"НY Тимес" о Звезди: Подсјетник да фудбал није настао 1992.

"Место Црвене звезде у Лиги шампиона говори много више него само о поносу једног клуба".

Фудбал 18.09.2018 | 17:30
"НY Тимес" о Звезди: Подсјетник да фудбал није настао 1992.
"То је ехо како је некада било и порука да су постојала времена када фубалски терени нису били неједнаки и када су тимови широм Европе могли да се такмиче. Пласман Црвене звезде нас подсећа да историја није кренула 1992. године, да није све у енглеским, шпанским или италијанским гигантима који имају монопол над величином, над славним сећањима", овако пише један од најпознатијих светских листова "Неw Yорк Тимес".

Новинар "Тајмса" Рори Смит одлучио је да посвети текст шампиону Србије на дан када ће Црвена звезда одиграти први меч од када се Лига шампиона игра у овом формату.

Није често да Американци пишу о клубовима са ових простора, међутим Звезда као некадашњи шампион Европе заслужује поштовање многих, па тако и новинара у Сједињеним Америчким Државама.

"Тријумф Црвене звезде пре 27 година припада неком другом свету. То је последњи пут да се одмах играла елиминациона фаза и последњи пут да су учествовали само шампион држава. Следеће сезоне УЕФА је увела групно такмичење, а потом је 1994. године основана Лига шампиона", пише Смит и додаје:

"Та победа Црвене звезде представља нешто сасвим другачије – то је последњи пут да је тим из источне Европе био у могућности да се бори са гигантима са запада. Само је Динамо Кијев 1999. године дошао до полуфинала Лиге шампиона. У ретроспективи, 1991. година није била само крај за један клуб или државу, већ за пола континента".

Текст "Њујорк Тајмса" управо се заснива на томе како је некада било, а како је сада. Да је Лига шампиона много напредовала и да је просто немогуће за источне клубове да се такмиче против енглеских, немачких, шпанских, француских или италијанских клубова.

Међутим, улазак Црвене звезде у елитно друштво вратило нас је 27 година уназад и подсетило како је некад било, пише Смит.

"У четвртом шеширу много је било клубова као Звезда, који су се надали да ће бити мало више од сметње за било који супертим. Нико (од тих клубова из четвртог шешира) није полемисао како ће жреб утицати на шансе да се освоји Лига шампиона. То би било скоро исто чудо као и када би се Звезда пласирала у нокаут фазу", пише Смит и наставља:

"То је природа модерне Лиге шампиона – она је постала искључиво заштита тимова који долазе из пет највећих лига Европе".

Лига шампиона је због тога постала популарна широм света, пошто се најбољи и најскупљи тимови Европе такмиче једни против других на сваке две недеље.

"Ипак, Звезди припада место у Лиги шампиона ове сезоне, чак и ако се испостави да ће њено учешће бити 'минијатурно'. Звездино учешће неће бити само да попуни број такмичара, да буде препрека, већ ће послужити као успомена, подсетник, онога што је изгубљено", наводи Смит.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар