Прича: Долази вријеме истине за Партизанове нападаче!

Јасна рачуница за Рикарда и Николића ако црно-бели желе да задрже шансе у трци за трофеје ове сезоне.

Фудбал 19.09.2018 | 14:00
Прича: Долази вријеме истине за Партизанове нападаче!
"Играј, нападај" назив је једне од песама Групе ЈНА која често може да се чује са разгласа на стадиону Партизана у Хумској. Нападачка игра и голови као филозофија игре принципи су који су узидани у темеље фудбалске школе црно-белих, без обзира што дођу периоди када понекад то не пролази или, једноставно, није могуће спровести у дело.

У досадашњем току сезоне ова екипа Партизана, барем у Суперлиги, није блистала када је у питању ефикасност, мада постоје одређене околности које су утицале на то. Пре свега чињеница да је прелазни рок одрађен тако да тренер Зоран Мирковић на располагању практично има само два нападача - Рикарда Гомеша и Немању Николића и обојица су новајлије у Партизану, а клуб се одрекао младог Ђорђа Јовановића (продат у Локерен) и Огњена Ожеговића (послат на позајмицу у руски Арсенал из Туле). И у првих седам мечева Суперлиге црно-бели су постигли само седам голова, од тога је Рикардо два пута, а Николићједном затресао противничке мреже. Учинак који би свакако ваљало да поправе, ако желе да Партизан буде иоле конкурентан у борби за шампионску титулу.

Јер, поглед на статистику у новијој историји Суперлиге каже да је један од главних критеријума за освајање шампионске титуле био да екипа има бар једног играча који је кадар да постигне 20 или више голова у сезони. Тако је у сезони 2015/16 када је титулу освојила Црвена звезда, најбољи стрелац био Александар Катаи са 21 поготком. Сезону касније, када је Партизан освојио дуплу круну, а Бразилац Леонардо и Урош Ђурђевић постигли су по 24 поготка. И коначно, прошле сезоне када су црвено-бели освојили шампионско одличје, најбољи стрелац био је Александар Пешић са 25 погодака.

Дакле, пошто је прошло шест кола, до краја шампионата Србије остала су још 24, теоретски и математички гледано, сасвим довољно времена да макар један од двојице нападача црно-белих достигне поменуту магичну бројку. Идеална ситуација била би, наравно, да обојица уђу у серију па да Партизан практично њиховим головима већ води са 2:0 малтене на свакој утакмици. Ипак, једно је теорија, а друго пракса. Мада, у случају поменутог тандема Ђурђевић - Леонардо, показало се да та теорија може да се претвори и у праксу на терену.

Гледајући појединачну статистику садашњих шпицева црно-белих, види се да ту има потенцијала. Рецимо,Рикардо је прошле сезоне у другој лиги Португалије у дресу Насионала постигао 21 гол и био најбољи стрелац тог такмичења. И у летошњим квалификацијама за Лигу Европе момак са Зеленортских острва је показао да има "барута" у ногама јер је четири пута тресао мреже ривала. Дакле, ако би Рикардо поновио прошлу сезону из Португалије, мада је Суперлига ипак нешто квалитетнија од друге лиге те земље, Партизан би имао чему да се нада у трци за титулу са Црвеном звездом.

Када је у питању Немања Николић, он је прошле сезоне у дресу суботичког Спартака дао 13 голова на 32 утакмице и био најбољи стрелац екипе. Теоретски гледано, Спартак игра дефанзивније од црно-белих па јеНиколић толико пута био стрелац, што значи да би у офанзивнијој поставци какву би требало да примењује Партизан, рођени Краљевчанин могао да постигне више голова него прошле сезоне. Под условом, наравно, да се у пуној мери адаптира на услове играња у великом клубу као што је Партизан.

Потврда квалитета ове двојице фудбалера, поред поменутог, свакако би био гол у вечитом дербију. А прву прилику за то имаће већ за шест дана у Хумској...  

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар