Наполија постајали све монотонији упркос томе што су "додали" гас стартом другог полувремена.

Пре најбољег налета Италијана реаговао је Милојевић и уместо Јовичића је у игру увео Јованчића чиме је Звезда постала нешто одважнија у изношењу лопте, али опасне "асове" у рукавима имао је и Карло Анћелоти...

После шута Зјелинског увео је Дриса Мертенса у игру, тако да је Наполи сада добио и десну страну на којој је пре тога усамљен био Каљехон!

Напади "пантенопеија" постајали су разноврснији, играчи све неухватљивији, па су се тако ређале шансе за Мертенса и Каљехона, које је одлично пратио бек Руи, а важну одбрану забележио је Милан Родић избацивши лопту са гол-црте.

До краја сусрета "Дон Карло" је у игру увео и Марека Хамшика и Адама Унаса, практично се пребацио на формацију 4-2-4, али ни то није дало довољно ефекта пошто је дошло до замора код гостујућих играча који су одиграли чак десет мечева мање ове сезоне, па је Звезда до краја исконтролисала утакмицу.

Тек у појединим ситуацијама припретили су црвено-бели, нису то били довољно добри покушаји, али су шутеви Боаћија и Јованчића са дистанце будили наду навијача да је победа остварива.

Овако - нико се неће бунити ни за бод!

Звезда такмичење у Лиги шампиона наставља 3. октобра против ПСЖ-а на "Парку Принчева".

Призивали су навијачи још док су чланови ванвременске генерације из Барија дефиловали испред дупке пуних трибина “Маракане“. Добовали у ритму да јој се врате славни дани прошлости. У том сјају из 1991. можда се никад неће вратити. Али вечерас је 52.000 људи на стадиону “Рајко Митић“ могло да посведочи: Црвена звезда није уљез у друштву највећих у Европи. Могли су последњих дана да се наслушају подругљивих коментара, прогноза да ће оборити неславне рекорде Лиге шампиона, али већ у првом кораку у групи смрти – први бод! Као тестамент Звездине величине. Као доказ да Црвена звезда никад неће себи признати да је мања од титуле која је краси од тог Светог Николе, 29. маја 1991. године. Црвена звезда – Наполи 0:0 на повратку европског шампиона у њену елиту.

Да, истина је, Наполи је бољи тим. Бржи тим. Скупљи и да не набрајамо даље. Али није већи клуб. И није срчанији. Иако можда и уплашени амбијента у којем су сви први пут играли, домаћи су гризли, трчали док су могли да стоје на ногама и све присутне испунили поносом.

А напето је било гледати тих уводних 25 минута. Био је прошле јесени овде и Арсенал, касније и ЦСКА, али нико као Наполи није београдској публици презентирао тако суперсоничан фудбал, од ноге до ноге,  као шаховски велемајстори који виде и по 10 потеза унапред. Свечарски амбијент на “Маракани“ - и још више квалитет противника – домаће играче су оставили без даха. Дуго им је требало да удахну. Толико дуго, да су трибине експлодирале кад је у 25. минуту Звезда изборила макар и аут близу корнер линије.

Због Пјотра Зјелинског цео стадион је тихо отварао уста, не желећи да призна чињенично стање: какав играч! Лоренцо Инсиње је са сваким контактом са лоптом асоцирао на неког патуљка из научнног фантастичног филма, патуљка са чаробним моћима. Калиду Кулибали? Чинило се да човек може главом да дохвати сводове “Маракане“.

И пролазили су тако минути, резултат се није мењао. Мењала се само свест црвено-белих. Да, нек су и бољи, али са њима се може. Утисак су појачавали све чешћи смислени пасови Ненада Крстичића, минијатуре Марка Марина углавом уз аут линију, тврдоглава упорност Филипа Стојковића и Бранка Јовичића, спремних да за сваку лопту истрче маратон. Као последња одбрана био је ту и Милан Борјан да у један на један ситуацији заустави Аркадијуша Милика у 29. минута – шта је пре тога урадио Зјелински то , била је ту и пречка да зазвечи кад је Инсиње нанишанио са 20 метара.

Није се ситуација много променила ни у наставку утакмице. Италијани су очекиван били ти који су држали лопту у ногама, диктирали темпо, шетали лопту са стране на страну, све време тражећи рупу у одбрани, понајвише по крилу. Развлачили су све време Звездину одбрану као тесто, али као гума је држала.

Охрабрена резултатом умела је Звезда и опасније да нападне, па је у 58. минуту Давид Оспина врховима прстију избио у корнер шут резервисте Душана Јованчића, само да би у 60. Зјелински још једном показао какав је мајстор прилепивши у пуном трку лопту уз стопало, све док Борјан није извукао “стопка“. Било је и среће у 64. минуту када је Дрис Мертенс – нешто раније је Карло Анчелоти у игру увео другог нападача уместо задњег везног Алана – из прве тукао поред стативе, у 67. је Милан Родић на гол линији избио лопту после ударца Хозеа Каљехона...

Покушавали су и покушавали, али како се крај ближио, црв сумње се увлачио и Наполитанце, изабраници Владана Милојевића су били све смелији, увидевши да је – могуће.

И није то никакво чудо. То је дисциплина. Рад. Идеја. Можда не карактеристична за нека ранија времена, али идеја која је Милојевићеву Звезду овде и довела. У кост. У месо. За понос свих у Љтуице Богдана.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – НАПОЛИ 0:0

Стадион: Рајко Митић
Гледалаца: 52.000
Судија: Симон Марћињак (Пољска)
Жути картони: Крстичић, Дегенек (Црвена звезда), Алан, Албиол (Наполи).

Црвена звезда (4-2-3-1): Борјан – Стојковић, Савић, Дегенек, Родић – Јовичић (од 56. Јованчић), Крстичић – Бен, Чаушић, Марин (од 86. Симић) – Боаћи (од 81. Павков).

Наполи (4-3-3): Оспина – Хисај, Албиол, Кулибали, Руи – Зјелински (од 75. Хамшик), Алан (од 61. Мертенс), Руиз – Каљехон (од 75. Унас), Милик, Инсиње.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дује

18.09.2018 22:12

Цеститке момцима и голману сампиону од Бога им здравље

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦЗ

19.09.2018 06:36

добро сте се изборили. Теска игра, али је један бод освојен. Поздрав цијелом тиму ЦЗ, борбом и трудом мозе се доста постици. Даље тако !

ОДГОВОРИТЕ