Прича, ЛШ - Бенфика: Проклетство за проклетство!

Али образ под хитно мора да се опере! Као и сваког лета у Лисабону је било доста гужве за време трајања фудбалске пијаце, разлика у односу на неке раније године је та што Бенфика није правила неке мултимилионске послове. Штавише, нико од носилаца игра није напустио тим. . .

Фудбал 18.09.2018 | 12:15
Прича, ЛШ - Бенфика: Проклетство за проклетство!
Бенфика спада у ону групу клубова друге европске категорије који су у последње две деценије имали запажене резултате на евросцени. Само, за разлику од Севиље, Зенита, Шахтјора, ЦСКА, Фајенорда, Галатасараја или Порта, Орлови нису успели да се оките ниједним међународним трофејом. И већ и птичице на грани знају како и зашто је то тако. Бела Гутман и проклетство старо више од пола века... Последња два финала најтрофејнији португалски клуб изгубио је 2013. и 2014. у Лиги Европе. Да је Бенфика бар иоле била на том нивоу навијачи би могли да буду задовољни, јер одавно су прошла времена када је двоструки шампион Европе харао европским фудбалом, али Бенфика не сме да буде ни џак за ударање. А управо је то представљала протекле сезоне у Лиги шампиона. И зато, основни задатак ове године – поред повратка титуле на Луж, што се подразумева – јесте опрати укаљани образ.

Поред тога што им је Порто прекинуо четворогодишњу доминацију, Орлови су у ЛШ у групи са Манчестер Јунајтедом, Базелом и московским ЦСКА доживели тотални бродолом. Шест утакмица – шест пораза! Само један постигнут погодак. Гол разлика: 1:14! Срамота за клуб таквог реномеа.

Бенфика је ове сезоне у сличној групи. Један доминантан тим (Бајерн Минхен) и два са којима би морала да буде равноправна (АЕК и Ајакс), ако не и у благој предности. Јер већина стручњака момке са Лужа сврстава одмах уз раме Бајерну...

Као и сваког лета у Лисабону је било доста гужве за време трајања фудбалске пијаце. Разлика у односу на неке раније године је то што Бенфика није правила неке мултимилионске послове. Штавише, нико од носилаца игра није напустио тим. Жоао Карваљо ког је Нотингем Форест платио 15.000.000 одиграо је свега седам утакмица, Раул Хименез дао је шест голова. Када су у питању доласци уложено је близу 25.000.000 евра у нове играче и то је, не рачунајући прошло лето, најмање улагање у последњих 12 година. Бразлац Габријелиз Леганеса плаћен је највише - 8.000.000 евра. Он још није дебитовао. Херман Конти из Колона дошао је као алтернатива за штоперске позиције, а иста или слична ситуација је са десним беком Корчијом из Севиље, те млађаним Алфа Семедом из Мореиренсеа, који би требало да „одмара“ нашег Фејсу. Голман Влаходимос из Панатинаикоса већ је заузео место првог чувара мреже и ту ће врло вероватно остати.

Најзвучнија појачања стигла су у навали. Харис Сеферовић никако да експлодира (само пет голова у првенству откако је дошао) и Руи Виторија није смео да дозволи да у сезону уђе само са њим и ветераномЖонасом. Без обештећења из Шахтјора је стигао прекаљени Факундо Фереира, а можда још више очекује се од не толико познатог Чилеанца Николаса Кастиља. За њега је Бенфика платила Пумасу 7.000.000  евра. И није превише ако се зна да је овај момак на 55 утакмица у последње две сезоне постигао 48 голова.   

Руи Виторија није променио много тога ни у тиму ни у стратегији, али сезону је за разлику од претходне започео врло успешно. Пут до групне фазе није им био нимало лаган. Фенербахче, па ПАОК. И то реванш у солунском паклу после 1:1 на Лужу. Црно-бели су чак водили у том другом сусрету, да би за мање од пола сата лисабонски великан спаковао четири комада и приредио својим навијачима најбољи меч у последње две године. И у првенству све по плану – три тријумфа и реми у дербију са Спортингом.

Виторија форсира систем 4-3-3. Сеферовић и даље има предност у односу на поменуте новајлије, али питање је докле ће. Уколико не почне да погађа у серијама. Одбрана је готово непромењена у односу на прошлу сезону. Предводи је нова златна кока клуба, Рубен Дијас с којим је продужен уговор и убачена астрономска откупна клаузула. Тражили су га Манчестер Јунајтед и Лион. На Лужу су убеђени да ће узети дупло више идућег лета. Дијасов партнер у централном делу одбране је Жардел. Лево Грималдо, десноАндре Алмеида. Доста поуздана задња линија...

Уз незамењивог Фејсу у вези су још Пици и једно озбиљно изненађење – 19-годишњи Жедсон, продукт Бенфикине академије који је заиграо на припремама и од тада нико не може да га избаци из стартних 11. Као испомоћ центарфору од старта сезоне најчешће су играли Едуардо Салвио и Франко Ћерви.

Руи Виторија и на клупи има озбиљан потенцијал. Све су то јака имена – Рафа Силва, Жонас, Самарис, па све поменуте новајлије. Да не заборавимо и Србе, ту се Андрија Живковић и млади голман Миле Свилар...

Бенфика је квалитетнија од АЕК-а, од Ајакса је сасвим сигурно искуснија, а са Бајерном је показала да уме. Ко се сећа пролећа 2016. И четвртфинала Лиге шампиона 2:2, 0:1... Све осим проласка у осмину финала за Португалце био би неуспех.   

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар