Славко Мршевић ван школске клупе

Почетак нове школске године деветнаестогодишњи Славко Мршевић, дјечак са благим обликом аутизма, дочекао је, опет, пред вратима Средњошколског центра у Рудом .
Улазак у учионицу да наставу похађа са својим вршњацима из четвртог Ц му је онемогућен и послије двогодишње забране од руководства школе.

Република Српска 18.09.2018 | 20:39
Славко Мршевић ван школске клупе
„Након многих писанија и захтјева Министарству просвјете и културе прије неколико дана добили смо допис у коме пише да се Славко дефинитивно не може вратити у средњу школу односно у своје одјељење. У министарству већ двије године остају при својој тврдњи која је очигледно незаконита јер су нам на то указале бројне институције, обдусмен, Републички педагошки завод и други, „ каже Славков отац Ненад.

Министарство је за Славкове родитеље понудило, за њих невјероватно рјешење.

„Послије три године су се сјетили да понуде Славку да крене у средњу школу и то у први разред за занимање бравар што је, за њега кад смо му рекли био прави шок јер су његови другови већ у четвртом разреду, „ објашњава Мршевић.

Мршевић каже да дјечак не може никако да схвати понашање администрације и пита се зашто само он у Републици Српској не може да иде у школу као сва дјеца и зашто су га из ње истјерали и зашто је он крив да се тако према њему односе.

Славко је тешко поднио најновији удар на његову личност , тврди отац.

Случај несуђеног ученика Славка Мршевића нашао се и у Основном суду у Вишеграду и још није завршен.

„ Тренутно директор и осам професора против којих су поднешене пријаве за насавјестан рад у служби на све могуће начине врше опструкцију суђења јер на осам рочишта која су била заказана нису се појавили на четири", наводи Мршевић.

Славко Мршевић је уписан у први разред школске 2015/16. и оцјњиван је до полугодишта а онда су неки од професора престали да му уписују оцјене с образложењем да омета наставу.

Наредне школске године управа средње школе није му дозволила да похађа наставу у другом разреду и од тада почиње дјечаков ход по мукама.



БН ТВ

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

ЛЕЈЛА

18.09.2018 18:46

ЗАЛОСНО СТАСЕ ДЕСАВА У РС ЗА СВЕ КРИВИМО ДОДИКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

18.09.2018 19:40

Жалосно какви сте па дајте колективни отказ заједно са министром стоко смета вам овај андјео а не сметају вам јадници који купују дипломе и ведре и облаче јадном српском,јадници јадни гдје ће вам душа,народе Рудог устаните и борите се за овога дечка немојте дати да буде друкчији од друге дјеце,доле министар доле влада,доле снсд јадници са купљеном школом

Name

Мајка Која Је Просла И Гори Пакао

18.09.2018 19:54

Славко дијете драго,и твоји родитељи,ако птоцитате ову поруку,спремна сам као мајка да се придрузим Вама,јер сам презивјела и умало кобну ситуацију за дијете,исто у средњој сколи,у цетвртој год.гимназије. Незнам како,али би волела до васег бр.тел.доци. Позз од мајке која је пакао презивела од те сколе. Републицка инспекција је утвдила неправилности,и препревљање оцјена,али нисам имала снаге да даље идем тузбом,и на крај света. Залосно,ста се у присвјети десава. позз

Name

израелац

19.09.2018 11:30

Па што отац компликује ако може да му купи школу ил да ванредно полаже школу.. има безброј начина да се ситуација ријеши. само они желе неки немогући а то је да дјете са посебним потребама прати редовну наставу.. немају логике очекивања, јер школе муче муку са егзсзенцијом а школство само што не пропадне

Name

ИВ

19.09.2018 11:49

У наопакој дрзави је све наопако,па је и сколство досло на ред да се унисти.За дјецу са посебним потребама постоје посебна одјељења па цак и посебне сколе.Та дјеца нису у стању да прате класицну наставу и за њих постоји посебан програм и посебно обуцени професори.Па људи моји постоје сколе и програми и за надарену дјецу.Ни ту не мозе свако дијете,вец само та екстремно паметна дјеца.Доведите се памети то правило постоји од памтивјека и знало се коме је гдје мјесто.Родитељи,будите свјесни да таквим понасањем цините лосе свом дјетету.

