СП: Првак Европе не иде на СП! И Хрвати ће тешко...!

Хрватској измиче Светско првенство! Још један пораз екипе Дражена Анзуловића, у утакмици у којој је имала велики императив. Турци срушили првака Европе – Словенци само чудом могу до СП! Кошаркаши Словеније поражени су од Турске у Стожицама са 86:77 и остали последњи у групи И квалификација за Мундобаскет у Кини.  Покварена годишњица: Шампион Европе не иде на СП! Тачно годину дана од освајања Еуробаскета, кошаркашка репрезентација Словеније остала без шансе да се пласира на Светско првенство.

Кошарка 17.09.2018 | 23:17
СП: Првак Европе не иде на СП! И Хрвати ће тешко...!
Меч је преломио хладнокрвни Скоти Вилбекин у последњој четвртини када су Турци по први пут направили двоцифрену разлику.

Управо је Вилбекин био најефикаснији код победника уз Фуркана Коркмаза са 22 поена. Коркмаз је имао два више – 24. Џеди Осман је додао 19 поена, а Словенцима није била довољна одлична партија Ентонија Рендолфа и његова 24 поена.

Четрнаест је имао Блаж Месичек, а по десет Влатко Чанчар и Миха Лапорник. Првацима Европе је "главе" дошао очајан проценат шута са линије слободних бацања (19/34), бољи шут Турске за три поена (13/28) и мање изгубљених лопти.

И поред тога, Словенија је имала своје шансе и држала прикључак све до половине последње деонице.

Словенци су имали шансу да се приближе на четири и по минута до краја. Доуш Балбај је скочио под кошем, али промашио зицер и остао на земљи док су домаћини кренули у контру.

Фаулиран је Матич Ребец и промашио је оба слободна бацања. Када то првак Европе није искористио Турци у наредном нападу уз мало среће имају самог Скотија Вилбекина на тројци који не прашта и погађа тројку за 79:71.

Само који секунд касније након фаула Лапорника Фуркан Коркмаз даје један од два пенала и доноси највећу предност Турској од почетка меча 80:71.

Вилбекин након тога цепа мрежицу од табле, али га је при доскоку ухватио грч. Турска је отишла на 83:72 и меч је практично на три минута и 15 секунди до краја био решен.

Турци су након тога привели утакмицу крају и уписали шесту победу (две изгубљене). Словенија има две победе и шест пораза и последња је иза Украјине (4-4), Црне Горе (4-4). Трећепласирана је Летонија са скором 5-3, а првопласирана је Шпанија са само једним поразом и седам победа.

Црногорци су у свом мечу савладали Украјинце са 90:84. До краја квалификација су остала још четири кола, али ће Словенија врло тешко моћи на Мундобаскет у Кини наредне године.

Прошлог 17. септембра, Словенци су славили највећи успех своје кошарке од отцепљења од Југославије. Освојили су те истанбулске вечери Еуробаскет, победом против репрезентације Србије.

Годину касније, овог понедељка, "змајчеки" су доживели болан пораз, који их је и теоретски спречио да се надају пласману на Светско првенство у Кини следећег лета.

Без селектора Игора Кокошкова и важних играча из Истанбула - Горана Драгића, Луке Дончића, Клемена Препелича и Јаке Блажича, као и без Зорана Драгића, Словенци су у Љубљани доживели шести пораз и дефинитивно се опростили од планова да наступе у Кини.

Словенија - Турска 77:86 (20:22, 18:19, 21:26, 18:19)

Ентони Рендолф, крилни центар шампионског тима, постигао је 24 поена, Блаж Месичек је убацио 14, Влатко Чанчар 10, али тај допринос није био довољан да се домаћи радују. Из прошлогодишњег састава наступили су и Едо Мурић (2), Матиц Ребец (5) и Гашпер Видмар (8), али такође нису налазили начин да одговоре на бољу турску игру.

Са друге стране, међу гостима су се истакли НБА играчи, Фуркан Коркмаз са 24 поена (3/5 за три), Џеди Осман са 19 и Ерсан Иљасова са 14, док је Скоти Вилбекин током три сезоне у Дарушафаки стекао турско држављанство и вечерас га оправдао са 22 поена.

Табела Групе И:

1. Шпанија 8 7 1 647:589 15
2. Турска 8 6 2 602:535 14
3. Летонија 8 5 3 644:612 13
4. Црна Гора 8 4 4 613:606 12
5. Украјина 8 4 4 600:605 12
6. Словенија 8 2 6 635:663 10



Хрватској измиче Светско првенство! Још један пораз екипе Дражена Анзуловића, у утакмици у којој је имала велики императив.

Пораз против Литваније у Осијеку, па пораз против Пољске у гостима.

Кошаркашка репрезентација Хрватске наступила је овог септембра у најјачем саставу и ни то јој није помогло да задржи контролу над судбином своје борбе за пласмана на Светско првенство.

Иако и даље имају само победу мање од трећепласираног, "коцкасти" су драстично себи отежали ситуацију. Следе мечеви против директни ривала, а у наредним прозорима неће имати четворицу НБА играча као ове недеље.

Пољска - Хрватска 79:74 (21:21, 10:15, 23:22, 25:16)

Као и у претходним поразима, Хрвати су и у Пољској имали неколико шанси, али нису знали да их искористе.

Пожртвовани Бојан Богдановић остао је на терену упркос повреди и постигао 22 поена, а у претпоследњем минуту смањио предност Пољске на само поен.

Међутим, од тог тог тренутка до краја гостујући тим је ишао из грешке у грешку. Почев од великог промашаја Рока Стипчевића, преко лошег грађења скока и фаула Дарија Шарића пола минута пре краја, па до напада за победу.

Када је било најважније, 14 секунди пре краја (на 75:74), Богдановић је покушао да дода лопту Крунославу Симону, али она је њему прошла "кроз руке" и отишла у аут. Богдановић је потом свесно направио фаул, али је судија проценио да је то био неспортски прекршај, што је Еј Џеј Слотер казнио и одвео домаћина на великих 77:74, на 11 секунди пре краја.

Ту је био крај утакмици, а могуће и хрватској нади да ће следећег лета учествовати на Светском првенству.

Да ситуација буде још тежа за Анзуловића и стручни штаб, овог септембра је у поразима играо и НБА квартет (Богдановић, Шарић, Зубац, Жижић), који неће бити ту за утакмице против Мађарске код куће и Литваније у гостима током јесени, односно за дуеле против Пољске код куће и Мађарске на страни у фебруару.

Дуели са директним ривалима биће последња, теоретска шанса да се "коцкасти" нађу на Светском првенству, али не би требало сметнути са ума да су без играча из Америке губили од Румуније.

Пољска: Сел 7, Хричанијук 14, Понитка 12, Слотер 12, Вачински 21, Гиело, Гружески, Коленда, Лачински 2, Соколовски 5, Сулима 6, Витлински.

Хрватска: Богдановић 22 (1/6 за три), Симон 3, Стипчевић 6, Зубац 6, Зубчић 3, Билиновац, Калајжић, Мустапић, Перић, Иван Рамљак 4, Шарић 17 (6 ск), Жижић 13.

Табела: Литванија 8-0*, Италија 6-2, Мађарска 4-4, Холандија 3-5, Хрватска 3-4, Пољска 3-4.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар