Прича: Тотенхем - Сами себи довољни…

Они су фацинантна аномалија модерног фудбала!

Фудбал 17.09.2018 | 23:10
Прича: Тотенхем - Сами себи довољни…
Тотенхем не спада у ону прву групу фаворита за освајање Лиге шампиона где су Реал, Барса, Јуве, ПСЖ, Сити и Бајерн. Није ни у оној другој одакле прете Атлетико и Ливерпул. Тотенхем је у трећој категорији са Манчестер Јунајтедом, Ромом, Наполијем и можда Борусијом и Монаком. Тотенхем нема велике европске ноћи због којих би га сврстали у круг фаворита из сенке. Он је у Лиги шампиона увек гост који се не осећа баш најпријатније ван свог Острва. Али, Тотенхем је нека врста фасцинанте аномалије на европском фудбалском небу.

Они су сами себи довољни, не гледају у туђа дворишта, напорно раде на томе да уклоне мане и ураде оно што је до њих да би напредовали и постали клуб који осваја трофеје. Можда би и могли преко ноћи да купе неки успех и да уложе огроман новац. Али то није стил овог Покетиновог Тотенхема. Некада су били синоним клуба који у прелазним роковима не зна где бије, који доводи играче „на кило“ и преплаћује их, а данас су скоро па невероватан случај успешног клуба који проведе цео летњи прелазни рок без једне куповине?!

У ово модерно време када је прелазни рок практично трећи део сезоне и када је довођење звезда подједнако важно за навијаче, јавност и рејтинг клуба као освајање трофеја, низање победа или постизање голова, Тотенхем лагано искулира фудбалску пијацу и не доведе ниједно појачање. И то их чини посебном врстом клуба… Истина, има ту и до мера штедње због изградње новог стадиона вредног милијарду фунти, али да су заиста жарко желели Заху, Пулишића, Грилиша, Серија, Де Лихта и остале за које су били заинтересовани, неко од њих би сигурно дошао. Изгледа да Покетину нису били неопходни и да их није видео као појачања која ће одмах направити разлику.

Већ годинама се Тотенхем бори са богатијом и моћнијом конкуренцијом, не само за појачања, већ и да би задржао оно што је радом и визијом створио. Сити им је преотео Вокера, али сви који су тада помислили да ће тако лако черупати Спурсе, грдно су се преварили. Тотенхем је блиндирао своје звезде попут Кејна, Алија, Ериксена, Трипијера, Сона, Дајера, Лориса, Ламеле, Алдервајрелда… Покетино је створио већину њих, а клуб је урадио све да му их остави и да то буде – ТИМ! Јер, Тотенхем је без обзира на бљеске Алија, Кејна или Ериксена, пре свега прави тим. Из снаге колектива црпи снагу да се одржава у врху. У реду, трофеја нема, али ако овако настави, неминовно је да ће их бити. Доказ оданости и вере играча у пројекат је што су спремни да раде, напредују и чекају време када ће то све наплатити трофејима. У скоро сваком другом клубу би их стрпљење давно издало и отишли би…

Пехар у Лиги шампиона није на листи приоритета, али ако се укаже шанса, Тотенхем ће је оберучке пригрлити. И прошле сезоне су показали да припадају врху. Отишли су корак даље и блистали у групи са прваком Европе, Борусијом и АПОЕЛ-ом. А онда су незаслужено елиминисани од Јувентуса којем су у већем делу двомеча држали фудбалски час. То су све грешке на којима се учи. А Тотенхем је показао да уме да учи.

У последње три сезоне Премијер лиги, само је Манчестер Сити укупно освојио више бодова од Тотенхема. То је доказ да је Покетино на правом путу и да је Тотенхем, за почетак, учинио редовим чланом Лиге шампиона и да је све озбиљнији кандидат за премијерлигашку титулу што је коначни циљ. Аргентинац ради нешто слично ономе што и његов земљак Симеоне у Атлетику.

Спурси имају све што је потребно да прођу даље заједно са Барселоном у конкуренцији Интера и ПСВ Ајднховена. Лорис је доживео катарзу на Мундијалу и зацементирао статус једног од најбољих голмана света. Одбрана са Белгијанцима и Енглезима у коју се полако уклапају Давинсон Санчез и Серж Орије не би требало да буде проблем. Нико нема тако уиграну последњу линију као Спурси. Дајер, Али и Ериксен су кичма потентног везног реда који може да самеље противника. Не заборавите ни непредвидивост ХаријаВинкса, машту Ерика Ламеле, ни мишиће Сисока и Вањаме. А Хари Кејн полако израста у најбољег енглеског нападача у овој деценији. У ону врсту гол-машине каквих је све мање и у Европи.

Страх од зависности од Кејна је проблем са којим се Тотенхем суочава претходних година, али то ради прилично успешно. Хјонг Мин Сон је постао озбиљан адут и може да игра са Кејном или уместо њега. Ту је Љоренте, задржали су и Јансена који се раније показао као промашај, али ће имати шансу за поправни. Тотенхем има опцију више у нападу, а право појачање за ову сезону представља Лукас Моура. Бразилски таленат који се угасио у Пари Сен Жермену је зимус као ризична куповина стигао у Лондон и Покетино га је полако намештао и уклапао. Плодови рада и тог поверења се виде сада када је Бразилац засијао на почетку сезоне и изабран је чак за играча месеца у Премијер лиги. Е, то је појачање какво је Спурсима било потребно. А не нека панична куповина да би тек тако нешто купили…

Турбуленције заобилазе Тотенхем, а стрпљење и стабилност су кључни постулати на којима функционише клуб из Северног Лондона. Покетино је одбијањима разних богатијих понуда показао колико је озбиљан са овим пројектом и колико му је битно да Тотенхем и себе блиндриа у самом врху енгелског и европског фудбала. За почетак су потпуно бацили у сенку локалног ривала Арсенал и заузели његово место у Премијер лиги. Циљ је да то ураде и са остатком Премијер лиге. Макар у једној сезони. А у Лиги шампиона је план за ову сезону да се оде корак даље од осмине финала. Прошле године су били близу и заслужили су, али им се срећни Јувентус провукао кроз шаке. Ако опет буду на истом нивоу, пласман међу осам најбољих не би требало да им измакне.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар