СП: Италија је на прагу Мундобаскета! Литванија прошла!

Ђиђи Датоме је мајстор! Азури остварили важну победу у Дебрецену.  Два продужетка, драма и тројка Калнијетиса – Литванија на Мундобаскету! Кошаркаши Литваније пласирали су се на Мундобаскет у Кини наредне године пошто су у драматичној утакмици после два продужетка победили Холандију 95:93.  ЛУД меч у Литванији: Сломио Хрвате, па донео Кину! Холанђани су намучили Литванце, изборили један, па други продужетак, али је домаћин ипак "оверио" пласман на Светско првенство.  Рововска битка и огромно срце Холанђана! Литванија била печена, али је после два наставка - преживела! Какав меч у Вилњусу, Литванија се квалификовала за Мундобаскет.

Кошарка 17.09.2018 | 20:55
СП: Италија је на прагу Мундобаскета! Литванија прошла!
Италија слави, Италија је на прагу Мундобаскета!

После шокантног пораза од Холандије првог дана јула, кошаркаши Италије направили су два огромна корака напред ка пласману на Светски куп пошто су након Пољске савладали и Мађарску у септембарском програму квалификација.

Луиђи Датоме је одиграо мајсторски меч и донео огромну рецку Азурима. Шутер Фенербахчеа је за нешто мање од 27 минута скупио 18 поена (5/9 из игре, 2/3 за три), а уз то скупио још седам ухваћених лопти, две украдене лопте, блокаду и асистенцију и практично највише утицао да Италија заборави ону бламажу са Лалама.

Истина, није Италији било лако да дође до победе у Дебрецену. Чинило се да су Азури направили кључну серију у финишу првог и почетком другог полувремена, када је серијом 12:2 Италија отишла на великих 43:28 захваљујући Фенеровим асовима Датомеу и Мелију, али је Мађарска брзо узвратила ударац и практично истопила минус. Распуцали су се Давид Војвода и Ђерђ Голоман и за само неколико минута стигли до минималног заостатка, чак је у самом финишу треће деонице Мађарска стигла и до кратко вођства (51:50). Али, више од тога се није могло.

Онда када је било најтеже Датоме је преломио утакмицу с неколико сигурних хитаца, а његовом тројком за 61:55 на пет минута до краја практично је “убио” самопоуздање ривалу. Био је то кош од којег се Мађарска није опоравила. Победу је до краја само потврдио врло добри Пол Билига, заједно са Николом Мелијем. Обојица сун а крају имали по 11 пеона. Лука Витали је убацио само три поена, али и седам асистенција и пет скокова. Код Мађарске највише је убацио Војвода – 25 поена (8/18 из игре), остали су сви били на једноцифреном учинку.

Два продужетка, драма и тројка Калнијетиса – Литванија на Мундобаскету! Кошаркаши Литваније пласирали су се на Мундобаскет у Кини наредне године пошто су у драматичној утакмици после два продужетка победили Холандију 95:93.

Човек одлуке био је Мантас Калнијетис који је тројком на неколико секунди пре краја донео кључну предност својој селекцији.

Најефикаснији у литванском тиму је био управо Калнијетис са 21 поеном, док су Лекавичус и Бенџус додали по 14.

На другој страни је Шарлон Кроф убацио 19, Томас Фан дер Марс 16, а Шејн Хаминк 13. Литванци су од старта почели да се одлепљују погоцима Кузминскаса и Калнијетиса, па су после шута Евалдаса Каириса већ после пет и по минута водили десет разлике 16:6 и предност одржавали до краја прве деонице до 24:16.

Холанђани након тога успевају да се врате и до полувремена уђу у потпуни егал 39:39. Литванци до краја нису успели да се одвоје и у први продужетак се ушло резултатом 75:75, у други са 84:84 пре него што је Калнијетис решио меч.

Литванци су тако одиграли и за Хрватску која се бори за треће место у групи Ј. Хрвати су са 10 поена, бод иза четвртопласиране Холандије.

Прва је Литванија са осам победа из осам утакмица, друга је Италија са скором 6-2, док је трећа Мађарска са половичним учинком.

Италијани су у току дана победили Мађаре са 69:63, а Шпанија је тријумфовала над Летонијом 85:82.

Литванија иде на Светско првенство у кошарци, а искусни Мантас Калнијетис (32) је херој "зелених" са Балтика!

"Комбо" бек који је у петак постигао тројку за победу Литваније у Осијеку, ове вечери је такође тројком "сломио" изненађујуће "жилавог" госта, који је оставио сјајан утисак.

Хицем преко руке противника, нови кошаркаш АСВЕЛ-а донео је домаћину и теоретски место на Светском првенству у Кини.

Литванија - Холандија 95:93 (24:16, 15:23, 18:16, 18:20, 9:9, 11:9)

Домаћи тим, троструки шампион Европе, остварио је свих осам победа у квалификацијама за Кину и зато ће преостале четири утакмице дочекати потпуно растерећен. За то је најзаслужнији управо Калнијетис, јер је и пре одлучујуће тројке постигао 18 поена, уз коначни шут за три 5/11 и 5 асистенција.

Екипу Данијуса Адомајитиса су ка победи и Светском првенству "вукли" и крило Ритаса Еимантас Банџијус са 14 поена, плејмејкер Панатинаикоса Лукас Лекавичијус са такође 14 и Адас Јушкевичијус из Нантера, са 11.

Са друге стране, Холанђани су и вечерас показали да победе против Хрватске и Италије у претходној рунди нису биле случајност. Најефикаснији играч екипе у наранџастим дресовима био је искусни плејмејкер Мурсије Шарлон Клоф, али са саиграчима ипак није могао да изненади још једног великог фаворита.

Што не може нико да изрежира, могу - квалификације за Мундобаскет! 

Свашта смо могли да видимо у овом Фибином експерименту, победу Бугарске над Француском, Аустрију која умало баца Србију на колена, а вечерас и драму коју су изрежирали кошаркаши Холандије на гостовању Литванији! Какав меч су Наранџасти и Зелени одиграли у Сименс Арени у Вилњусу! О овоме ће се причати јако дуго... Литванија је била печена и спремна да падне на колена под ударом холандске казнене експедиције, али је на крају ипак преживела и после два продужетка славила у правој драми – 95:93!

Како су Холанђани успели да се извуку у завршна четири минута последње четвртине. Чак 14 разлике (73:59) водила је Литванија у тим моментима. Али, онда је све кренуло наопако. Почело је од погођеног слободно бацања Шарлона Клофа, пре тога је готово пун минут раније Ејмантас Бендзијус погодио тројку, а онда... Потоп! Литванија је до краја четврте деонице успела да убаци само још два поена, док је Холандија после везаних тројки Шарлона Клофа и Шејна Хаминка разгорела страсти. Гости су знали сурово да казне сваки промашај збуњеног такмаца, који није био у могућности ни да погоди са линије слободних бацања, а послеКлофових бравура у завршници литванска публика схватила је да је ђаво однео шалу. Клоф је одиграо једну од најбољих утакмица у каријери, разбио је у парампарчад одбрану домаћина и натерао га да се презноји од муке. А, то није било све. После неискоришћеног шута Лукаса Лекавичијуса за победу ушло се у продужетке, где је тек настала права драма. 

Клофу су помогли Керази и Ван дер Марс, а Литванији није много помагало ни то што су Лекавичијус и Улановас били сигурнији у реализацији. Готово невероватно, али Холандија је на минут пре краја додатних пет минута успела чак и да поведе (82:81) после Хаминкове тројке. Али, Ливанија се извукла. После готово минут стрепње Едгарас Зелионис је убацио двојку из офанзивног скока, а успео је да извуче и додатно слободно бацање. Био је сигуран, али је Јаник Франке узвратио за 84:84 и ново надигравање. тамо је превагу донео Мантас Калнијетис тројком на само пет секунди до краја...

Литванија је успела да слави, али се умало прописно обрукала... Холандија је умало стигла до највећег скалпа у новијој историји...

Код домаћина 21 поен убацио је Калнијетис, уз пет асистенција и четири скока. Бенздијус је имао 14 поена, колико и Лекавичијус. Литванија је у овој утакмици упутила чак 40 шутева за три поена, искористила их је тек 16! Код Холандије Клоф је имао 19 пеона, Ван дер Марс је дописао 16, а Хаминк 13 поена.

Табела Групе Ј: Литванија 8-0, Италија 6-2, Мађарска 4-4, Холандија 3-5, Хрватска 3-4, Пољска 3-4

Репрезентација Шпаније имала је перфектан учинак у квалификацијама до овог септембра, а онда умало у два дана доживела два пораза.

После неуспеха у Украјини у петак (76:65), "фурија" је и у понедељак била надомак пораза, али је ипак сачувао Квино Колом.

Дугогодишњи "плеј" УНИКС-а, који је овог лета прешао у турски Бахчешехир преузео је одговорност у последњем нападу у Мадриду, при вођству Летонаца 81:82.

"Десетка" Шпаније затрчао се у рекет и у огромној гужви нашао простор да погоди и да донесе важну победу:

Шпанија - Летонија 85:82 (26:20, 25:17, 16:19, 18:26)

Колом је био и први стрелац екипе, за коју је у овом прозору играо и Серхио Родригез, иако вечерас није био расположен јер је постигао шест поена, али и промашио свих шест шутева за три.

Колом је велику подршку имао у играчима Барселоне и Тенерифа, Пјеру Ориоли (15 поена) и Хавијеру Беирану (14) и са њима је "поништио" одличне наступе Олимпијакосовог тандема, Јаниса Стрелнијекса и Јаниса Тиме, који су постигли по 20 поена.

Њихов саиграч Рихардс Ломас покушао је у последњим секундама да постане херој, али је после Коломовог поготка направио фаул у нападу на "Ћаћу" Родригезу и тако је нестала шанса за велики "брејк" Летонаца.

Упорни гости заостајали су у трећој четвртини чак 18 поена, али их ни велика предност домаћина (60:42) није обесхрабрила да се боре до краја. У томе су успели и то ће им бити сатисфакција на путу кући, иако нису успели да се додатно учврсте на другом месту табеле, са које ће три селекције отићи на Светско првенство.

Табела Групе И: Шпанија 7-1, Летонија 5-3, Турска 5-2, Украјина 4-3, Црна Гора 3-4, Словенија 2-5.

Извор: моззартспорт/Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар