Прича: Атлетико Мадрид - Инглоуриоус бастердс!

Чолови бандити су све подредили првој јунској вечери у Мадриду.

Фудбал 17.09.2018 | 19:00
Прича: Атлетико Мадрид - Инглоуриоус бастердс!
Да је Квентин Тарантино пожелео да сними филм о клупском фудбалу у актуелном моменту, то свакако не би било о Реалу, Барси, премијерлигашима, домаћим хегемонистима попут Бајерна или Јувентуса или арапској империји у Паризу…

Једини које можемо да замислимо у Тарантиновом сценарију су Чоло Симеоне и његови бандити из Мадрида. Инглоируос Бастердс европског фудбала.

Спремни су за сезону великог финала! 

Сад или никад. Ово је њихова година. Ово је последњи воз једне генерације. Имају све што је потребно да је коначно освоје у финалу на свом Метрополитану и да разбију ту баријеру. Заслужили су је и до сада. Једном се Реал извукао у последњим секундима, једном на пенале, а сада више ни Реал не би требало да буде непремостива препрека. Краљевска Династија се распала одласцима Зидана и Роналда и креће у нови циклус. А Атлетико је на врхунцу свог...

Испадање прошле сезоне због Карабага и нешто слабији старт у Примери не треба да заварају. Атлетико ће ове сезоне додавати гас како сезона буде одмицала. Никакве утиске не треба доносити током јесени, Чолова машина би пуним капацитетом требало да проради на пролеће. Онда када се ломи, када су живци танки, а свака грешка се скупо плаћа. А ту су они најнепожељнији ривал. У две утакмице нико не воли против њих.

Имају страшан квалитет, огромно искуство, силан мотив и на крају њега – Чола. Човека који је одавно могао да броји паре од вишеструко већих уговора, али је остао у Мадриду да пропиша крв док не освоји Клемпавка и зацементира се у историју Атлетика као највећи. Већ сада је највећи, али потребна му је и та велика јунска ноћ наредне године на Метрополитану. И све је подређено томе. Примера је секундарни циљ. О Купу краља да и не говоримо…

Атлетико је успео да Чолу оствари скоро све жеље. Срж екипе је остао, а придодата му је свежа крв која ће донети убрзање, снагу и енергију.

Колчоњероси имају вероватно најбољег голмана света у овом тренутку – Јана Облака. Задржали су га упркос огромним притисцима и шанси да зараде невероватан новац за голмана. Задржали су и прву звезду Антоана Гризмана. Пробили су све финансијске лимите да га блиндирају, али су му и ударили на емоције. Објаснили су му да у Атлетику може да буде највећи ако се попне на кров Европе, а да би у Барселони био само један од Месијевих секунданата. И заиста, освајање Лиге шампиона са Атлетиком и Барсом се не могу поредити.

Блиндирањем Облака и Гризмана, Атлетико је добио два највећа појачања. Мозаик је почео да се склапа још прошлог лета када је обезбеђен повратак Чоловог омиљеног бандита Дијега Косте, који ће растеретити Гризмана и као старији брат преузети тулу на себе. После годину дана у тандему са Гризманом, тек сада се треба очекивати најбоље од овог страшног тандема. У Лиги Европе су се само загрејали газећи све пред собом за велико финале ове сезоне.

Али и на свим осталим позицијама је Атлетико јак као црна земља. Испред Облака је прави зид. Можда и најбољи дефанзивни бедем Европе. “Каудиљо” Годин диригује целим системом и он је Симеонеова рука на терену. Уз њега је стасао наследник Хосе Марија Хименез, а Стефан Савић се довољно уклопио и навикао на стил Чолових преторијанаца. То што је Филипе Луис одбио много већи новац у Паризу, говори са којом напаљеношћу Колчоњероси нападају Лигу шампиона. На Мундијалу је Лукас Ернандез показао каквог играча има Атлетико. Свеједно је да ли ће се мењати са Филипеом лево или играти у срцу одбране. Хуанфрандесно и новајлија Аријас, који ће израсти у бољег играча од Врсаљка, комплетирају октет Симеонеових "убица" које би заврнуле шију и Тарантиновим Проклетиницима. 

Легенда Габи је остао без горива и отишао у Кину, а Симеоне је на његово место довео Родрија из Виљареала који је прошао Атлетикову школу и може да буде откровење сезоне. Можда је мало лошији у дефанзиви од Габија, али има друге квалитете које капитен није имао. Родри ће бити метроном Алетикове игре, отприлике што је Бускетс у Барси. Са њим ће екипа бути опаснија и кроз посед лопте, а не само када нема лопту. Саул и Коке су константа, добро је познато шта могу и како пливају у Чоловом ситему. Доведен је Лемар за 70 милиона као један од пет најскупљих играча овог лета, али тек на пролеће треба очекивати најбоље од њега. Његова креација и разноврсност да игра на више позиција, дају Атлетику нове опције. Плус има прекид. Кроз колектив ће да расте и на пролеће би требало да буде право појачање.

Мултипрактик Анхел Кореа којег Чоло обоажава доноси екипи још разноврсности у начину игре. Са њим на десном крилу је основна формација 4-4-2 која се лако мења у 4-3-3 или 4-2-3-1. Исто важи и за суперсоничног Желсона Мартинса који је у Спортинговом дресу ломио кичме ривалима и који Атлетику доноси турбо убрзање. Никола Калинић је заменио времешну легенду Тореса на позицији трећег нападача. После фијаска у Милану и репрезентацији, Чоло би могао да га оживи и да добије голове са клупе, али и одмор за носиоце игре у неким мање битним утакмицама током сезоне.

Пролазак групе не би требало да буде проблем. Симеоне полако темпира форму, ово што се види на почетку сезоне није права слика Атлетика. Понеки лош резултат би му чак и значио да у стилу нашх кошаркашких магова Ивковића и Обрадовића дигне тензију у тиму и затегне форму за пролеће када се ломи.

Проклетници су спремни. Крај једне династије у Мадриду се назире а незгодни комшија једва чека да заседне на трон.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион имагес

Коментари / 0

Оставите коментар