Name

Xx yy

18.09.2018 19:08

Нажалост ово је очигледан примјер бахатости и осионости појединаца на челу институција у Републици Српској.Своју моћ демонстрирају над једним беспомоћним дечаком. Срамота министре Малешевићу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агата

18.09.2018 19:09

Стоке...Бозе Благи. Ста раде надлезни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само слијепац не види

18.09.2018 19:38

Сигурно једни друге покривају и наравно случај заташкавању .

Name

?!?!?'?!

18.09.2018 19:57

Господо просвјетари у Рудом сјетите се ријечи нашег блаженопочившег Патријарха Павла:"БУДИМО ЉУДИ".Надам се да ће неко од вас да се почне понашати нормално.

Name

ауди

18.09.2018 19:32

Због цега се сад друга дјеца не солидарису и не помогну му да га приме у сколу да похадја наставу? Нека сва дјеца додју пред сколу и нека фино казу нецемо ни ми унутра ако њега не пустите и нека стоје вани све док га не пусте да прати наставу као и други. Или је тим наставницима и директору све једно имаце висе времена за трацање и испијање дзабни кафа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руђанин

18.09.2018 20:09

Деца су га подржала, 95% је потписало петицију да се он врати у школу али узалуд, то није утицало на безосјећајне бирократе који себе називају педагозима. Мој син је потписао и каже да су имали велики притисак од стране директора Елеза, чак је и претио појединим ученицима.

Name

Јесу

18.09.2018 20:10

Урадила су то дјеца. Има текс на другом порталу, око 80%, мозда и висе дјеце је потписало петицију да се дјецак врати у сколу. Борили су се али дзаба. У овој дрзави дијете постено не мозе да уци, али зато мозе сумњива диплома и посао у дрзавној слузби преко ноци за одабране. Јадно дијете, ни криво ни дузно, само на своју несрецу у овој дрзави родјено. Залосно. Одвратно понасање институција.

Name

Дундо Мароје

18.09.2018 19:53

Свако има право на образовање! Тукци то заборављају! На велику жалост, велики број родитеља суочава се са сличним потешкоћама. Код нас су огромне рупе у закону! Дјечак на жалост има проблем али то није разлог да се директор и професори понашају као Богови! На који начин он омета наставу? Па ни здрава дјеца не сједе као статуе! Дјечаку се МОРА омогућити школовање! РОДИТЕЉИ, БОРИТЕ СЕ ЗА СВОЈЕ ДИЈЕТЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОДЈО

19.09.2018 10:24

РОДИТЕЉИ НЕ ГУБИТЕ ВРИЈЕМЕ ВЕЦ ТРАЗИТЕ РЈЕСЕЊЕ ЗА ДЈЕЦАКА НА ДРУГО МЈЕСТО. НЕМА ПРАВДЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ А О ЉУДСТВУ ДА СЕ И МЕ ГОВОРИ. СРДАЦАН ПОЗДРАВ

Name

Пустите ме у школу.

18.09.2018 20:30

Све о Славковој борби против неправде и дискриминаторског система који му је онемогућио право на школовање можете погледати на следећој адреси. хттпс://www.фацебоок.цом/УценикСлавко/

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл 83

18.09.2018 22:05

Има ли правде у насој дрзави!! Да ли све мора преко телевизије да се рјесава, мозели се иста ријесити нормалним путем и без протеста? Да нема БН телевизије не би знали ста се десава ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ометен у развоју

19.09.2018 09:42

Имам диплому средње школе али ми не треба зато што сам хронично болестан и трајно радно неспособан. Има и млађих од мене који намјерно нису хтјели завршити ни основну школу. Што се тиче овог момка не би му бранио ни факултет ако постоји одговарајућа асистенција за тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рудо

19.09.2018 11:10

Нажалост то је наше Министарство просвјете и културе, на челу са министром Данетом Малешевићем и страначки постављеним директорима, послушницима.

ОДГОВОРИТЕ